Λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζουν να είναι το πιστοποιητικό εμβολιασμού στην Ε.Ε., έδωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος, καθώς πλησιάζει η σύνοδος όπου θα συζητηθεί το θέμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Ε.Ε. θα προτείνει... τα πιστοποιητικά να συνδυάζουν πληροφορίες για τον εμβολιασμό, την ανάρρωση απ' τον Covid-19 και τα αποτελέσματα των τεστ ώστε να αποφευχθούν οι διακρίσεις μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Οι χώρες του νότου που βασίζονται στον τουρισμό ελπίζουν ότι αυτά τα «διαβατήρια» θα βοηθήσουν ώστε να κυλήσει η φετινή καλοκαιρινή σεζόν, αλλά προσκρούουν στις αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου που τονίζουν ότι ο εμβολιασμός δεν είναι ούτε υποχρεωτικός ούτε διαθέσιμος για όλους.
«Εργαζόμαστε για ένα πιστοποιητικό - δεν είναι διαβατήριο - αλλά δεν αφορά μόνο τον εμβολιασμό. Πρόκειται για την ανάρρωση ατόμων που είχαν ασθενήσει, τον εμβολιασμό ή τεστ», δήλωσε την Πέμπτη ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Ντιντιέ Ράιντερ.
«Δεν έχουμε υποχρεωτικό εμβόλιο, οπότε είναι πιθανό να αρνηθεί κάποιος τον εμβολιασμό. Και δεν έχουμε προς το παρόν την ικανότητα να οργανώσουμε τον εμβολιασμό για όλα τα άτομα που θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν θέλουμε να κάνουμε διακρίσεις», εξήγησε ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Προχθές, μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μαργαρίτης Σχοινάς σκιαγράφησε την πρόταση της Κομισιόν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου. «Στη φάση που βρισκόμαστε τώρα προετοιμασίας, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχει πάρα πολλά στοιχεία αυτό το πιστοποιητικό. Πρέπει οπωσδήποτε όμως να έχει τα εξής τρία: Να δείχνει κατά πόσο ο κάτοχός τους έχει εμβολιαστεί ή όχι, να δείχνει τα αποτελέσματα του μοριακού τεστ, του PCR και να δείχνει το κατά πόσο έχει αντισώματα ή είναι τέως ασθενής», τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο συνδυασμός αυτός των τριών στοιχείων είναι επαρκής για να μπορεί κάποιος να ασκήσει την κινητικότητά του στην Ευρώπη, καθώς θα μπορεί να αποδείξει την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.
Κατέστησε σαφές πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Μαρτίου θα παρουσιάσει τις προδιαγραφές του ψηφιακού πιστοποιητικού, που θα είναι οι ίδιες για όλη την Ευρώπη και όχι τις παραμέτρους της χρήσης του. Από τη στιγμή που θα παρουσιαστεί η πρόταση, χρειάζεται να γίνουν δυο επιπρόσθετα πράγματα, εξήγησε: Το πρώτο, να ληφθεί η απόφαση, που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και στα αρμόδια συμβούλια υπουργών. Η δεύτερη διαδικασία είναι ότι θα χρειαστεί μια τεχνική επεξεργασία, με τρόπο ώστε η κάθε χώρα-μέλος να μπορεί να επιτρέπει στους πολίτες της να κλειδώνουν, να κωδικοποιούν, να εισάγουν στο σύστημα αυτό τις πληροφορίες.
Μέχρι στιγμής η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ε.Ε. προχωρά αρκετά αργά και μόλις περίπου το 5% έχει ανοσία στον Sars-Cov2, με αποτέλεσμα ο στόχος για ανοσία του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου