Σαν χθες, 7 Απριλίου του 2005, έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής, Γρηγόρης Μπιθικώτσης. Το αφιέρωμα που έκανε ο Λάμπρος Κωνσταντάρας Τζούνιορ στην εκπομπή φλΕΡΤ (ΕΡΤ) ήταν πρόχειρο και επιδερμικό. Ό,τι βρήκε στο ίντερνετ, τα κοπάνησε το ένα πίσω από το άλλο και αυτό το θεώρησε αφιέρωμα.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης για πολλούς, ανάμεσα στους οποίους και ειδικοί του τραγουδιού όπως ο Γιώργος Παπαστεφάνου, ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής του 20ού αιώνα.
Ο Θάνος Μικρούτσικος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί» λέγοντας πως «ακούμπησε το Θείον».
Επίσης, ο Γιώργος Ζαμπέτας, για την ίδια ερμηνεία είχε δηλώσει ότι «δεν θα βρεθεί ούτε τον άλλο αιώνα τραγουδιστής να πει το 'Άξιον Εστί' σαν κι αυτόν».
Ύμνους για την ερμηνεία του είχαν εκφράσει οι μεγάλοι μας ποιητές Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Δημήτρης Χριστοδούλου και Λευτέρης Παπαδόπουλος.
Και κάτι ακόμα που ο «Τζούνιορ» δεν το γνωρίζει καθώς δεν κατέχει το θέμα. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έγινε με τη «Ρωμιοσύνη» και τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση.
Όσον αφορά το δίλημμα που είχε τεθεί στη δεκαετία του '60 για το ποιος ήταν ο μεγαλύτερος Έλληνας τραγουδιστής «Καζαντζίδης ή Μπιθικώτσης», ο δεύτερος το είχε λύσει με τη θυμοσοφία που τον διέκρινε:
Ο Στέλιος είναι αρχηγός της χωροφυλακής και γω της αστυνομίας πόλεων.
«Επιτάφιος», «Ρωμιοσύνη», «Άξιον Εστί» ήταν τα (δύσκολα) έργα που πέρασαν στον λαό με τη φωνή αυτή.
Τέλος, να πούμε πως κι ο Βαμβακάρης, που ήταν ξεχασμένος το '60, ξανάρθε στο προσκήνιο όταν ο Μπιθικώτσης τραγούδησε τη «Φραγκοσυριανή», «Τα ματόκλαδά σου λάμπουν», τις «Βεργούλες» και τα άλλα τραγούδια του Πατριάρχη της ελληνικής μουσικής.
Τον τίτλο 'sir' που του είχε απονείμει στο χρονογράφημά του στα ΝΕΑ ο Δημήτρης Ψαθάς δεν ήταν ό,τι σπουδαιότερο είχε ειπωθεί γι αυτόν. Ο Μπιθικώτσης ήταν κάτι πολύ περισσότερο και παραπάνω από το 'sir'...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.