Η Αρχή, που έχει παραδεχθεί δύο φορές στη Βουλή πως δεν μπορεί να ελέγξει την πολιτική πολυφωνία, αναλαμβάνει την ευθύνη ελέγχου σε Netflix, YouTube και ορισμένες όψεις του διαδικτύου. Οι νέες αρμοδιότητες προκύπτουν από... την Οδηγία 1818/2018, που ενσωματώθηκε στον «νόμο Πέτσα – Λιβάνιου» και φέρνει μια μεγάλη αλλαγή στον έλεγχο του τηλεοπτικού περιεχομένου, καθώς εντάσσει στην εποπτεία τηλεοπτικών προγραμμάτων από τις ανεξάρτητες αρχές και το περιεχόμενο (βίντεο) των πλατφορμών συνεχούς ροής.
Πλέον και στην Ελλάδα, όπως σε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το online περιεχόμενο σε όλες τις ιντερνετικές πλατφόρμες, ανεξαρτήτως έδρας επιχείρησης, υπόκειται σε έλεγχο σε ό,τι αφορά τις τρεις σημαντικές αρχές ελέγχου: Την προστασία των ανηλίκων, την παρέμβαση για βίντεο που εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, καθώς και την εποπτεία για προγράμματα ή βίντεο τα οποία συνιστούν εγκληματική δράση, αδικήματα παιδικής πορνογραφίας ή αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Όσον αφορά το επίμαχο άρθρο 8 του νόμου, ο Θεόδωρος Λιβάνιος τήρησε τη δέσμευσή του και διέγραψε τη διάταξη που είχε παρεισφρήσει στην ευρωπαϊκή Οδηγία και συνέδεε τους στίχους ενός τραγουδιού ή τις φράσεις σε μια σειρά με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και θα οδηγούσε δημιουργούς και δημοσιογράφους στην αστυνομία, επειδή δεν θα άρεσαν τα γραφόμενά τους.
Με βάση τις διατάξεις της νέας Οδηγίας, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να τηρούν επικαιροποιημένα μητρώα επιχειρήσεων-παρόχων προγραμμάτων και βίντεο, ανεξάρτητα αν αυτές είναι εγκατεστημένες σε αυτά. Την εποπτεία ασκούν οι Ανεξάρτητες Αρχές, στην περίπτωση της Ελλάδας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο αποκτά επιπλέον αρμοδιότητα και για το περιεχόμενο στις ιντερνετικές πλατφόρμες όλων των παρόχων υπηρεσιών.
Η ευρωπαϊκή αυτή επέκταση της αρμοδιότητας δεν θα προκαλούσε ανησυχία αν η Ανεξάρτητη Αρχή δεν δήλωνε την αδυναμία παρέμβασης και ελέγχου στα υπάρχοντα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Και παρά το γεγονός πως έχει διατυπωθεί ήδη δύο φορές το αίτημα για παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρομάνου, και μάλιστα από το κόμμα που τον ψήφισε, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της διατυπωμένης αδυναμίας της Αρχής, δεν έχει γίνει καμιά κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.
mediagr.org
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου