Λίγα 24ωρα μετά την εκκίνηση νομικών διαδικασιών κατά της AstraZeneca από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ασυνέπεια στις συμφωνημένες παραδόσεις των εμβολίων, ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής απαντά πως δεν θεωρεί ότι αυτή υποσχέθηκε περισσότερα από όσα μπορούσε να στείλει.
Ο... Πασκάλ Σοριότ υπεραμύνεται των προσπαθειών της εταιρείας τονίζοντας ότι σε γενικές γραμμές η ομάδα της πρέπει να είναι περήφανη για ό,τι έχει κάνει για τον κόσμο και τη διαφορά που έκανε με τις ζωές που έσωσε.
Ο ίδιος σημείωσε πως η AstraZeneca κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να παράγει περισσότερες δόσεις, πως είναι απόλυτα αφοσιωμένη στην αύξηση του εφοδιασμού της Ε.Ε. και πως θα έδινε σχεδόν 50 εκατομμύρια δόσεις στις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως είχε συμφωνήσει.
«Αλλά εκ των υστέρων όλοι έχουμε γίνει σοφοί» σχολίασε ειρωνικά αναφερόμενος στις επικρίσεις των Ευρωπαίων για καθυστερήσεις. «Δεν μετανιώνουμε για κάτι, γιατί πάντα κοιτάζουμε μπροστά κι όχι πίσω» είπε και πρόσθεσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παράγει 200 εκατομμύρια δόσεις, έτοιμες για διανομή μέσα στον μήνα.
«Δεν μπορούμε να πούμε στους βιοαντιδραστήρες να παράγουν περισσότερα. Ο κύκλος για την παρασκευή του εμβολίου είναι πολύ μεγάλος, οπότε αυτός είναι ο περιορισμός» εξήγησε ο ίδιος.
Αργούν ξανά οι εξαγωγές από την Ινδία
Στην Ινδία, όπου καταγράφονται απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων, περισσότερο από το 90% των εμβολιασμών πραγματοποιούνται με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Φανταστείτε πώς θα έμοιαζε η Ινδία αν δεν είχαμε ανεβάσει ρυθμούς;»
Το συγκεκριμένο σκεύασμα θεωρείται σανίδα σωτηρίας για τις φτωχότερες χώρες, επειδή είναι φθηνότερο και πιο εύκολο τόσο στην αποθήκευση όσο και στη μεταφορά από ό,τι ορισμένα από τα άλλα εμβόλια έναντι του Covid-19.
Στο μεταξύ η ινδική κυβέρνηση έχει περιορίσει τις εξαγωγές από το μεγαλύτερο εργοστάσιο παρασκευής τους διεθνώς, το Serum Institute of India, το οποίο παράγει εμβόλια της AstraZeneca.
Ο Σοριότ ανέφερε ότι καταλαβαίνει την απόφαση της ινδικής Μόντι να δώσει προτεραιότητα στον δικό της πληθυσμό λόγω της μεγάλης υγειονομικής κρίσης στη χώρα. «Η πανδημία στην Ινδία έχει πραγματικά εκραγεί και είναι κάτι που έχει συγκλονίσει πολλούς. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα είναι δυνατή η εξαγωγή ξανά [από την Ινδία]».
Επίκειται αίτηση για έγκριση στις ΗΠΑ
Η φαρμακευτική εταιρεία ανέφερε σήμερα πως θα υποβάλει αίτηση στον αμερικανικό ρυθμιστή υγείας για έγκριση έκτακτης ανάγκης μέσα στις «προσεχείς εβδομάδες» ενσωματώνοντας δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές στα τελευταία στάδια εντός και εκτός ΗΠΑ.
Πρόκειται για μία καθυστέρηση από τα τέλη Μαρτίου, όταν η AstraZeneca είχε επίσης, δηλώσει ότι θα κατέθετε τα στοιχεία αλλά τώρα διευκρινίζει ότι συλλογή δεδομένων από σχεδόν τέσσερις μήνες εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέβαλε στην αργοπορία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου