1.4.21

Πλειστηριασμοί από... το φθινόπωρο...


Μπορεί οι διατάξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης που συμπεριλήφθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στο κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας να προβλέπουν την περαιτέρω αναστολή των πλειστηριασμών και των μέτρων εκτελεστικής εκτέλεσης μέχρι το τέλος Μαΐου, ωστόσο για μια σειρά από λόγους η... «προστασία» φτάνει στην πράξη μέχρι τον Σεπτέμβριο για το σύνολο των οφειλετών και παρατείνεται περαιτέρω μέσα στη χρονιά για τους πληγέντες από την κρίση του κορονοϊού.

Όπως εξηγούν νομικές πηγές στο NEWS 24/7, οι νέες διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκαν προβλέπουν όντως το «πάγωμα» των πλειστηριασμών μέχρι τις 13 Μαΐου για όλους τους οφειλέτες και μέχρι τις 31 Μαΐου για τους οφειλέτες που πλήττονται από τον κορονοϊό συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικά ευάλωτων.

Ωστόσο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές το νομικό δίκτυ προστασίας παρέχει στους οφειλέτες το συνταγματικό δικαίωμα να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή με αποτέλεσμα να μπορούν να παρατείνουν τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κατά 45 ημέρες. Αν σε αυτό το διάστημα προστεθεί και ο «παραδοσιακά» απαγορευτικός για πλειστηριασμούς μήνας Αύγουστος, τότε η διενέργεια των πλειστηριασμών μετατίθεται για επιπλέον 31 ημέρες» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Στην πράξη λοιπόν η εκκίνηση των πρώτων πλειστηριασμών δεν αναμένεται νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Νέα αναβολή για τους πλειστηριασμούς που έχουν ήδη οριστεί

Ειδικότερα, για τον γενικό πληθυσμό των οφειλετών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του πλειστηριασμού, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν ότι πλειστηριασμοί που αφορούν κινητή και ακίνητη περιουσία του οφειλέτη, των οποίων η ημέρα πλειστηριασμού έχει ορισθεί κατά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας - πιθανότατα από την Δευτέρα 5 Απριλίου – έως τις 13 Μαΐου 2021 ματαιώνονται.

Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου 2020 (το πάγωμα των πλειστηριασμών ξεκίνησε στις 6 Νοεμβρίου 2020 οπότε η κυβέρνηση ανακοίνωσε καθολική αναστολή πλειστηριασμών και λοιπών μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης) έως τις 13 Μαΐου 2021, η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου.

Τα παραπάνω θα αφορούν όχι μόνο πλειστηριασμούς από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης, αλλά και πλειστηριασμούς από το Δημόσιο. Οι διατάξεις του ν/σ προβλέπουν ότι προκειμένου για πλειστηριασμούς κατά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ο πλειστηριασμός ορίζεται επίσης σε νέα ημερομηνία μετά την 13η.5.2021.

Τι ισχύει για τους κορονόπληκτους

Όσον αφορά στους κορονόπληκτους, οι διατάξεις του σχεδίου νόμου προβλέπουν ότι σε φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους και χαρακτηρίζονται ως πληγέντες από τον Covid-19, αναστέλλεται έως την 31η.5.2021, η διενέργεια: (α) κατάσχεσης, (β) πλειστηριασμού, και (γ) αναγκαστικής εκτέλεσης για την παράδοση ή απόδοση ακινήτου με βάση την περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης επί της κύριας κατοικίας των ανωτέρω φυσικών προσώπων.

Για το ίδιο διάστημα «παγώνουν» και θα μπορούν να ασκηθούν μετά τις 31 Μαΐου οι προθεσμίες για ένδικα μέσα και βοηθήματα που αφορούν στις ανωτέρω πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή δεν εμποδίζει την επιδίκαση απαιτήσεων, την έκδοση διαταγής πληρωμής, την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση, καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Επαναφορά των πλειστηριασμών ζητούν οι τράπεζες

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι με κάθε ευκαιρία οι τράπεζες ασκούν ασφυκτική πίεση για επαναφορά των πλειστηριασμών έστω υπό όρους. Το θέμα της άρσης των αναστολών αναγκαστικής εκτέλεσης ανησυχεί ιδιαίτερα τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης καθώς εκκρεμούν υποθέσεις αρκετών μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, οι οποίες δεν σχετίζονται με την πανδημία.

Οι τράπεζες αναγνωρίζουν ότι η αναστολή των πλειστηριασμών αποτελεί ένα μέτρο κοινωνικής προστασίας λόγω των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ωστόσο διαφωνούν με την οριζόντια και άνευ όρων απαγόρευση των πλειστηριασμών. Μάλιστα υπογραμμίζουν ότι οι ευάλωτοι δανειολήπτες προστατεύονται πλήρως (νόμος Κατσέλη, Γέφυρα, Γέφυρα ΙΙ κ.α.) και τονίζουν ότι με την παράταση ουσιαστικά μπλοκάρονται για ολόκληρο του 2021 υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια και δεν σχετίζονται καθόλου με την πανδημία.

Παράλληλα επισημαίνουν μια σειρά από κινδύνους στην περίπτωση που δεν απελευθερωθούν οι κατασχέσεις καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος βαρύτατων συνεπειών στην προσπάθεια ανάκτησης δανείων και επιδείνωσης βασικών στοιχείων των ισολογισμών είναι παραπάνω από ορατός.

Παράλληλα οι τράπεζες τονίζουν ότι το οριζόντιο «πάγωμα» των πλειστηριασμών είναι επιζήμιο και για την προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» και προτείνουν αμέσως μόλις ανοίξουν τα δικαστήρια, να διενεργούνται κανονικά οι διαδικασίες πριν και μετά τις δημοπρασίες

Στην προσπάθεια τους να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών παραθέτουν στοιχεία για την πορεία των δημοπρασιών το 2020, βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκαν μόλις 5.425 e – πλειστηριασμοί, εκ των οποίων μόλις 2.245 είχαν επιτυχή έκβαση, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για το α’ εξάμηνο του 2021 (πάνω από 10.000 δημοπρασίες, με σχεδόν 6.500 να έχουν ήδη προγραμματιστεί)...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: