Οι εργασιακές σχέσεις θα βρεθούν τις επόμενες εβδομάδας στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενόψει της εργατικής Πρωτομαγιάς αλλά και της απεργίας της 6ης Μαΐου ενάντια στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που θα εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Το στίγμα των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ σχετικά με το επικείμενο εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να δώσει ο... πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε διαδικτυακή ομιλία του αύριο Τρίτη στις 17.00 το απόγευμα, σε στελέχη εργατικών σωματείων. Στην εκδήλωση θα μετέχουν πάνω από 800 συνδικαλιστές εκπρόσωποι 100 και πλέον φορέων.
Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να αναφερθεί στην «αντιμεταρρύθμιση» που συνιστά το νομοσχέδιο που θα εισηγηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα στην Βουλή. Παράλληλα όμως θα δεσμευθεί για την κατάργηση των διατάξεων του όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όμως θα επανέλθει αμέσως μετά το Πάσχα στα ζητήματα της εργασίας αφού το επόμενο διάστημα θα υπάρξει παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατά τα πρότυπα της προβολής των θέσεων του κόμματος για το ΕΣΥ και την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Η υπόθεση του εργασιακού νομοσχεδίου αποτελεί και οργανωτική πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε την αντιπαράθεση για τα εργασιακά «μητέρα των μαχών» ζητώντας την κινητοποίηση του συνόλου των κομματικών οργανώσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στην απεργία και το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μαϊου, εκεί όπου θα συμμετέχουν και άλλα κόμματα της αριστεράς. Δίνοντας έτσι και ένα πολιτικό μήνυμα για την δημιουργία πολιτικού μετώπου απέναντι στον κυβερνητικό σχεδιασμό.
Όπως άλλωστε σημειώνεται στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ «είναι η στιγμή να αναπτυχθεί μια ευρεία κοινωνική συμμαχία στην κοινωνία, στους χώρους δουλειάς και στα κινήματα.
Με τις προγραμματικές μας θέσεις και δράσεις αναδεικνύουμε την προοπτική ενός εναλλακτικού, εφικτού και αναγκαίου σήμερα δρόμου, εκφράζοντας μια προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής».
Η Ν.Δ επαναφέρει την μνημονιακή ατζέντα
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά την πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης ως την υιοθέτηση αντιλήψεων που στο μνημονιακό παρελθόν είχαν προταθεί από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις ελληνικές κυβερνήσεις. Πολλά μάλιστα από τα μέτρα που προωθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο ήταν ακραίες απόψεις εγχώριων τμημάτων της εργοδοσίας που μεταφέρονταν στους δανειστές προκειμένου να επανέλθουν ως προτάσεις δικές τους.
Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η μόνη, ακόμη και από προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που δέχθηκε να ενστερνιστεί τέτοιες απόψεις και να επιχειρήσει με βάση αυτές να διαμορφώσει την εργασιακή νομοθεσία.
Ένα από τα βασικά ζητήματα του νομοσχεδίου είναι οι αλλαγές στον καθορισμό του χρόνου εργασίας που – όπως έχει επισημάνει η αξιωματική αντιπολίτευση – οδηγούν σε απλήρωτες υπερωρίες αλλά και σε κατάργηση του 8ωρου.
Στο αντίποδα της πρότασης που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν 10 ώρες την ημέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου αντιπαραβάλλει την «μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από το 40ωρο στο 35ωρο χωρίς μείωση μισθών, μετά από μελέτη επιπτώσεων ανά κλάδο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και με αντισταθμιστικά μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας».
Ν.Ηλιόπουλος: Μέτρα μείωσης μισθών
Στο ζήτημα του χρόνου εργασίας αναφέρθηκε διεξοδικά ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος. Σημείωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» πως «το νομοσχέδιο αυτό καταργεί το 8ωρο, φέρνει απλήρωτες υπερωρίες –κάτι που σημαίνει μείωση μισθού- όταν δίνει για παράδειγμα τη δυνατότητα, ένας εργαζόμενος να δουλεύει επί 6 μήνες δεκάωρα και να μην πληρώνεται ούτε μία ώρα υπερωρία».
Θύμισε πως «ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση ήταν να μειώσει τα πρόστιμα της επιθεώρησης εργασίας».
Επίσης ο Ν.Ηλιόπουλος μίλησε και για το ζήτημα των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγές υπέρ της εργοδοτικής πλευράς. Όπως ανέφερε «τον Μάιο το 2017, μεγάλη συστημική τράπεζα κατέβαλε πρόστιμο ύψους 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες εργαζομένων.
Με το σημερινό πλαίσιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση, το ίδιο πρόστιμο θα ήταν μόλις 109.000 ευρώ». Συμπέρανε πως «έχουμε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες, αλλά ταυτόχρονα διαλύει και οποιοδήποτε πλαίσιο ελέγχου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στηρίζει την εργοδοτική παραβατικότητα και νομιμοποιεί την απλήρωτη εργασία».
Επίσης – σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος – αυτή η πολιτική επιλογή ουσιαστικά συνιστά μείωση μισθών. Επισήμανε ότι «το 2012 που εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% μέσα σε ένα βράδυ, θεσπίστηκε ο υποκατώτατος για τους νέους κάτω των 25 ετών μείον 32% και καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, με το επιχείρημα ότι έτσι θα συγκρατηθεί η ανεργία και θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη. Όμως, τη χρονιά που έγιναν αυτές οι παρεμβάσεις είχαμε τη μεγαλύτερη ύφεση και τη χειρότερη ανεργία στην περίοδο της κρίσης»...
Γεράσιμος Λιβιτσάνος
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου