Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες συναποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Οταν αυτά τα δυο στρώματα εκπέμπουν ηχηρά μηνύματα απαισιοδοξίας, φόβου για το εγγύς μέλλον και δυσφορίας για την κατάσταση που βιώνουν έπειτα από έναν χρόνο πανδημίας, είναι παράδοξο η... κυβέρνηση να παραμένει σε κλίμα χαζοχαρούμενης αισιοδοξίας.
Δυο παράλληλες έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν από τις κορυφαίες οργανώσεις των μισθωτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη ΓΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ, αποτυπώνουν την αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων να αναχαιτίσουν τις τεράστιες παρενέργειες της πανδημίας στην οικονομία.
Αρχίζοντας από τη δεύτερη, ενώ η τεράστια πλειονότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων «γεύτηκε» τουλάχιστον ένα από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης, που ανακοινώνονται εδώ και έναν χρόνο με το σταγονόμετρο, επίσης στην πλειονότητά τους τα κρίνουν ανεπαρκή. Και, το χειρότερο, σχεδόν σε ποσοστό 40% φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να κλείσουν, υπό το βάρος των συσσωρευμένων χρεών και των σχεδόν ανύπαρκτων αποθεμάτων στα ταμεία τους.
Ο φόβος που εκφράζουν οι μικρές, κυρίως, επιχειρήσεις επιβεβαιώνει την εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος, στην εξαμηνιαία έκθεσή της, για ένα τσουνάμι επιχειρηματικών χρεοκοπιών, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Αν υποθέσουμε ότι η κυβέρνηση και οι μεγάλοι της επιχειρηματικής οικονομίας έχουν επιλέξει να αφήσουν τη «δημιουργική καταστροφή» της κρίσης να σαρώσει τις μικρές επιχειρήσεις, εκπληρώνοντας το «όραμα» της έκθεσης Πισσαρίδη για δραστική συρρίκνωση του αριθμού των επιχειρήσεων, στην περίπτωση των εργαζομένων δεν αρκεί το... χάδι του «αόρατου χεριού» της αγοράς.
Η έρευνα της ΓΣΕΕ για την εντατικοποίηση της εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας, την αύξηση των υπερωριών για τους μισούς σχεδόν εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και, κυρίως, για την αύξηση της απλήρωτης υπερεργασίας αποκαλύπτει ποιαν απαράδεκτη, παράνομη και απάνθρωπη κατάσταση θέλει να νομιμοποιήσει η κυβέρνηση με το αναμενόμενο εργασιακό νομοσχέδιο.
Σχεδόν 4 στους 10 εργαζόμενους υποχρεώνονται να δουλέψουν από μία έως πάνω από δέκα ώρες παραπάνω από το 40ωρο της εβδομάδας χωρίς να πληρωθούν για αυτές. Αυτή την εργοδοτική αυθαιρεσία και παράβαση η κυβέρνηση θέλει να την καταστήσει νόμιμη μέσω των ατομικών συμβάσεων παράκαμψης και ουσιαστικής κατάργησης του 8ώρου.
Αν οι προθέσεις της επιβεβαιωθούν σε νομοσχέδιο, η αγορά εργασίας θα γυρίσει έναν αιώνα πίσω...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.