Aυτή η κυβέρνηση αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι έχει μία μοναδική ειδικότητα: την προσφορά ασυλίας στον εαυτό της και σε ποικιλώνυμα συμφέροντα. Βέβαια κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Προεκλογικά ο ίδιος ο Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει... fast track διαδικασίες για μεγάλες επενδύσεις με ελέγχους, που, αντί να γίνονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θα επαφίενται στους ίδιους τους ελεγχόμενους. Αλλά με το ξέσπασμα της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε ακόμα παραπέρα. Έχοντας φροντίσει να δώσει ασυλία στους τραπεζίτες, έφτασε στο αποκορύφωμα με την τροπολογία την οποία κατέθεσε εν κρυπτώ την Πέμπτη. Χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους επιστήμονες, προσφέρει το ακαταδίωκτο στα κυβερνητικά στελέχη που μετέχουν σε επιτροπές όπου λαμβάνουν αποφάσεις για την πανδημία, ενώ θεσμοθετεί τη φίμωση των επιστημόνων ώστε να μην μπορούν να κληθούν ως μάρτυρες σε δίκες!
Μ’ αυτή την πρωτοφανή στα πολιτικά και νομικά χρονικά απαγόρευση η κυβέρνηση δεν φροντίζει απλώς το δικό της ακαταδίωκτο, αλλά και την αποτροπή κάθε δημόσιας συζήτησης. Με το σκανδαλώδες επιχείρημα Κοντοζαμάνη «να αποτρέψουμε πρόσωπα τα οποία είτε από άγνοια είτε σκοπίμως κάνουν κατάχρηση των δικονομικών δυνατοτήτων που παρέχει οι νομοθέτης»! Μα αυτή ακριβώς είναι η δουλειά των δικαστηρίων που καμία εκτελεστική εξουσία δεν επιτρέπεται να προκαταλαμβάνει και να περιορίζει - σε μια ευνομούμενη δημοκρατία τουλάχιστον.
Όπως, άλλωστε, σε μια ευνομούμενη δημοκρατία δεν νοείται η αποτροπή τού δημόσιου ελέγχου και της δημόσιας λογοδοσίας. Διότι αυτό κάνει η κυβέρνηση όταν επιμένει να αρνείται τη δημοσιοποίηση των πρακτικών αρνούμενη ακόμα και «την καλή πρακτική δημοσιοποίησης των πρακτικών χωρίς ονόματα στο Ηνωμένο Βασίλειο» την οποία επικαλέστηκε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων... Την εξήγηση έδωσε ουσιαστικά η Σοφία Βούλτεψη όταν, ερωτηθείσα για την παρουσία του αναρμόδιου Γεραπετρίτη στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, απάντησε: «Μα δεν ήταν και τίποτα σπουδαία τα πρακτικά της επιτροπής που βρήκατε. Τα πιο ανώδυνα βρήκατε... Τι θα γίνει με τα self tests» -αυτά που η κυβέρνηση προμηθεύτηκε με μια διαδικασία τριών ημερών, η οποία στο τέλος τινάχτηκε στον αέρα, για να καταλήξουμε για άλλη μια φορά σε απευθείας ανάθεση μπας και καταφέρουν μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και επαγγελματίες να έχουν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν σχολεία και αγορά...
Τα «πιο ανώδυνα», λοιπόν, που και πάλι καταδεικνύουν τις κυβερνητικές ευθύνες και το καπέλωμα των επιστημόνων - ακόμα μία απόδειξη για το ποιους αφορά η ασυλία δηλαδή. Η αναφορά Βούλτεψη, όμως, αφορά και μια λεπτομέρεια που φωτίζει τη σπουδή να κρατηθούν μακριά από τη Δικαιοσύνη οι μάρτυρες, αυτοί τους οποίους ο Μητσοτάκης διέταξε να μην μιλούν δημόσια όταν διαφωνούν. Τα πρακτικά που «βρήκατε», όπως είπε απαξιωτικά η παλαιά δημοσιογράφος και νυν υφυπουργός Μετανάστευσης, είδαν το φως της δημοσιότητας επειδή αποτελούσαν τμήμα δικογραφίας...
Αν σε όλα αυτά προστεθεί η επιχείρηση ελέγχου της ενημέρωσης, συμπληρώνεται το παζλ της προσπάθειας να δημιουργηθεί καθεστώς κυβερνητικής ασυλίας από βασικούς κανόνες λειτουργίας τής δημοκρατίας.
Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας
H AYΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου