Την ώρα που οι καταγραφές κρουσμάτων και διασωληνωμένων σπάνε τα κοντέρ της πανδημίας στη χώρα δημιουργώντας νέα αρνητικά ρεκόρ, που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει στο άμεσο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.
«Τα... κρούσματα υπήρχαν και θα υπάρχουν», δήλωσε χθες (Παραπολιτικά 90,1 FM) η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Πόσα είναι όμως τα κρούσματα τη δεδομένη στιγμή που η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας καλείται, σήμερα Τετάρτη, να επικυρώσει τις προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα και οι πολίτες να αυτοελέγχονται με self-tests, αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη της πορείας της πανδημίας στη χώρα; 4.340 κρούσματα που έσπασαν εκ νέου το αρνητικό ρεκόρ διαγνώσεων από την αρχή της πανδημίας, με τον δείκτη θετικότητας στο μη ασφαλές 6,58% (65.979 τεστ).
Παρόλα αυτά στην κυβέρνηση επιμένουν στο σχεδιαζόμενο άνοιγμα, το οποίο, όπως έχουμε ήδη γράψει, περιλαμβάνει άνοιγμα διαδημοτικών μετακινήσεων το Σάββατο, άνοιγμα λιανεμπορίου τη Δευτέρα 5 Απριλίου και άνοιγμα σχολείων, με προτεραιότητα σε Λύκεια και Γυμνάσια, μέσα στην ίδια εβδομάδα (με την ημερομηνία σύμφωνα με τις πληροφορίες να εξαρτάται από την έλευση των self-tests στα φαρμακεία).
Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται και το άνοιγμα των εξωτερικών χώρων της εστίασης στα μέσα Απριλίου. Στην κυβέρνηση επιμένουν λοιπόν στον σχεδιασμό τους με το επιχείρημα ότι επιδιώκουν την «αποσυμπίεση των πολιτών για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέτρων». Σε αυτό το πλαίσιο μιλούν για «νέο μείγμα μέτρων» και λένε ότι προκρίνουν τις δραστηριότητες που θα προκύψουν από το άνοιγμα -λέγοντας ότι θα είναι ελεγχόμενες και οργανωμένες- αντί για την ανεξέλεγκτη διασπορά σε σπίτια.
Υποστηρίζουν ακόμα ότι η σημερινή περίοδος είναι διαφορετική από αυτήν του περασμένου χειμώνα, επενδύοντας στον καλό καιρό, τα εμβόλια (που όμως έρχονται αργά) και τα self test, ενώ επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων με το επιχείρημα ότι «δεν είναι τόσο αξιόπιστος δείκτης, καθώς όσο αυξάνονται τα τεστ αυξάνονται και τα κρούσματα». Αλλά βέβαια μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση 18,16% των κρουσμάτων και ενώ ο αριθμός των τεστ ήταν περίπου ίδιος (23 Μαρτίου: 3.586 κρούσματα σε 64.421 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας στο 5,57%). Συνεπώς το επιχείρημα αυτό καταρρίπτεται.
Συγχρόνως οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν το σερί αρνητικών ρεκόρ για 14η μέρα με 741 βαριά νοσούντες να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 101 εκτός ΜΕΘ, από τους οποίους οι 61 με Covid. Και οι θάνατοι ακολουθούν αυξητική πορεία από την αρχή του μήνα (1η Μαρτίου: 30) φτάνοντας τους 72 χθες, 1.513 συνολικά τον Μάρτιο, προσεγγίζοντας τον Νοέμβριο 2020 που μέτρησε 1.780. Λίγο πριν από την εκπνοή του δε ο Μάρτιος καταγράφει 69.358 κρούσματα, ξεπερνώντας τον τραγικότερο μήνα από την αρχή της πανδημίας Νοέμβριο του 2020 που μέτρησε 64.648 διαγνώσεις.
Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, δε, που δημοσιοποιεί κάθε Τρίτη ο ΕΟΔΥ (Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων, δεν δείχνει βελτίωση. Στην Αττική δεν παρουσιάζει σημαντική διακύμανση (-12%) σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και παραμένει σε υψηλά επίπεδα αλλά και στη Θεσσαλονίκη δεν παρατηρείται αξιοσημείωτη μεταβολή (+11%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου.
Σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και μοιάζει να εγκαταλείπει τους πολίτες, ποντάροντας τα πάντα σχετικά με το άνοιγμα της εγκλωβισμένης από τις 7 Νοεμβρίου σε ένα αέναο λοκντάουν κοινωνίας στα αμφιλεγόμενα self-tests.
Παραδίδει έτσι στους πολίτες και την ευθύνη για την επιτήρηση του ιού της πανδημίας. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση διασφαλίζει τέσσερα δωρεάν τεστ [σ.σ. self-tests] τον μήνα για κάθε πολίτη με την επίδειξη του ΑΜΚΑ. Είναι θέμα ηθικής και ατομικής ευθύνης όταν κάποιος ξέρει ότι είναι θετικός να ακολουθήσει το πρωτόκολλο. Είναι αυτονόητη υποχρέωση, εν μέσω αυτής της πανδημίας, να πράξει τα δέοντα».
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων καλείται να συνεδριάσει σήμερα (παρόλο που μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε λάβει τη σχετική πρόσκληση) προκειμένου να επικυρώσει τις κυβερνητικές αποφάσεις, ενώ ο κορονοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται με επίκεντρο την Αττική, όπου ασθενείς διασωληνώνονται σε ράντζα γιατί οι ΜΕΘ είναι γεμάτες και δεκάδες πεθαίνουν κάθε μέρα ξεχειλίζοντας τους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων.
Μέλη της επιτροπής δεν είχαν χθες απάντηση στα ερωτήματα της «Εφ.Συν.» για το αν συμφωνούν στο άνοιγμα των όποιων δραστηριοτήτων, παραπέμποντας στην παρουσίαση των δεδομένων από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, καθώς παραμένει το πρόβλημα των ανεπαρκών στοιχείων που έχουν καθημερινά στη διάθεσή τους.
*** Συναγερμός σήμανε χθες στις υγειονομικές αρχές μετά τον θάνατο 60χρονης γυναίκας που εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας στο Ιλιον και περίπου μισή ώρα μετά εξέπνευσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca, παρέμεινε στο εμβολιαστικό κέντρο για 20 λεπτά μετά τη χορήγησή του και αποχώρησε. Το περιστατικό διερευνάται από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου