πολλά έχουν αλλάξει καθώς η Νέα Δημοκρατία έχει εν τω μεταξύ συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και ο έτερος πόλος του δικομματισμού είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως...οι παλιές αγάπες όμως, έτσι και τα παλιά μίση δεν ξεχνιούνται εύκολα.
Η αντιπαράθεση του Κώστα Καραμανλή με τον Κώστα Σημίτη για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, η οποία άλλωστε δεν ήταν ένα... διμερές μόνον ζήτημα, έφερε στην επιφάνεια ξανά το γνωστό θέμα της καχυποψίας στο εσωτερικό της ΝΔ έναντι προσώπων προερχόμενων από το εκσυγχρονιστικό ιδίως ΠΑΣΟΚ.
Και δεν είναι μόνο οι καραμανλικοί που έχουν “αλλεργία” σε ο,τιδήποτε θυμίζει τον “αρχιερέα της διαπλοκής” και πρωθυπουργό των Ιμίων, του Ελσίνκι, της Μαδρίτης και των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, όπως τον αποκαλούν. Αλλά και στο σαμαρικό στρατόπεδο πολλοί χρεώνουν στους σημιτικούς πολύ “μαλακές” απόψεις στα εθνικά θέματα.
Οι δηλώσεις των πασοκογενών για τα εθνικά θέματα
Αντίθετα για παράδειγμα τα στελέχη που κινούνται στο μήκος κύματος του Αντώνη Σαμαρά, είχαν τουλάχιστον αρχικά θετική άποψη για τον πρώην εκσυγχρονιστή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την πολιτική νόμου και τάξης σε Εξάρχεια, καταλήψεις και διαδηλώσεις. Όμως οι δηλώσεις Χρυσοχοϊδη πως τα 12 ναυτικά μίλια αποτελούν εθνικισμό, είχαν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και αμηχανία του πρωθυπουργού.
Στο στόχαστρο πολλών στη ΝΔ βρίσκονται ιδίως πρόσωπα, τα οποία ανήκουν στο στενό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου. Πάντα βέβαια όσοι έχουν απευθείας πρόσβαση στον εκάστοτε πρωθυπουργό αποτελούν αντικείμενο φθόνου και είναι αυτοί που λειτουργούν και ως “ασπίδα” που απορροφά την εσωκομματική γκρίνια.
Όμως εν προκειμένω αφορμή μουρμούρας αποτελεί και η πολιτική προέλευση προσώπων του “επιτελικού κράτους” όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος. Ο κ. Γεραπετρίτης δε, το περασμένο φθινόπωρο άναψε φωτιές με δήλωση του που έδωσε λαβή για την ερμηνεία πως η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι στα έξι ναυτικά μίλια, όταν το Oruc Reis “έκοβε βόλτες” κοντά στο Καστελόριζο. Ενώ σάλο είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Θάνου Ντόκου περί συνεκμετάλλευσης, τις οποίες η κυβέρνηση είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει προσωπικές.
Σημιτικό άρωμα σε υγεία, πολιτισμό και ασφαλιστικό
Στο επιτελικό κράτος του Μαξίμου, πασοκικές και δη σημιτικές ρίζες έχει και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης ο Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος το 2009- 2012 διατέλεσε σύμβουλος των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου και στη συνέχεια του Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του Γκίκα Χαρδούβελη στο υπουργείο Οικονομικών, έχει υπάρξει στενός συνεργάτης του κ.Σημίτη, ενώ είχε ενταχθεί ήδη από το 2016 στη ΝΔ, μαζί με τον γγ του Υγειας Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος χειρίζεται και το κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού.
Σημιτικό αποτύπωμα φέρει και το θέμα του ασφαλιστικού, με τον υφυπουργό Εργασίας με αρμοδιότητα τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνο Τσακλόγλου να έχει διατελέσει συνεργάτης του Κώστα Σημίτη, πρόεδρος (2012-2014) και μέλος (2002-2004 και 2009-2012) του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και σύμβουλος των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και Λ. Παπαδήμου (2011-2012) σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής.
Και βέβαια προερχόμενη από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ είναι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έχει βρεθεί πολλάκις στη δίνη πολιτικής αντιπαράθεσης, με το Μαξίμου μάλιστα να της επιρρίπτει την επικοινωνιακή ευθύνη στην υπόθεση Λιγνάδη.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης πάντως αν και πασοκογενής είναι δημοφιλής μεταξύ των συναδέλφων του καθώς δεν είναι συγκρουσιακός.
Πηγη news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.