...υγειονομικών από Σεπτέμβρη...
Προσεκτικά λόγια, «μετρημένες» ερωτήσεις, λίγο πάθος και χωρίς ιδιαίτερες αποκαλύψεις η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Μάρα Ζαχαρέα (STAR), με τον πρωθυπουργό να αρνείται ξανά να επιρρίψει ευθύνες στην κυβέρνησή του για την τραγωδία των τελευταίων μηνών.
Σε μια συνέντευξη απo... την οποία απουσίαζε παντελώς η οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση Φουρθιώτη που μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση εδώ και ημέρες, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στο να επαναλάβει τους γνωστούς διθυράμβους για την κυβερνητική πολιτική, να κάνει έκκληση στους ηλικιωμένους να εμβολιαστούν και, φυσικά, να υπογραμμίζει την ατομική ευθύνη των πολιτών.
Μιλώντας για την πορεία του εμβολιασμού ο πρωθυπουργός έκανε έκκληση προς τους ηλικιωμένους σημειώνοντας ότι «υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα αυτή τη στιγμή για τις μεγάλες ηλικίες ώστε το τείχος να ξεκινήσει από τους ηλικιωμένους προς τους νεότερους».
Έκανε όμως λόγο και υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών μετά το καλοκαίρι επισημαίνοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει εντάσεις, αλλά ότι θα πρέπει να ανοίξει αυτή τη συζήτηση.
«Δεν μπορεί να είσαι υγειονομικός και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι ή να μην προστατεύεις τους άλλους μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος στη μάχη κατά του ιού. Πρέπει να ανοίξει η συζήτηση. Το φθινόπωρο πρέπει να ξαναδούμε το θέμα από την αρχή» είπε χαρακτηριστικά.
Αίσθηση προκάλεσαν και αναφορές του πρωθυπουργού στις σχέσεις κυβέρνησης-επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Επισήμανε ότι «μιλάμε για σοβαρούς επιστήμονες που έχουν τη δυνατότητα να συνομιλούν με την κυβέρνηση και είναι απολύτως ελεύθεροι να αποφασίζουν και να μας εισηγούνται. Η επιτροπή εισηγείται και η κυβέρνηση αποφασίζει».
Ωστόσο, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Σωτήρη Τσιόδρα λέγοντας ότι λείπει από την ενημέρωση και επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποφάσισε να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας εξαιτίας χυδαίων επιθέσεων, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές για την επιτροπή και την… πολυφωνία που επικρατεί.
Χαρακτηριστικά είπε μεν ότι η πολυφωνία είναι απαραίτητη, αλλά δήλωσε ότι εάν υπήρχε κάποιο λάθος τους τελευταίους μήνες ήταν ότι το μήνυμα δεν ήταν τόσο καθαρό. Έριξε την ευθύνη στα ΜΜΕ και στην επιτροπή, λέγοντας ότι βγαίνουν μέλη τους και λένε τις απόψεις τους.
«Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο αυτοί που μειοφήφησαν να μην βγουν στα κανάλια να εξηγήσουν γιατί μειοψήφησαν» είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση για το άνοιγμα των Λυκείων.
«Θα ήθελα τους τελευταίους δύο μήνες το μήνυμα μας να είναι πιο καθαρό. Αναφορικά με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις κυβερνητικών στελεχών την ευθύνη την έχω εγώ, αλλά σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές απόψεις των επιστημόνων αυτό δεν είναι δική μου δουλειά. Οι αντίθετες γνώμες δημιουργούν την αίσθηση πολυφωνίας, αλλά δεν υπάρχει η απόλυτη αλήθεια. Πιστεύω ότι όλοι οι επιστήμονες θα πρέπει να υπερασπίζονται τις αποφάσεις της Επιτροπής και όχι να μεταφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις». είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «δόθηκε μια εικόνα σύγχυσης στο μήνυμα. Ήταν καθαρά ένα ζήτημα επικοινωνίας».
Για τα ελληνοτουρκικά
Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη δημοσιογράφο, Μάρα Ζαχαρέα, ξεκίνησε με την επίσκεψη στη Λιβύη και τα ελληνοτουρκικά με τον Κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει «η ελληνική κυβέρνηση επέτυχε να καταστήσει μία ελληνοτουρκική διαφορά αντικείμενο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Το Ευρωπαϊκό συμβούλιο μιλά για σταδιακή, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση με την Τουρκία, δηλαδή η Τουρκία μπορεί να αξιοποιήσει τη θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο δεν παράγει ένταση κατά της Ελλάδος και της Κύπρου στη Μεσόγειο».
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πως η Τουρκία δεν θα μπει στον πειρασμό να εξαγάγει στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο την εσωτερική κρίση, που αντιμετωπίζει και τόνισε πως αναμένει από τη γειτονική χώρα να συμμορφωθεί πλήρως με την κοινή δήλωση της ΕΕ και να δέχεται επιστροφές από τα ελληνικά νησιά.
Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο ταξίδι του στη Λιβύη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «κατέστησα απολύτως σαφές πως το τουρκολιβυικό μνημόνιο είναι παράνομο, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα και θίγει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Όπως τόνισε, δε, υπενθύμισε στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εκτίμησε, πως είναι ιδιαίτερα θετικό πως η ηγεσία της γειτονικής χώρας επέδειξε τη διάθεση να εκκινήσει απευθείας διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών.
Για Πάσχα και εστίαση
Εκτίμησε, πάντως, ότι η εστίαση θα επαναλειτουργήσει μετά το Πάσχα, την ώρα που παρέπεμψε στη γνώμη των ειδικών για το κατά πόσον θα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα. «Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό, όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας το πω αυτό» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τι είπε για εκλογές και εισφορά αλληλεγγύης
Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε κατηγορηματικά «όχι» στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο αναφέροντας «έχω αποφασίσει να εξαντλήσω την τετραετία, θέλω να κριθώ στο τέλος της 4ετίας, όχι μόνο για τις κρίσεις που διαχωριστήκαμε τους τελευταίους μήνες, αλλά και για τη δυνατότητα να ξαναβάλουμε τη χώρα στον δρόμο της δυναμικής ανάκαμψης. Στο τέλος της 4ετίας θέλω οι πολίτες να κρίνουν εάν προτιμούν την 4ετία Μητσοτάκη ή την προηγούμενη του κ. Τσίπρα».
Παράλληλα, εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022, υπενθυμίζοντας πως τη συγκεκριμένη δέσμευση περιελάμβανε το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου