«Ποδαρικό» με άλλες 635 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας έκανε ο Απρίλιος, συνεχίζοντας στον ίδιο δραματικό ρυθμό που «κληροδότησε» ο Μάρτιος σε ό,τι αφορά τον σκληρό δείκτη των εισαγωγών ασθενών λόγω της επιδημίας κορωνοϊού.
Προχθές, τελευταία ημέρα του Μαρτίου καταγράφηκαν άλλες 628 εισαγωγές, με περισσότερες από τις μισές στην Αττική – ήταν ο... μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών στο σύστημα υγείας σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας, κι ενδεικτικός της πίεσης που θα δεχθεί τις επόμενες εβδομάδες και των εφεδρειών που θα αναζητηθούν.
Ως θετικό της χθεσινής ημέρας από το «μέτωπο» των εισαγωγών μπορεί να εκληφθεί ότι λιγότερες από τις μισές νέες εισαγωγές έγιναν σε νοσοκομεία της Αττικής, 288, δίνοντας έστω πρόσκαιρα μια μικρή ανάσα στους εξαντλημένους υγειονομικούς του λεκανοπεδίου.
Συνολικά, χθες μέχρι τις 9 το βράδυ οι νοσηλευόμενοι ανέρχονταν σε 5.221,
από τους οποίους οι 3.954 σε απλές κλίνες και οι 1.267 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης).
Οι διασωληνωμένοι ήταν 755, αποτελώντας νέο αρνητικό ρεκόρ για την περίοδο της επιδημίας. Από αυτούς, οι 477 είναι άνω των 65 ετών, οι 263 ηλικίας 40-64 ετών και άλλοι 15 ασθενείς είναι στη νεότερη ηλικιακή ομάδα 18-39 ετών. Αξιοσημείωτο, βέβαια, είναι το γεγονός ότι το ποσοστό των ανθρώπων 18-64 ετών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι φτάνει πλέον στο 37%, στοιχείο ιδιαίτερα ενδεικτικό της δυνατότητας του ιού να προσβάλλει πολύ σοβαρά και τους νεότερους.
Το σκληρό επιδημιολογικό τοπίο συμπληρώνεται από τους 67 θανάτους που καταγράφηκαν χθες – οι νεκροί λόγω κορωνοϊού τον Μάρτιο ανήλθαν σε 1.656.
Καζάνι που «βράζει» η Αττική με 1.649 νέα κρούσματα
Πόλεμος σε όλα τα μέτωπα είναι η κατάσταση που εκτυλίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Αττική, η οποία δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση τόσο υπό το πρίσμα των νέων λοιμώξεων, όσο και από αυτό της κατεπείγουσας κατάστασης που χαρακτηρίζει τα νοσοκομεία της, λόγω των 2.458 περιστατικών covid-19 που νοσηλεύονταν μέχρι χθες και των 415 διασωληνωμένων.
Χθες η Αττική «μέτρησε» άλλα 1.649 κρούσματα από τα 3.491 που καταγράφηκαν στην επικράτεια. Στο κέντρο της πρωτεύουσας καταγράφηκαν χθες 469 νέες διαγνώσεις και στο δυτικό τμήμα του λεκανοπεδίου άλλες 333. Σε βόρειο τομέα και Πειραιά εντοπίστηκαν άλλα 229 και 211 κρούσματα κορωνοϊού αντίστοιχα, σε ανατολική και νότια Αττική 199 και 195 αντίστοιχα, ενώ τα νησιά κατέγραψαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα διψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων με 13 λοιμώξεις.
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Αχαΐα, Λάρισα και Κοζάνη στο κόκκινο
Ολόκληρη η χώρα παραμένει στο «κόκκινο», σύμφωνα και με τον εβδομαδιαίο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με τον δείκτη θετικότητας να έχει «πιάσει» ή και ξεπεράσει το όριο συναγερμού του 4%.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, με τα 467 νέα κρούσματα που σημειώθηκαν χθες αλλά και με τις δεκάδες εισαγωγές που γίνονται στα νοσοκομεία της πόλης.
Συνολικά, στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης οι νοσηλευόμενοι έχουν φτάσει τους 1.155, έχοντας υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τέσσερις εβδομάδες. Στις 6 Μαρτίου οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ήταν 556 και πλέον έχουν εκτιναχθεί σε πάνω από 1.000 και βρίσκονται σε μία συνεχώς ανοδική πορεία. Κι αυτό ενώ οι μνήμες για τους υγειονομικούς αλλά και τους πολίτες είναι νωπές από τις σκηνές που εκτυλίσσονταν τον περασμένο Νοέμβριο στο σύστημα υγείας.
Στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων βρίσκονται επιπλέον τρεις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) λόγω της έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη διασπορά του κορωνοϊού. Αφενός η Αχαΐα που εδώ και περίπου δύο μήνες αδυνατεί να περιορίσει τις νέες λοιμώξεις –σήμερα καταγράφηκαν 119- και βλέπει τα νοσοκομεία της να κατακλύζονται καθημερινά από ασθενείς με covid-19 και αφετέρου η Λάρισα και η Κοζάνη που την τελευταία εβδομάδα σημειώνουν σημαντικά αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Το τελευταίο 24ωρο στις δύο περιοχές εντοπίστηκαν 112 και 91 νέα περιστατικά αντίστοιχα. Δεκάδες ήταν και οι εισαγωγές προς τα νοσοκομεία της Πάτρας και της Λάρισας.
Σε Αττική και Κρήτη το 77% των στελεχών της βρετανικής μετάλλαξης
Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη εβδομάδα η κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης σε Αθήνα και Κρήτη, όπου καταγράφεται πάνω από το 77% των συνολικών μεταλλαγμένων στελεχών που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στη χώρα, επηρεάζοντας αρνητικά τη μετάδοση του ιού και την επέκταση της επιδημίας.
Σύμφωνα με τη γονιδιωματική ανάλυση 606 επιλεγμένων νέων δειγμάτων της περιόδου 9 Ιανουαρίου - 23 Μαρτίου 2021 που πραγματοποίησε το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, εντοπίστηκαν συνολικά 475 δείγματα της βρετανικής μετάλλαξης και μόλις 3 της Νοτίου Αφρικής, οριοθετώντας το ποσοστό επικράτησης της πρώτης στο 94%.
Η βρετανική μετάλλαξη, μάλιστα, κάνει ιδιαίτερα ισχυρή την παρουσία της στο κέντρο της Αθήνας με 816 στελέχη συνολικά, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου που έχουν εντοπιστεί στην Αττική από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου (1.553). Η αυξημένη παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης στην πρωτεύουσα, σε συνδυασμό με την υψηλή μεταδοτικότητα από την οποία χαρακτηρίζεται, εξηγούν εν μέρει τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων που καταγράφονται σε καθημερινή βάση.
Παρόμοια, άλλωστε, είναι η κατάσταση και στην Κρήτη, η οποία βάλλεται ολόκληρη από στελέχη της βρετανικής μετάλλαξης. Το Ηράκλειο συγκεντρώνει τον εντυπωσιακό αριθμό των 295 στελεχών από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου, το Ρέθυμνο ακολουθεί με 70, ενώ Λασίθι και Χανιά κλείνουν την τετράδα με 42 και 28 στελέχη αντίστοιχα. Συνέπεια της σημαντικής διασποράς της βρετανικής μετάλλαξης στην περιοχή της Κρήτης αποτελεί και η αύξηση των κρουσμάτων στο νησί, με αποτέλεσμα τον υψηλό αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, στα οποία χθες νοσηλεύονταν 137 ασθενείς...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.