Πρεμιέρα με αρκετές δυσκολίες έκαναν χθες τα υποχρεωτικά self-tests στους εργαζόμενους μιας σειράς κλάδων, καθώς η διαδικασία συχνά χαρακτηρίστηκε από έλλειψη οργάνωσης, ένα γενικότερο μπέρδεμα και πολλές απορίες από... πλευράς πολιτών και φαρμακοποιών. Αρκετοί που βρίσκονταν στις προβλεπόμενες επαγγελματικές κατηγορίες δεν κατάφεραν να πάρουν χθες στα χέρια τους το απαιτούμενο τεστ, όμως αυτή την πρώτη εβδομάδα δεν θα γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι, που μένει να διευκρινιστεί ποια ακριβώς κλιμάκια θα πραγματοποιούν, ούτε θα καταλογίζονται πρόστιμα.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα επαγγελματιών που δεν πήραν χθες τα τεστ αποτελούν οι αυτοαπασχολούμενοι εργοδότες, συγγενείς που εργάζονται σε οικογενειακές επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ταξί, εργολαβικοί στον χρηματοοικονομικό τομέα κ.ά. Φαρμακοποιοί και εργαζόμενοι θέτουν επίσης στην «Εφ.Συν.» ζητήματα γραφειοκρατίας και διαφάνειας στη δήλωση των αποτελεσμάτων, όπως και επάρκειας των τεστ για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους .
Πραγματοποιήσαμε ένα μίνι οδοιπορικό στην αγορά του Χαλανδρίου για να δούμε πώς υποδέχτηκαν το μέτρο οι εργαζόμενοι. «Νομίζω ότι θα βοηθήσει να μειωθεί η διασπορά, αλλά πρέπει οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες να είναι υπεύθυνοι και να δηλώνουν τα πραγματικά αποτελέσματα» ακούμε από τη Μαρία, μπαρίστα σε καφέ της περιοχής. Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζει και ο Πέτρος, εργαζόμενος σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ.
Θεωρεί σχετικά εύκολη τη διαδικασία, αλλά πιστεύει ότι εξαρτάται από την ευσυνειδησία που θα επιδείξουν ώστε να δηλώνονται τα κρούσματα. Για τον Αγγελο, υπεύθυνο σε αλυσίδα ηλεκτρονικών, το ερώτημα δεν βρίσκεται τόσο στην τήρηση των πρωτοκόλλων αλλά στο εάν θα υπάρχουν επαρκή αποθέματα self-tests στα φαρμακεία τις επόμενες εβδομάδες.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, διαπιστώνει μια αναστάτωση και πολλές απορίες από την πλευρά των εργαζόμενων, με αρκετούς να αντιδρούν θεωρώντας ότι το μέτρο βάζει για άλλη μία φορά στο κάδρο μόνο την «ατομική ευθύνη».
«Υπάρχει μια ανησυχία του τύπου εάν βρεθώ θετικός τι θα κάνω, με ποιον θα επικοινωνήσω;» μας μεταφέρει η κ. Γκογκάκη, που επισημαίνει ότι το τεστ για τον κορονοϊό δεν είναι ευθύνη του εργαζόμενου και θα πρέπει να πραγματοποιείται οργανωμένα και δωρεάν με την ευθύνη κράτους και εργοδοσίας.
Ο ΣΕΑ ζητά ακόμη περισσότερα μέτρα προστασίας στα μέσα μεταφοράς, την ύπαρξη γιατρών εργασίας και την επίσπευση των εμβολιασμών. Της υποχρέωσης για πραγματοποίηση self-test εξαιρούνται προς ώρας οι εργολαβικοί τραπεζοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι ασφαλιστικών εταιρειών, με τον Σύλλογο Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα να απευθύνει επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόβλεψη της ΚΥΑ σχετικά με τον εργαζόμενο που θα είναι θετικός στον κορονοϊό, παίρνοντας υποχρεωτικά αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών που καλύπτονται από τον ΕΦΚΑ και τον εργοδότη του. Εάν δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεργασίας, οι μισές από τις χαμένες εργατοώρες θα καλύπτονται με υποχρεωτικές απλήρωτες υπερωρίες στο μέλλον.
Πέρα από τις δικαιολογημένες ανησυχίες των εργαζόμενων, το μπέρδεμα παραμένει και για τους εργοδότες που λογίζονται ως αυτοαπασχολούμενοι. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» η Αννα Μουστάκα, συνιδιοκτήτρια καταστήματος λιανικής στον Κορυδαλλό, εργαζόμενοι, που βρίσκονται μάλιστα σε αναστολή, μπορούσαν μέσω του ΑΜΚΑ τους να λάβουν το δωρεάν self-test, όχι όμως και η ίδια που εργάζεται αυτό το διάστημα στο κατάστημα. «Βλέπουμε μια προχειρότητα στο μέτρο ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι στο κόκκινο. Δηλαδή τι σκέφτονταν όταν έφτιαχναν την πλατφόρμα, ειδικά εφόσον πολλές επιχειρήσεις έχουν και εργαζόμενους σε αναστολή;» καταλήγει.
Για μπέρδεμα μίλησε χθες και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς: «Υπάρχει μπέρδεμα. Η ΚΥΑ καλεί τους εργοδότες να κάνουν τα τεστ με δικά τους μέσα, τους ξεχωρίζει. Υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτοαπασχολούμενοι και συμβοηθούντα μέλη οικογενειών που δεν συμπεριλαμβάνονται στον νόμο κι έτσι μένουν χιλιάδες επαγγελματίες ακάλυπτοι» είπε στον ρ/σ Real FM. Η Συνομοσπονδία έχει ήδη θέσει το ζήτημα στο υπουργείο Εργασίας.
Οι φαρμακοποιοί
«Τώρα που εντάχθηκαν οι εργαζόμενοι ανέβηκε κατακόρυφα η ζήτηση για τα τεστ. Κάποιοι δυσκολεύονται να δηλώσουν το αποτέλεσμα και να πάρουν τη βεβαίωση και στρέφονται σε λογιστές ή φαρμακοποιούς για να το κάνουν» μας λέει ο Μ.Μ., φαρμακοποιός από το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, εκφράζει τον φόβο ότι εάν δεν κινηθεί σωστά η εφοδιαστική αλυσίδα θα υπάρξει στο σύντομο μέλλον έλλειψη των τεστ, κάτι που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την όλη προσπάθεια περιορισμού των κρουσμάτων, την ώρα που κατηγορίες πολιτών, όπως οι φοιτητές και οι συνταξιούχοι, δεν έχουν ουσιαστικά ακόμα πρόσβαση στα τεστ.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Δαγρέ, μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, εκτός από μια αναμενόμενη αύξηση σε όσους προσήλθαν στα φαρμακεία για να πάρουν τα τεστ, τα πράγματα κύλησαν ομαλά. Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το εάν είναι πιθανό να υπάρξει θέμα επάρκειας των τεστ στο μέλλον, ο κ. Δαγρές τόνισε ότι προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι τέτοιο, ούτε όμως να το αποκλείσουμε, ειδικά εάν αυξηθεί κι άλλο η ζήτηση.
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου