Για δεύτερη φορά πρόκειται να βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, προκειμένου να απολογηθεί για την υπόθεση του... προγράμματος εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών το 2003.
Ο κατηγορούμενος πρώην τσάρος της Οικονομίας έχει ήδη απολογηθεί μία φορά για την ίδια υπόθεση το 2018, όταν μετά από σχεδόν 16 ώρες είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος.
Ωστόσο, όταν η ανάκριση ολοκληρώθηκε δύο χρόνια αργότερα και η δικογραφία διαβιβάστηκε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το τελευταίο έκρινε ότι θα έπρεπε να επιστρέψει στην ανάκριση για να γίνουν πρόσθετες προανακριτικές πράξεις.
Κατά πληροφορίες, η δικαστική λειτουργός προχώρησε στην μετατροπή του βασικού αδικήματος από απιστία σε αυτό της δωροδοκίας, πάνω στο οποίο βασίζεται και η πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Πλέον, αφού η δικαστική λειτουργός έχει προχωρήσει σε όλες τις πρόσθετες ενέργειες που είχε αναφέρει το δικαστικό συμβούλιο, κάλεσε τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου αλλά και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, να απολογηθούν εκ νέου.
Πάντως, ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι «μετά από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει σε βάρος μου καμία απολύτως ένδειξη παράνομης λειτουργίας, ούτε έμβασμα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε μαρτυρία παράνομης συναλλαγής. Οι ελβετικοί λογαριασμοί τους οποίους έθεσα αμέσως και οικειοθελώς στη διάθεση των δικαστικών αρχών αποδείχθηκε μετά από ενδελεχή έρευνα πως είναι πεντακάθαροι. Είχαν εξάλλου ανοίξει πριν από 35 χρόνια , στις αρχές της δεκαετίας του 80, όταν ζούσα και εργαζόμουν στο εξωτερικό».
Η κατηγορία
Ο πρώην υπουργός αφέθηκε ελεύθερος, όταν η προσωρινή κράτησή του αντικατασταθεί με όρους και αφού είχε μείνει 17 μήνες στη φυλακή (με ανώτατο όριο τους 18).
Φέρεται, κατά την ελληνική Δικαιοσύνη, ότι ήταν ο τελικός αποδέκτης του "μαύρου χρήματος" που φέρεται να διακινήθηκε με πλειάδα τραπεζικών λογαριασμών και off shore εταιριών για να προωθήσει την υπογραφή της σύμβασης εκσυγχρονισμού των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού στην γαλλική εταιρεία THALES , το 2003, καθώς και εκείνη που αφορούσε τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που απέρρεαν από αυτήν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η γαλλική εταιρία έβαζε χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη εταιρία συμφερόντων του εκπροσώπου της Thales στην Ελλάδα. Τα χρήματα φέρονται να μεταφέρονταν σε εξωχώριες του εκπροσώπου στην Κύπρο και στη συνέχεια γίνονταν αναλήψεις τμηματικά.
Τα επίμαχα ποσά αμέσως μετά εμφανίζονται να κατατίθεντο σε τραπεζικούς λογαριασμούς φιλικού προσώπου του πρώην υπουργού, ο οποίος ανέλαβε να νομιμοποιήσει μέσω του τραπεζικού συστήματος τα παράνομα χρήματα...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου