...και το πλεονέκτημα νάναι το αεροπλανοφόρο δέκα λεπτά από το σπίτι σου...
Η είδηση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφώνημα με τον Αμερικανό Πρόεδρο με την ευκαιρία της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης προβάλει στα κανάλια θριαμβευτικά. Όπως λίγο πριν η επίσκεψη του ‘Ελληνα Πρωθυπουργού στο αεροπλανοφόρο του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σούδα για να πάρει δώρα και να τους πει με παιδική χαρά και εθνική υπερηφάνεια πως το …σπίτι του είναι δέκα λεπτά κοντά και πως εκεί κάνει μπάνιο τα καλοκαίρια.
Κατά τα άλλα η διακοσιοστή επέτειος της Επανάστασης γιορτάστηκε με μεγαλοπρέπεια και λίγους, αλλά καλούς, επισκέπτες στους οποίους ο σεφ Λαζάρου σέρβιρε κιμά γαρίδας -όπως πέρασε στους τίτλους, αν και αυτό αδικούσε τις εντυπωσιακές συνθέσεις κλαδιών λεμονιάς, καρπών και λεμονανθών που κυριάρχησαν στο τραπέζι -όπου μάθαμε πως ο παππούς του Καρόλου ήταν Έλληνας -άγνωστο από ποιο μέρος της Ελλάδας!
Η μεγάλη στιγμή της γιορτής ήταν όμως στην Ακρόπολη όπου η «διεθνούς φήμης», αλλά γνωστή μόνο από το Fame Story όπου τραγουδούσε Καρβέλα, αοιδός Ζαννή εκτέλεσε κυριολεκτικά τον εθνικό ύμνο -τον σκότωσε δηλαδή κανονικά -φορώντας ρούχα της εταιρείας της συζύγου του Πρωθυπουργού -πάντα με υπερηφάνεια.
Οι λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν μετά -από την περιγραφή του Μανόλη Κοττάκη στην «Εστία» πως «ο ἀρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντῖνος Φλῶρος έπιασε στόν ἀέρα τήν φλόγα τῆς Ζαννῆ!» κι αποφάσισε εκείνος την …ενορχήστρωση θυμίζει άλλες εποχές που οι στρατιωτικοί είχαν αναλάβει μαζί με την εξουσία και την αισθητική της ταλαίπωρης, αλλά υπερήφανης, αυτής χώρας.
«Οἱ σπουδαῖοι μουσικοί μας στίς Ἔνοπλες Δυνάμεις ἤθελαν νά ἀποδοθεῖ ὁ ἐθνικός ὕμνος μέ “ἔνταση”, μέ κίνδυνο ὅμως νά χανόταν μέσα στίς νότες ἡ βροντώδης φωνή τῆς Ἀναστασίας. Κλασσική διπλωμάτης ὅπως εἶναι στήν ζωή της, χαμηλῶν τόνων, καθόλου “ἀσφυκτική”, τούς πρότεινε νά ἠχογραφήσουν στίς πρόβες τόν ὕμνο μέ τόν τρόπο πού θέλουν νά ἀποδοθεῖ ἐκεῖνοι πού εἶναι ἐμπειρότεροι καί μέ τόν τρόπο πού νοιώθει καλύτερα ἡ ἴδια. Καί ἄς ἀποφασίσει ὁ ἀρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ἔτσι καί συνέβη.
Ὁ κύριος Φλῶρος ἀποφάσισε. Α cappella!».
Στο μεταξύ πολλοί πρόσεξαν πως η Μέρκελ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει ένα μήνυμα -έστω ένα sms – για την επέτειο, αλλά το έκανε ο Ερντογάν:
«Με την ευκαιρία της Εθνικής εορτής της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθύνω τις ευχές μου στην Εξοχότητα σας και τον Ελληνικό λαό. Εκφράζω τις καλύτερες ευχές μου για την ευημερία και την ευτυχία της Εξοχότητας σας και του Ελληνικού λαού και εύχομαι οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας να αναπτυχθούν σε κάθε τομέα μέσω του διαλόγου και της συνεργασίας», αναφέρει το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου.
Για τον Ερντογάν πρόκειται για μια εθνική εορτή της ¨δημοκρατίας», αλλά και στο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «το έθνος γιορτάζει» γενικά και αόριστα μια επανάσταση χωρίς υποκείμενα που έγινε -άγνωστο εναντίον ποιου- «με τη βοήθεια των συμμάχων τους».
Η Ελλάδα ήταν «μια επαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» που έγινε «ανεξάρτητο, οργανωμένο κράτος», ο εχθρός δεν έχει όνομα και η χώρα δεν κινδυνεύει από τον τουρκικό επεκτατισμό, όσο από «τις παγίδες της πρόσφατης δημαγωγίας».
Η Ιστορία μοντάρεται παραλείποντας ορισμένα κεφάλαια και «οι ήρωες του ’21 βρήκαν άξιους συνεχιστές στην πολιτική και την οικονομία» και μάλλον τελικά σήμερα θα είχαν στόχο… την «εθνική εκστρατεία για τον εμβολιασμό» – που… Ελευθερία ονομάζεται- και την «Επανάσταση της Εθνικής Ανάταξης» πολύ περισσότερο «άλλωστε από το «Έψιλον» της Ελλάδας ξεκινούν και η Επανάσταση, και η Ελευθερία, και η Ελπίδα»!
Ανήμερα της επετείου η κυβέρνηση συνυπέγραψε την… «θετική ατζέντα ανταμοιβής» της Τουρκίας με την τακτική του «κλωτσάμε το ντενεκεδάκι παρακάτω»- κατά τον Αντώνη Παπαγιαννίδη:
«Άμα η Αθήνα – και η Λευκωσία- δηλώνουν ικανοποιημένες με τέτοια έκβαση της συζήτησης για τα Ευρω-Τουρκικά, τότε de facto θεωρούν καλυπτόμενες επαρκώς κινήσεις όπως ο πρόσφατος πλους του «Τσεσμέ» για έρευνες στο τρίγωνο Λήμνου-Αλοννήσου-Σκύρου παράλληλα με εκτεταμένη άσκηση «Μαβί Βατάν» από σύμπλεγμα Μεγίστης μέχρι Β. Αιγαίο, ή πάλιν όπως το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου;».
«Δεν θα μπω στην διαδικασία ανακάλυψης ελαφρυντικών για μία πολιτική σύγχρονου ραγιαδισμού» θα γράψει στο Hellas Journal ο Γ. Χαρδαλιάς. »
Η πικρή αλήθεια είναι ότι μόνο χάσαμε. Από τα αποδυτήρια. Τελεία και παύλα. Τα «ναι μεν αλλά», «καρότο και μαστίγιο», «περιμένουν οι κυρώσεις στη γωνία» και οι ενστάσεις που κατά φαντασία προέβαλε η ελληνική πλευρά (σ.σ. ότι έκανε το έκανε με τις μικρές της δυνάμεις η Κύπρος), είναι φαιδρές επινοήσεις. Από αυτές που σερβίρει ο ΣΚΑΙ σε αληθινούς ψεκασμένους με την…κολώνια του σύγχρονου Μωυσή.
«Θα ήθελα πραγματικά κάποιος να μου εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να υπάρχει «θετική ατζέντα» στο τραπέζι, όταν υφίσταται ολοζώντανη η απειλή πολέμου σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει νόμιμο κυριαρχικό δικαίωμα της;
Πώς είναι δυνατό να απειλείται κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι εταίροι να πριμοδοτούν τον εχθρό του; Και πάνω απ΄όλα πώς γίνεται να συναινεί το ίδιο το απειλούμενο κράτος στο πρόγραμμα «ανταμοιβής»; Βρίσκετε κάποια λογική εσείς σε αυτό;
Η κυβέρνηση έχει από καιρό αφήσει την εθνική κυριαρχία της -ως «δυνητικό δικαίωμα»- στα χέρια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία ζητάει να ανακοινώσει κυρώσεις -που η κυβέρνηση δεν θέλει και να εφαρμόσει! Τελικά είναι ικανοποιημένη και με την «θετική ατζέντα» και μάλλον θα ήταν ικανοποιημένη με οποιαδήποτε ανακοίνωση -πόσο μάλλον που ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη πριν τον Ερντογάν -όπως διατυμπανίζουν τα κανάλια.
Από πολλές πλευρές η Ελλάδα καθώς μοιράζονται από τις Μεγάλες Δυνάμεις τα οικόπεδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο βρίσκεται πάλι κοντά στο να χαράξει τα θαλάσσια σύνορά της και «να τα βρει» με την Τουρκία έχοντας κάνει ήδη παραχωρήσεις σε Ιταλία και Αίγυπτο και πρωθυπουργός είναι κάποιος χαρούμενος που η βάση της Σούδας είναι δέκα λεπτά από το σπίτι του.
Τα δώδεκα μίλια είναι «εθνικισμός» για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, «λεονταρισμός» για τον υπουργό Επικρατείας και για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό «δυνητική κυριαρχία».
Πιθανή, δηλαδή, ενδεχόμενη, εφικτή κάτω από προϋποθέσεις -όπως είναι να της την παραχωρήσει το Δικαστήριο της Χάγης, η ίδια η …Τουρκία ή ίσως ο Μπαϊντεν!
Αυτό θα ήταν κάτι που δεν θα ήθελαν δυνάμεις όπως η Ρωσία -έλεγε παλιότερα ο Κ.. Σημίτης, ο Πρωθυπουργός των Ιμίων- ώσπου ήρθε ο ίδιος ο Λαβρόφ ολοζώντανος στην Αθήνα να πει πως είναι ψέμα: Η Ρωσία υποστηρίζει τα δώδεκα μίλια -παρά τον αντίθετο «υπόγειο μύθο» όπως είπε κατάπληκτος ο Νίκος Δένδιας υπουργός Εξωτερικών.
Για τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη το σχέδιο του Ερντογάν είναι η μετατροπή του Αν. Αιγαίου σε ζώνη μειωμένης κυριαρχίας ή «προτεκτοράτου» για τα νησιά μας. Η πρόσφατη παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΝΕΑ ότι ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως η Χάγη, «πολύ δύσκολα θα δώσει στην Ελλάδα το 100% όσων διεκδικεί» είναι ένα σήμα προς τον Ερντογάν να προχωρήσει: η ελληνική κυβέρνηση δεν πάει στο Δικαστήριο για να κερδίσει, αλλά αφού έχει παραιτηθεί από δικαιώματά της.
Η κυβέρνηση ούτε θα επεκτείνει τα έξι μίλια στα δώδεκα, ούτε θα οριοθετήσει ποτέ ΑΟΖ με την Κύπρο, αφού έχει παραιτηθεί από την δική της. Θέλει διάλογο -μόνο για τις «θαλάσσιες ζώνες» -δηλαδή να μοιράσει την δική της περιοχή -με την Τουρκία που διεκδικεί τουλάχιστον τη μισή. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προετοιμάζει την προσάρτηση των κατεχομένων και η Κύπρος δεν είναι πια «μακριά», αλλά δεν υπάρχει καθόλου.
Άλλωστε μιλώντας για μερικά στρέμματα γης στον Έβρο ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε πει πως «δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα”...
Νίκος Λακόπουλος
Πηγή:anoixtoparathyro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου