29.4.21

Οι 100+1 εύκολες ημέρες του Μπάιντεν...



Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να διαδεχθείς τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών;

Ό,τι και αν πεις, θα είναι... περισσότερο έξυπνο και σοβαρό. Όποια απόφαση και αν λάβεις θα είναι, πιθανότατα, λιγότερο καταστροφική για τη χώρα σου και ολόκληρο τον πλανήτη. Ακόμη και αν απλώς σταματήσεις να καλείς τους πολίτες να πίνουν… απορρυπαντικά για να γλιτώσουν από τον κορονοϊό, θα έχεις συνεισφέρει κάτι στην ανθρωπότητα. Το να κρίνουμε λοιπόν τον Τζο Μπάιντεν από τις πρώτες 100 ημέρες της διακυβέρνησής του, συγκρίνοντάς τον με τον προκάτοχό του, είναι άσκοπο. Η προεδρία του ξεκινά την 101η ημέρα.

Παρόλα αυτά o θεσμός των «100 ημερών», που πρώτος εισήγαγε στην αμερικανική πολιτική σκηνή ο Φράνκλιν Ρούσβελτ πριν από σχεδόν έναν αιώνα, μας προσφέρει μερικές αμυδρές χαραμάδες μέσα από τις οποίες θα επιχειρήσουμε να δούμε τις πραγματικές προθέσεις του νέου Αμερικανού Προέδρου.

Θα πρέπει καταρχάς να αναγνωρίσουμε ότι στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όχι μόνο διόρθωσε ορισμένα από τα κακώς κείμενα του Τραμπ, αλλά ξεπέρασε και ορισμένες από τις (ομολογουμένως περιορισμένες) προσδοκίες των προοδευτικών τμημάτων του Δημοκρατικού Κόμματος. Τα σχεδόν δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, που υποσχέθηκε να ρίξει στην αμερικανική οικονομία για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας, μπορούν να ενισχύσουν τα δοκιμαζόμενα μεσαία στρώματα. Ειδικά αν ακυρώσει στην πράξη -και όχι μόνο στα λόγια- την καταστροφική λογική του περίφημου trickle-down, την ψευδή πεποίθηση δηλαδή ότι αρκεί να δίνουμε χρήματα στους πλούσιους και αυτά θα «διαχυθούν» ως δια μαγείας σε ολόκληρη την οικονομία.

Στο μέτωπο της υγείας, o Μπάιντεν ανέκοψε την ολοκληρωτική καταστροφή επιταχύνοντας τον εμβολιασμό του πληθυσμού και ξεκινώντας προγράμματα ενημέρωσης ενάντια στους επικίνδυνους μύθους που διακινούσε το κίνημα των αντιεμβολιαστών και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ. Παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται διατεθειμένος να λάβει τη μοναδική απόφαση που μπορεί να ανακόψει την πανδημία: Να καταργήσει τις πατέντες των εμβολίων ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η ανοσία αγέλης σε όλο τον πλανήτη. Όπως διαπιστώνουμε με τον χειρότερο τρόπο από την περίπτωση της Ινδίας, καμία χώρα δεν μπορεί να προστατευθεί από τις νέες μεταλλάξεις του ιού εάν δεν υπάρξει συντονισμένη δράση σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Και σκεφτείτε ότι ακόμη… είμαστε στα θετικά.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Άρη Χατζηστεφάνου για το Sputnik, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: