Eγκλωβισμένοι για πολλούς μήνες στο υπό ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο «Αngelic Power», το οποίο είναι αγκυροβολημένο ανοιχτά της Κίνας, βρίσκονται 22 ναυτεργάτες, ανάμεσά τους ο Ελληνας πλοίαρχος και άλλοι 8 Ελληνες (ναυτικοί και ένας τεχνικός). Η ιδιότυπη αυτή ομηρία των ναυτικών έχει προκύψει, σύμφωνα με το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ, μετά από... αντιπαλότητες στη διαχείριση του πλοίου μεταξύ των ναυτιλιακών εταιρειών (Panthalassa Maritime Corp και Diamlemos Shipping Company) και των τραπεζών.
Το «Αngelic Power» έφτασε στην Κίνα τον Ιούλιο του 2020 μεταφέροντας κάρβουνο προερχόμενο από την Ινδονησία, αλλά έλαβε άδεια να ξεφορτώσει έπειτα από 6 ολόκληρους μήνες και συγκεκριμένα στις 27/1/2021. Από τότε βρίσκεται σε αγκυροβόλιο ανοιχτά της Κίνας, με τους ναυτικούς να παραμένουν μέσα στο πλοίο και τη διαχειρίστρια εταιρεία να μην τους έχει ενημερώσει ακόμα για τον επαναπατρισμό τους.
Οπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έχει λήξει για όλους τους ναυτεργάτες, τα διαβατήριά τους παρακρατούνται από τον ατζέντη του πλοίου και ορισμένοι μετρούν 15-16 μήνες που βρίσκονται στο φορτηγό πλοίο, καθώς ήταν σε αυτό πριν από την έναρξη της περιπέτειάς τους. Επίσης, μέλη του πληρώματος αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, χωρίς η εταιρεία και οι τοπικές αρχές να τους παρέχουν την αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα η υγεία τους να έχει επιδεινωθεί.
To σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το «Αngelic Power»
Η ΠΕΝΕΝ καλεί το υπουργείο Ναυτιλίας και τις υπηρεσίες του να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων και των αλλοδαπών ναυτεργατών, και το υπουργείο Εξωτερικών και την πρεσβεία μας στη Σανγκάη να διασφαλίσουν την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ναυτεργάτες του πλοίου που έχουν προβλήματα υγείας.
Για το θέμα έστειλε επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και η Πανελλήνια Ενωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), καθώς ο Ελληνας πλοίαρχος του πλοίου απευθύνθηκε στην Ενωση και τους ενημέρωσε για τη δεινή κατάσταση που βρίσκεται ο ίδιος και το υπόλοιπο πλήρωμα, κάνοντας γνωστό ότι οι ναυτικοί είναι ουσιαστικά εγκαταλελειμμένοι. Η ΠΕΠΕΝ ζητά την προσωπική παρέμβαση του υπουργού προκειμένου να προστατευθούν οι ναυτικοί και να μην είναι όμηροι επιχειρηματικών συγκρούσεων και συμφερόντων.
Επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας έστειλαν και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ κάνοντας γνωστές τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν οι ναυτικοί και ζητώντας την παρέμβασή του για τη λύση του προβλήματος.
Ανάμεσα στους 9 Ελληνες εγκλωβισμένους βρίσκεται και ο τεχνικός Αθανάσιος Χέλιος, 62 χρόνων, η σύζυγος του οποίου Παναγιώτα Χέλιου επικοινώνησε με την «Εφ.Συν.», καταγγέλλοντας την παράνομη κράτηση του άντρα της. Η κυρία Χέλιου, συναισθηματικά φορτισμένη, μας εξήγησε ότι η διαχειρίστρια εταιρεία για την οποία είχε δουλέψει και στο παρελθόν ο σύζυγός της, του ζήτησε να πάει στο συγκεκριμένο πλοίο για μια επισκευή που θα διαρκούσε μόνο λίγες μέρες και στη συνέχεια θα έφευγε.
Επιβιβάστηκε στο πλοίο στις 18 Ιουλίου 2020 διόρθωσε τη βλάβη, ωστόσο στη συνέχεια προέκυψαν διάφορα προβλήματα και ήταν αδύνατον να κατέβει από το πλοίο και να επιστρέψει στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι και σήμερα παραμένει εγκλωβισμένος στο καράβι, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα προβλήματα υγείας, καθώς έχει πάθει μια μόλυνση στην πλάτη, και χωρίς φυσικά να πληρώνεται.
Η Παναγιώτα Χέλιου περιέγραψε τον Γολγοθά που ζουν οικογενειακώς όλους αυτούς τους μήνες, καθώς προσπαθούν να βρουν μια λύση προκειμένου ο άντρας της να απεγκλωβιστεί και να γυρίσει πίσω στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, δεν κινείται τίποτα. Οπως ανέφερε, έχουν απευθυνθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας και σε άλλους φορείς, ενημερώνοντάς τους για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο 62χρονος τεχνικός, τα οποία απαιτούν άμεση ιατρική περίθαλψη, αλλά «οι αρχές κωφεύουν».
«Δεν είναι όμως μόνο ο δικός μου σύζυγος μέσα στο πλοίο, είναι πολλά άτομα, είναι ναυτικοί Ελληνες και αλλοδαποί, και από ό,τι διαβάζω οι άνθρωποι δεν είναι καλά ψυχολογικά και σωματικά», τόνισε και εμφανώς αγανακτισμένη και πικραμένη σχολίασε: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Δεν τους ενδιαφέρει τι κάνουν; Πώς ζουν τόσους μήνες αυτοί οι άνθρωποι εκεί μέσα; Δεν τους νοιάζει εάν πάθουν κάποιο κακό; Τι απίστευτη αδιαφορία είναι αυτή που δείχνουν για την ανθρώπινη ζωή;» κάνοντας έκκληση σε όλες τις αρμόδιες αρχές να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα.
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου