Σημαντική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στις ηλικίες κάτω των 17 ετών κατέγραψε ο ΕΟΔΥ την εβδομάδα που πέρασε, τα οποία προσέγγισαν τις 2000. Στη διαδικασία του εντοπισμού των εν λόγω -κατά βάση- ασυμπτωματικών η προσυμπτωματικών παιδιών, συνέβαλε η... διενέργεια των εκατοντάδων χιλιάδων self test που ξεκίνησαν την προηγούμενη Κυριακή.
Βέβαια όπως φαίνεται η πλειονότητα των παιδιών που εντοπίστηκαν ήταν μετά το δεύτερο τεστ στα μέσα της εβδομάδας και άρα τα παιδιά του λυκείου που είναι μεταξύ αυτών είχαν ήδη πάει σχολείο.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το διάστημα 12-18/4 εντοπίστηκαν 1975 άτομα στην ηλικιακή ομάδα μέχρι 17 ετών, σε σύνολο 19868 νέων κρουσμάτων, ήτοι ποσοστό της τάξης του 10%. Το επταήμερο που είχε προηγηθεί είχαν διαπιστωθεί 1480 νέα κρούσματα στις νεαρές ηλικίες σε σύνολο 20.114 νέων κρουσμάτων ήτοι ποσοστό 7,36%. Η αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες μέχρι 17 ετών μέσα σε μια εβδομάδα λοιπόν υπολογίζεται στο 33,4%.
Τα στοιχεία πάντως προκαλούν σημαντικό προβληματισμό σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός θεωρείται φτωχή η "συγκομιδή" στον εντοπισμό ασυμπτωματικών παιδιών, από τις στιγμή που έχουν διανεμηθεί σε αυτά πάνω από 600.000 self test (τα οποία έχουν ήδη γίνει και αν χρειάστηκε επανελέγχθηκαν. Αφετέρου το χρήσιμο εργαλείο των self test ίσως να έπρεπε να χρησιμοποιηθεί μια εβδομάδα προ του ανοίγματος των σχολείων ώστε ενεργά κρούσματα να έχουν εντοπιστεί νωρίς και να έχει επίσης αποτυπωθεί η εικόνα της διασποράς σ' αυτή την ηλικιακή ομάδα.
Ανέκαθεν οι επιστήμονες ζητούσαν τους εντατικούς και εκτεταμένους ελέγχους του πληθυσμού πριν να ανοίξουν κοινωνικές δραστηριότητες. Θα έπρεπε λοιπόν πρώτα να έχει εξεταστεί επιδημιολογικά η ομάδα των μαθητών λυκείου και μετά να ανοίξουν τα σχολεία. Όμως η Κυβέρνηση αποφάσισε αυτό να γίνει ταυτόχρονα.
Να επαναλάβουμε ακόμη ότι ο ΕΟΔΥ ουδέποτε δημοσιοποίησε στοιχεία σχετικά με την ηλικιακή αλλά και γεωγραφική κατανομή των διενεργούμενων τεστ. Επίσης με ενδιαφέρον αναμένουμε και τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τη διενέργεια των self test τα οποία συγκεντρώνονται στην ειδική πλατφόρμα.
Επιτροπή χωρίς ενημέρωση
Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει σχετική ενημέρωση για την επιδημιολογική εικόνα στις νεαρές ηλικίες, οι οποίες μάλιστα φαίνεται να "κατηγορούνται" για τα συνεχή κορονοπάρτι. Μάλιστα υπάρχουν πολλές αναφορές ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση έχει ξεκινήσει από τα νεαρότερα μέλη της οικογένειας.
Πάντως η επιστημονική κοινότητα υπερασπίζεται την σημαντική αξία των self test. Μάλιστα την Παρασκευή ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι μέχρι τις 16/4, 10.168 φαρμακεία διέθεσαν 970.814 self-test σε πολίτες. Επίσης 102 φαρμακαποθήκες υπέβαλαν αρχεία αποστολών στο σύστημα και έχουν διατεθεί 2.261.387 τεμάχια self-test στα φαρμακεία.
"Η συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των self-test θα γίνεται κάθε Τετάρτη. Όσον αφορά την αξιοπιστία των κιτ δοκιμασιών αντιγόνου, επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό, τις τεχνολογίες δηλαδή που χρησιμοποιεί το self-test, αξίζει να αναφερθούμε στην αναφορά του Public Health England, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου.
Η αναφορά που είναι δημόσια διαθέσιμη δείχνει ότι μεταξύ 20 Νοεμβρίου 2020 και 27 Ιανουαρίου 2021, σε 1,7 εκατομμύρια τεστ στο γενικό πληθυσμό στην Αγγλία βρέθηκαν 38.000 θετικά. Από αυτά το 93% έδωσε θετικό αποτέλεσμα στην PCR ενδεικτικό ειδικότητας 99,72%. Στα σχολεία της Αγγλίας, η αντίστοιχη μελέτη έδειξε 94,4% ευαισθησία και 99,97% ειδικότητα".
Με βάση τα στοιχεία από την Αγγλία βέβαια βλέπουμε μια θετικότητα της τάξης του 2,2%, ενώ στην Ελλάδα τα πρώτα στοιχεία έδειξαν θετικότητα χαμηλότερη του 0,2%...
news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου