Το σχεδιασμό του για οριστική έξοδο από το lockdown και ένα (σχεδόν) κανονικό καλοκαίρι επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο Star, εκτιμώντας ότι θα καταστεί δυνατόν η οικονομία να ανοίξει πλήρως τον... Ιούνιο και να μην ξανακλείσει.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2021 θα είναι όπως το καλοκαίρι του 2019, αφού μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε κάποιο βαθμό και στις εφετινές διακοπές.
Η εκτίμηση αυτή του πρωθυπουργού εδράζεται στην πορεία των εμβολιασμών, αλλά και στον καιρό που ολοένα και θα βελτιώνεται, καθώς και στα self test, στα οποία μετά τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα έχουν προτεραιότητα οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων, ώστε να αποφεύγεται διασπορά στους χώρους εργασίας.
Αν και το 70% του πληθυσμού που πρέπει να έχει εμβολιαστεί για να επιτευχθεί ασφαλής ανοσία αγέλης είναι ακόμη μακρινός στόχος, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι τον Ιούνιο η πλειοψηφία των πολιτών θα έχει κάνει έστω μία δόση του εμβολίου και άρα θα έχει έστω μερική προστασία από τον ιό και από νοσηλεία.
Σημειωτέον δε ότι απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν, καθώς το τείχος ανοσίας πρέπει να αρχίσει να χτίζεται από τις μεγαλύτερες ηλικίες (που είναι και πιθανότερο να εμφανίσουν επιπλοκές) προς τις νεότερες.
Πριν το καλοκαίρι βεβαίως έρχεται το Πάσχα. Αν και ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να “μαζέψει” τις δηλώσεις Γεραπετρίτη για Πάσχα στο χωριό, δηλώνοντας ότι δεν θα πάρει πολιτική απόφαση για μετακινήσεις από νομό σε νομό εάν δεν συμφωνεί η επιτροπή, είναι σαφές ότι προχωρά πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, στο βάθος του οποίου βρίσκεται ο τουρισμός.
Όσον αφορά στην εστίαση δε για παράδειγμα, επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα ανοίξει μετά το Πάσχα, εξυπακούεται σε εξωτερικούς χώρους. Ενώ δεν θέλησε να προκαταλάβει πότε θα ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά άφησε ανοιχτό να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές ώστε να δοθούν “ανάσες” στην καθημερινότητα των πολιτών και εκτίμησε ότι ορθώς άνοιξε το λιανεμπόριο.
Δεν απέκλεισε πάντως την πιθανότητα να χρειαστεί να αλλάξει πορεία η κυβέρνηση στη διαχείριση της πανδημίας. “Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε στο μέσο μίας φουρτούνας και ο καλός ο καπετάνιος δεν κρατάει ποτέ σταθερό το πηδάλιο σε μία φουρτούνα. Πρέπει να προσαρμόζει την πορεία του σκάφους” δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το mea culpa Μητσοτάκη και τα καρφιά κατά της Επιτροπής
Ήταν εμφανής δε η προσπάθεια Μητσοτάκη να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις παλινωδίες στα μέτρα, τα αντιφατικά μηνύματα εκ μέρους στελεχών της κυβέρνησης καθώς και τις διαφωνίες της κυβέρνησης με την επιτροπή, αλλά και στο εσωτερικό της επιτροπής.
Ο πρωθυπουργός ειδικότερα:
*Υπερασπίστηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο “χρέωσε” στην επιτροπή
*Δεν έκρυψε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει ως επόμενη προτεραιότητα το άνοιγμα του λυκείου λόγω πανελλαδικών
*Παραδέχθηκε αλλά προσπέρασε τις διαφωνίες του Σωτήρη Τσιόδρα για την επαναλειτουργία των σχολείων με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει έτσι κι αλλιώς εγχειρίδιο διαχείρισης του κορονοϊού
*Διαμήνυσε σε όσα μέλη της επιτροπής μειοψηφούν και διαφωνούν με την τελική απόφαση, να μην περιφέρουν τη διαφωνία τους στα κανάλια
*Παραδέχθηκε ότι περίμενε καλύτερα αποτελέσματα από το lockdown, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε ότι εάν δεν είχαν ληφθεί τα μέτρα που ελήφθησαν, η κατάσταση θα ήταν τραγική
*Παραδέχθηκε εικόνα σύγχυσης όσον αφορά στα μέτρα τους τελευταίους δύο μήνες
*Ανέλαβε την ευθύνη για αντιφατικές δηλώσεις υπουργών
*Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα μέτρα που εν τέλει ελήφθησαν, δεδομένου ότι η επιτροπή εισηγείται, η κυβέρνηση αποφασίζει.
*Διέψευσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και μίλησε για εξάντληση τετραετίας. Το κατα πόσον θα πείσει την ίδια του την παράταξη, μένει να φανεί...
Βίκυ Σαμαρά
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου