11.4.21

Να εμβολιαστεί κανείς ή να μην εμβολιαστεί με AstraZeneca;...



ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ πως η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη, ότι σε όλο τον κόσμο βαδίζουν βλέποντας και κάνοντας, ότι οι επιστήμονες έκαναν ότι ήταν δυνατό στον πιο συντομο χρόνο για να φτιαχτούν τα εμβόλια, αλλά η εμπιστοσύνη του κόσμου σε αυτά είναι ίσως ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Και... η εμπιστοσύνη των ανθρώπων, τουλάχιστον όσο αφορά στο εμβόλιο της Οξφόρδης- AstraZeneca, έχει πληγεί. Αυτό είναι φανερό και από την χαμηλή συμμετοχή στις ηλικίες 60-64, στις οποίες μόλις το 47% είτε έχει κάνει μία δόση εμβολίου ή έχει κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστεί. 

 

Η ανησυχία των πολιτών είναι φυσικά δικαιολογημένη όταν κάθε μέρα, εδώ και αρκετό καιρό, πληροφορούνται ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναστέλλουν τους εμβολιασμούς με αυτό σε κάποια ηλικιακή ομάδα (όχι πάντα την ίδια) και ακούνε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, τις εθνικές επιτροπές των κρατών και επιστήμονες να ανακοινώνουν εκτιμήσεις και απόψεις συχνά αντιφατικές μεταξύ τους ή και αναιρώντας όσα είχαν πει πριν. 

 

Στη μάχη κατά της πανδημίας δεν περισσεύει κανένα εμβόλιο σε αυτή τη φάση. Αντιθέτως, το πρόβλημα της ανθρωπότητας είναι ότι τα εμβόλια δεν επαρκούν και η κατάσταση επείγει, γιατί κάθε μέρα χάνονται ζωές από την covid-19. 

 

Οσες διαφοροποιήσεις και αν υπάρχουν στην κοινότητα, όλοι οι επιστήμονες συναινούν ότι οι κίνδυνοι θρομβώσεων που φαίνεται να σχετίζονται με το εμβόλιο αυτό, είναι ελάχιστοι και πολύ μικρότεροι από το να μην εμβολιαστεί κάποιος. Πολλοί επιστήμονες μάλιστα, αναφέρουν ότι οι όποιοι κίνδυνοι από το εμβόλιο για τον κορωνοιό δεν είναι περισσότεροι από ότι για όλα τα άλλα κοινά εμβόλια (για γρίπη, ιλαρά κ.α).

 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί μόλις ένα περιστατικό που πιθανόν να σχετίζεται με την παρενέργεια του ΑΖ σε 346.000 εμβολιασμούς που έχουν γίνει με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας.
 

Ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΔΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως είναι “είναι σαφές ότι υπάρχει κάποια συσχέτιση ενός σπάνιου τύπου θρόμβωσης με το εμβόλιο της AstraZeneca.  Πολύ σπάνιο βέβαια αλλά φαίνεται ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση “. Επισήμανε ωστόσο ότι “Είναι ένα πολύ χρήσιμο και κρίσιμο εμβόλιο και δεν είναι απλό να το βγάλουμε από την φαρέτρα μας ή να σταματήσουμε τη χρήση του” και “άρα πρέπει να καθοριστεί σαφώς υπό ποιες προϋποθέσεις είναι ασφαλές” αναφέροντας ότι “τα ανησυχητικά περιστατικά αφορούν στη μεγάλη τους πλειοψηφία γυναίκες σε ηλικία κάτω των 60 ετών”.  

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της Βασιλικής Σιούτη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.