26.4.21

ΚΙΝΑΛ σε σταυροδρόμι...


Η ΠΑΣΟΚολατρεία και οι επόμενες κινήσεις της Φώφης...

Η Φώφη Γεννηματά στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΟ σε διευρυμένη σύνθεση εν μέσω αντιπαραθέσεων για τις διαδικασίες ενόψει της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ανάδειξη νέου αρχηγού το Νοέμβριο, πέτυχε με τον κύκλο των επαφών της με σημαίνοντα στελέχη του κόμματος που προηγήθηκε, να παγώσει για το επόμενο διάστημα τις σκέψεις για ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων.

Την ίδια ώρα εδραιώνει τη... σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή απέναντι στην κυβέρνηση και συντηρεί το άτυπο μορατόριουμ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο προσεταιρισμού στελεχών, ενώ το ζήτημα των ανοιχτών διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού, που έμεινε ανοιχτό, κρατά ζωντανή τη συζήτηση για τις εσωτερικές εξελίξεις.

Κι έτσι μπορεί όσοι φλερτάρουν με την ιδέα της υποψηφιότητάς τους να τιθασεύουν την ορμή τους, φουντώνει όμως στο παρασκήνιο η συζήτηση για την κατεύθυνση του ΚΙΝΑΛ.

Ανοιχτές… διαδικασίες

Ένα βασικό επιχείρημα που ακούγεται και κανείς δεν μπορεί να το προσπεράσει αβίαστα είναι το ερώτημα «αν θα έρθει να ψηφίσει και ο Άδωνις για το ΚΙΝΑΛ;» το οποίο έθεσε αντιπαραθετικά ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου.

Το ζήτημα όμως ακουμπά στο μαλακό υπογάστριο του κόμματος καθώς το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που ανακάλυψε στην Ελλάδα τις ανοιχτές διαδικασίες εκλογής προέδρου.

Η κα Γεννηματά εγγυήθηκε για τις δημοκρατικές και καθαρές διαδικασίες και σε αυτό δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει. Οι ανοιχτές κάλπες στη βάση ωστόσο είναι και ο ένας από τους δυο παράγοντες πάνω στους οποίους οι επίδοξοι μνηστήρες της προεδρίας εξαρτούν τη δική τους παρουσία σε αυτή την αναμέτρηση.

Με καθαρούς και συνεκτικούς κανόνες γίνονται ανοιχτές διαδικασίες επιμένουν πολλοί, όμως την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν ότι πήχης είναι πολύ ψηλά με τους 210.000 ψηφοφόρους που ίδρυσαν το ΚΙΝΑΛ να φαντάζουν άπιαστος στόχος.  

Υπάρχουν και εκείνοι που όταν ερωτώνται δε διστάζουν και απαντούν αναφανδόν υπερ των ανοιχτών διαδικασιών με το επιχείρημα ότι οι άνθρωποι του χώρου συμμετέχουν περισσότερο σε εκλογικές διαδικασίες εκ πεποιθήσεως και πολιτικής ταυτότητας.  

Πίσω στο ΠΑΣΟΚ

Δεύτερος παράγοντας και στρατηγικός για τη συμμετοχή στην κούρσα διαδοχής είναι το όνομα του κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να επανέλθει στη μαρκίζα επιμένουν στελέχη του κόμματος με το αίτημα να ακούγεται από τρεις τουλάχιστον κατευθύνσεις.

Το ακρωνύμιο πρέπει να επανέλθει σημειώνει ο Χάρης Καστανίδης σε συνέντευξή του, θέση που είχε διατυπώσει με πολλούς τρόπους ο πρώτος που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Και οι δυο είναι δυο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι ταυτίζονται ως προς την επαναφορά της ιστορικής ταυτότητας του κόμματος και εργάζονται για αλλαγή κατεύθυνσης αλλά σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις. 

Γι’ αυτό το θέμα είχε υπερθεματίσει σε υψηλούς τόνους και ο πρώην Υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, όταν αποφασίστηκε η ανατολή λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ και η αφομοίωσή του από το ΚΙΝΑΛ με αιχμή την οικονομική επιβίωση και τη ρύθμιση των χρεών του στις τράπεζες.

Σημείο κλειδί που δεν αποκλείεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο κατά την προεκλογική περίοδο η απόφαση του Συνεδρίου που θέλει όποιον εκλέγεται πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να θεωρείται και εκλεγμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το θέμα έχει κλείσει για τη Φώφη Γεννηματά ενώ την ίδια στιγμή ακόμη και ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται να συγκινείται απλά και μόνο από το ιστορικό λογότυπο, όσο από το τρίτο συνθετικό του, το «Κίνημα», το οποίο πρέπει να ξαναβρεί την αριστερή, κεντροαριστερή και σοσιαλδημοκρατική κοίτη του.

Με την ευκαιρία πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού επιμένουν πως ό,τι έχει να πει ο Πρόεδρος το λέει την ώρα και στο τόπο που εκείνος επιλέγει απορρίπτοντας κάθετα όλα όσα λέγονται και γράφονται περί πρόθεσής του να είναι υποψήφιος του ΚΙΝΑΛ.

Και για να βάλουν τα πράγματα στη σωστή του βάση ξεκαθαρίζουν ότι Γεννηματά και Παπανδρέου είναι τακτικοί συνομιλητές χωρίς μεσάζοντες.

Όσο η συζήτηση δεν εστιάζεται στην ονοματολογία – αυτό είναι το μείζον για την Πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ – η κα Γεννηματά δεν έχει λόγο να ανησυχεί για νέα φαινόμενα εσωστρέφειας και μάλιστα παρατεταμένης, καθώς το περιβάλλον παραμένει ασταθές εν μέσω πανδημίας.

«Όποιος θέλει να φθείρεται, μπορεί να το κάνει» σχολίαζε στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη για όσους συζητούν στη βάση της υποψηφιότητάς τους, δείχνοντας ουσιαστικά στην πλευρά Λοβέρδου, την ώρα που και το ν. 2 της προηγούμενης αναμέτρησης Νίκος Ανδρουλάκης δεν ενέδωσε  στην ονοματολογία παρά το σκληρό μαρκάρισμα σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Φυσική παρουσία

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χαράσσει την τακτική της επενδύοντας στους υψηλότερους τόνους απέναντι στη κυβέρνηση.

«Στο εργασιακό θα γίνει  κόλαση» προειδοποιούσε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, που απηχεί τις θέσεις της Προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Γεννηματά δεν θα μείνει θεατής στο δικομματικό σκηνικό, αλλά θα επενδύσει στη δοκιμασμένη τακτική, που της έδωσε και την πρωτιά στις εσωκομματικές κάλπες του 2017 και αμέσως μετά το Πάσχα σχεδιάζει με τους στενούς της συνεργάτες να πυκνώσεις τις περιοδείες της και τις επαφές της στη βάση και πλέον κατά προτεραιότητα με φυσική παρουσία και λίγα κάθε φορά στελέχη στο πλευρό της.
Η αρχή έγινε με την επίσκεψή της στο Μάτι, ανοίγοντας ένα κρίσιμο θέμα, την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου, στην οποία σχεδόν κάθε χρόνο ο κρατικός μηχανισμός πιάνεται στον ύπνο...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: