Έχουμε ένα πρωθυπουργό που δυστυχώς αποκρίνεται ανάλογα με το ποιος του απευθύνεται και όχι με το τι του λέει. Μαθημένος μέσα σε αυτή την κακομαθησιά, ουσιαστικά ακούει μόνο όσους τον εξυμνούν.
Ο Βασίλης Κορκίδης έβαλε την... υπογραφή του, εγγυήθηκε, για να κατέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υποψήφιος πρόεδρος στη Ν.Δ.. Άρα δεν διακατέχεται από κανένα μένος εναντίον του πρωθυπουργού - εκτός ίσως από μια κρυφή πικρία που δεν αξιοποιήθηκε ποτέ και πουθενά από τους ενοίκους του Μαξίμου όταν βλέπει ότι οι κολλητοί προωθούνται.
Επομένως η διαπίστωση του προέδρου του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδη ότι «χάθηκαν οριστικά 10 δισ. ευρώ στο εμπόριο» ή ότι «μετά από τρεις εβδομάδες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου (…) μπορούμε να πούμε ότι από τα εμπορικά καταστήματα 'πολλοί πέρασαν, λίγοι αγόρασαν'», δεν οφείλεται σε αντιπολιτευτικό οίστρο. Είναι η πραγματικότητα.
Το εμπόριο λοιπόν έχασε 10 δισ. Θα τους τα επιστρέψει ο Μητσοτάκης; Όποιος διαβάσει το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας πίσω από τις γραμμές της κυβερνητικής προπαγάνδας, θα δώσει αρνητική απάντηση, παρά τα όσα λέει για φοροελαφρύνσεις και σπουδή για τη μεσαία τάξη. Οι υποχρεώσεις του Κ. Μητσοτάκη δεν είναι στη μεσαία τάξη, αυτή είναι για ψήφους.
Οι υποχρεώσεις του Κ. Μητσοτάκη είναι στην ανωτέρα τάξη, και δη στην πολύ ανωτέρα. Σε αυτή που διεκδικεί εδώ και τώρα απευθείας χρηματοδοτήσεις, δηλαδή «κασούμπα», από το ταμείο ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις της. Σε αυτή που θέλει να «προτεραιοποιηθεί» η δική της υπαγωγή στους ευνοϊκούς νόμους και τις καλές δανειοδοτήσεις.
Σε αυτούς υποσχέθηκε ο Κ. Μητσοτάκης χθες οφέλη. Παράδειγμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η ζωή του μισθωτού δεν αλλάζει. Αντίθετα, για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι λεφτά στο ταμείο.
Δεν έδωσε όμως –γιατί δεν τον αφήνουν οι Ευρωπαίοι– το πραγματικό επίδικο: τα ευρωπαϊκά λεφτά να καταλήξουν απευθείας στα χέρια των προνομιούχων και στις επιχειρήσεις τους.
Πολιτική αποτίμηση (που θα έλεγε και ο Μάκης Βορίδης): οι μεγάλοι πήραν υπόσχεση Μητσοτάκη (όσο αυτό μετράει), τα μεσαία στρώματα έχουν ήδη πάρει τη χασούρα των 10 δισ. και δεν έρχονται καλύτερες ημέρες. Αυξήσεις μισθών είναι εκτός συζήτησης. Εργασιακό έρχεται. Και για τους επιχειρηματίες, το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν λύνει ούτε ένα δομικό τους πρόβλημα...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου