Με κούραση αλλά και λίγη αισιοδοξία η Ιταλία γιορτάζει για δεύτερη χρονιά το Πάσχα των καθολικών υπό αυστηρά μέτρα και απαγορεύσεις. Ο Πάπας δεν βγήκε από την πλατεία του Αγίου Πέτρου και δεν... μετέβη στο Κολοσσαίο για την παραδοσιακή τελετή της πορείας του Ιησού προς τον Γολγοθά, την καθολική Via Crucis. H τελετή του Νιπτήρος ακυρώθηκε λόγω των μέτρων προστασίας και πρόληψης του κορονοϊού.
Και με ολόκληρη την χώρα σε «κόκκινη ζώνη» οι Ιταλοί δεν θα μπορέσουν να κάνουν την καθιερωμένη εκδρομή της «Pasquetta», της δεύτερης ημέρας του Πάσχα. Η κυβέρνηση Ντράγκι συνεχίζει να ποντάρει τα πάντα στην επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού. Τις τελευταίες μέρες, η ιταλική Πολιτική Προστασία, ο στρατός και οι γιατροί του Δημοσίου κατάφεραν να αυξήσουν τον ρυθμό χορήγησης των διαφόρων σκευασμάτων: ξεπέρασαν τις 280.000 εμβόλια ανά εικοσιτετράωρο, με την ελπίδα σε έναν μήνα η χώρα να μπορέσει να αγγίξει τις 500.000.
Ολα αυτά μέσα σε ένα συνεχές «stop and go» των παραδόσεων από τις φαρμακοβιομηχανίες, το οποίο σίγουρα δεν βοηθά στον συντονισμό της εκστρατείας αλλά και στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Υπάρχει η αίσθηση ότι αν πράγματι από τις 20 Απριλίου αρχίσουν να είναι διαθέσιμα και τα εμβόλια Johnson&Johnson (με χορήγηση και στα φαρμακεία της χώρας), αρκετοί πολίτες θα προσπαθήσουν να ζητήσουν από τους γιατρούς τους να τους χορηγηθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα. Διότι οι νέοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Γερμανία σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό με AstraZeneca συνέβαλαν και πάλι στο να δημιουργηθούν κάποιες αμφιβολίες και δισταγμοί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το σημαντικότερο όμως βήμα που έγινε στην Ιταλία είναι η υιοθέτηση μέτρου που ορίζει ότι γιατροί, νοσοκόμοι, βοηθητικό προσωπικό (του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) αλλά και οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν κατά του Covid-19. Οποιος αρνείται ή θα μετατίθεται σε τομέα όπου δεν προβλέπεται άμεση επαφή με ασθενείς (αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα) ή θα σταματά να λαμβάνει τον μισθό του μέχρι το τέλος του χρόνου. Θα τίθεται, δηλαδή, σε διαθεσιμότητα.
Αποφεύγεται η απόλυση για να μην ξεκινήσουν δικαστικές διαμάχες. Αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: στη φάση αυτή, υπερέχει το γενικότερο συμφέρον και όχι η ατομική επιλογή. Η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης Ντράγκι κρίθηκε υποχρεωτική μετά από περιπτώσεις νοσηλευτών που αρνήθηκαν να εμβολιαστούν (ιδίως σε οίκους ευγηρίας) και μετέδωσαν τον ιό σε υπερήλικες.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα υπογράμμισε με νόημα ότι «σε κάθε χώρο στον οποίο οι πολίτες εμβολιάζονται μαζικά το ποσοστό μετάδοσης της νόσου σχεδόν μηδενίζεται», κάνοντας ειδική αναφορά στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας. Πρόσθεσε δε ότι «ο εμβολιασμός είναι ο κύριος δρόμος που θα μας βγάλει από αυτή τη δυσκολότατη κατάσταση».
Στη φάση αυτή, το έργο της κυβέρνησης έχει διευκολυνθεί αρκετά. Διότι με τη διεύρυνση της πλειοψηφίας (και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι είναι πλέον εντός κυβερνητικής συμμαχίας) συρρικνώνονται σημαντικά οι δυνάμεις όσων, επί έναν χρόνο, αμφισβήτησαν ή και ειρωνεύτηκαν τα διάφορα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της πανδημίας.
Το χρονοδιάγραμμα του Μάριο Ντράγκι λέει ότι η χώρα θα παραμείνει σε κόκκινη ή πορτοκαλί ζώνη μέχρι το τέλος του μηνός, με περιορισμένη τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και τη δυνατότητα μετακινήσεων. Στην περίπτωση, βέβαια, που ο δείκτης μετάδοσης Rt (τώρα βρίσκεται στο 0,98) συνεχίσει να μειώνεται με ταχείς ρυθμούς, το όλο σχέδιο θα μπορούσε να επανεξεταστεί, με γρηγορότερη επιστροφή στην ποθητή μας καθημερινότητα.
Θεόδωρος Ανδρεάδης - Συγγελλάκης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου