Οκτώ ράμματα στο κεφάλι έκανε ένας άνθρωπος που τραυματίστηκε κατά την επίσκεψή του στο κορυφαίο μνημείο της χώρας λόγω των επεμβάσεων -που μεταξύ άλλων έχουν καλύψει μέρος της Ακρόπολης με τσιμέντο, έχουν προκαλέσει γενική κατακραυγή κι εγείρουν νομικά ζητήματα- καταγγέλλει ο Δ.Π.
Ο τελευταίος συνόδεψε ΑμεΑ την περασμένη Κυριακή στον ιερό βράχο αλλά δηλώνει ότι... διαπίστωσε την επικινδυνότητα των διαδρομών για τα άτομα με αναπηρία και υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα των έργων είναι το ακριβώς αντίθετο από τους λόγους για τους οποίους έγιναν, δηλαδή για την πρόσβαση όσων που κινούνται με αμαξίδιο.
Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Tvxs που επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το συμβάν σχετίζεται με ακατάλληλες κλίσεις και λάθος στροφές. Ο Δ.Π. σε ανάρτησή του στο Facebook (*) καταγγέλλει πως το ατύχημα έγινε στον ξύλινο διάδρομο όπου δεν υπάρχει παρά μια αστεία προειδοποιητική σήμανση για μικρό σκαλοπάτι όπου ανατράπηκε το αμαξίδιο.
Μιλώντας στη συνέχεια στον Αντώνη Ρέλλα, συν-συντονιστή του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για... περίεργη πρακτική να αναγκάζεται να πηγαίνει σούζα το καροτσάκι για να μην πέσει ο φίλος του, τον οποίο βοήθησαν τελικά οι εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού.
«Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Βρέθηκα σήμερα (19/4) ξανά στην Ακρόπολη, αυτή τη φορά όχι για να δω τις "παρεμβάσεις" προσβασιμότητας αλλά για να μάθω τι συνέβη σε ατύχημα που προκλήθηκε από την έλλειψή τους» σχολιάζει σε δική του ανάρτηση ο κ. Ρέλλας σημειώνοντας ότι το περιστατικό «επιβεβαιώνει πλήρως τις διαπιστώσεις μας για την μη εκπλήρωση της λεγόμενης "αλυσίδας προσβασιμότητας" στον ιερό βράχο και την επικινδυνότητα κάποιων σημείων για τους συνανθρώπους μας με κινητική βλάβη».
Ο Δ.Π. χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπήρχε ούτε ιατρικό προσωπικό στο μνημείο ούτε υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο, παρά το ότι, όπως αναμενόταν, το μνημείο είχε κατακλυστεί από κόσμο λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα εκατοντάδες πολίτες επισκέφτηκαν την ιστοσελίδα του υπουργείο Πολιτισμού για να διαμαρτυρηθούν για τις παρεμβάσεις σε ένα σύμβολο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας ζητώντας τα εξής:
Να μην υλοποιηθεί καμία άλλη τσιμεντόστρωση στην Ακρόπολη.
Να απομακρυνθούν οι τσιμεντόστρωτοι διάδρομοι που ήδη πληγώνουν το μνημείο.
Να βρεθεί λύση με υλικά συμβατά με το βράχο που να διευκολύνει την πρόσβαση όλων των επισκεπτών χωρίς να αλλοιώνει την εικόνα των μνημείων.
Να μην τοποθετηθεί καμία πινακίδα με το όνομα του χορηγού ή του Υπουργείου πάνω στον Βράχο της Ακρόπολης.
Όπως έγραφε πρόσφατα η «Εφ.Συν.» («Το τσιμέντο μετέτρεψε την Ακρόπολη σε πασαρέλα»), οι ειδικοί επιστήμονες δεν εντοπίζουν το ζήτημα μόνο στο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά και στο αν είναι αναστρέψιμες οι επεμβάσεις, ως οφείλουν, αν ακολουθήθηκαν οι διεθνείς συμβάσεις που διέπουν τις επεμβάσεις για την αποκατάσταση των μνημείων. Τέλος, εγείρονται νομικά ζητήματα και ερωτήματα για τα προβλήματα που προκαλούνται όπου η κλίση είναι πάνω από το επιτρεπόμενο όριο του 3% για την προσβασιμότητα, καθώς σε ορισμένα σημεία η κλίση φτάνει στο 9%.
*Η ανάρτηση του Δ.Π.
«Επειδή πολλά ειπώθηκαν για την προσβασιμότητα της Ακρόπολης σε ΑΜΕΑ, ένα έχω να σας πω: Αν είστε ΑΜΕΑ με αμαξίδιο ή συνοδός ΑΜΕΑ με αμαξίδιο. ΜΗΝ ΔΙΑΝΟΗΘΕΙΤΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ Ν' ΑΝΕΒΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ!!! Η διαδρομή από την Αρεοπαγίτου μέχρι το περίφημο ασανσέρ για ΑΜΕΑ είναι ένας ατελείωτος γολγοθάς επάνω σε ανηφορικό λιθόστρωτο, για να βρεις δε την συγκεκριμένη διαδρομή, θα πρέπει να έχεις μαντικές ικανότητες αφού δεν υπάρχει καμία σήμανση.
Άντε και έφτασες στο ασανσέρ όπου είναι ομολογουμένως εντυπωσιακό με φοβερή θέα και άντε και κατέβηκες. Η θέα των τσιμεντοδρόμων δίπλα στα μνημεία είναι αποκρουστική και θυμίζει είσοδο σε πυλωτή πολυκατοικίας αλλά αυτό είναι μια προσωπική εκτίμηση και καθόλου δεν θα το ανέφερα αν έκαναν την δουλεία που μας είπαν, να καθιστούν δηλαδή προσβάσιμα τα μνημεία στα ΑΜΕΑ.
Οι απότομες ΟΜΩΣ ανηφορο-κατηφορικές κλίσεις που έχουν, τους καθιστούν τελείως ακατάλληλους και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για αμαξίδια. Πως διάολο θα κατέβεις το τσιμεντοδρόμιο όταν το κεντρο βάρος του ΑΜΕΑ μετατίθεται στο μπροστινό μέρος.
Έτσι λοιπόν αναγκάζεσαι να κατεβάσεις το καρότσι σαν συνοδός ΣΟΥΖΑ, πολύ απλά γιατί πρέπει να μεταφέρεις το κεντρο βάρους προς τα πίσω, όσοι έχουν κάνει συνοδοί θα καυταλάβουν τι εννοώ. Δηλαδή κάνουμε περιήγηση με ακροβατικά και το ρίσκο της πτώσης αφού το αμαξίδιο δεν πατάει στις 4 ρόδες. Θέλετε μήπως να σας πω ΠΩΣ μετά στην ανηφόρα-επιστροφή θα ανεβάσεις το αμαξίδιο με έναν άνθρωπο 75 κιλών; Με υπομονή και αγάπη!
Μετά μπαίνουμε στο άλλο μνημείο όπου έχει τα deck πατώματα. Δεν προχωράμε πολύ γιατί έχουν μικρό σκαλοπάτι με κίτρινη προειδοποιητική σήμανση, στην ουσία μια ταινία είναι......ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΕΦΥΓΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ΕΥΤΥΧΩΣ ΣΤΑ ΞΥΛΙΝΑ DECK ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΣΙΜΕΝΤΑ!! Το αποτέλεσμα 5 ράμματα στο κεφάλι και 3 στο άνω χείλος.
Φώναζα απελπισμένος να έρθει ένας γιατρός γιατί σκέφτηκα ότι είμαι σ' ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και θα υπάρχει σήμερα τουλάχιστον, την παγκόσμια ημέρα μνημείων, που ανέβηκαν χιλιάδες άνθρωποι εκεί πάνω, ΕΝΑΣ ΓΙΑΤΡΟΣ και ένα ασθενοφόρο παρκαρισμένο από κάτω! Κανένας γιατρός, ούτε καν ασκούμενος κανένα ασθενοφόρο. Ήρθαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού ευτυχώς και έδωσαν τις πρώτες βοήθειες να είναι καλά τα παιδιά! θα μου πεις τι γιατρό και ασθενοφόρο μου θες εν μέσω πανδημίας;;
Ωραία, μην ανοίξεις λοιπόν την είσοδο αφού δεν έχεις την υποδομή ή κάνε κάτι ακόμη πιο εύκολο, προειδοποίησε τα ΑΜΕΑ τουλάχιστον ότι δεν μπορούν να ανέβουν. Καμία λοιπόν πρόσβαση για ΑΜΕΑ δεν έγινε με τους τόνους μπετόν που έπεσαν εκεί πάνω, παραμύθια της Χαλιμάς όλα και γι αυτό φίλοι μου να 'χετε τον νου σας!!»...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου