6.3.21

Κλιμάκωση συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία...



Η κυβέρνηση της Ουκρανίας καταγγέλλει έξαρση της βίας στην πρώτη γραμμή με τους φιλορώσους αυτονομιστές στα ανατολικά της χώρας, καλώντας τους Δυτικούς να παρέμβουν. Φόβους για ολοκληρωτικό πόλεμο» εκφράζει και η Μόσχα.

«Παρατηρούμε... μια κλιμάκωση της σύγκρουσης τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης Άντριι Γέρμακ, αναφερόμενος σε «προμελετημένες προκλήσεις» εναντίον των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που όπως υποστήριξε στόχο είχαν τον τερματισμό «της εύθραυστης ανακωχής που ισχύει από τον Ιούλιο, της μεγαλύτερης από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2014».

Ο Γέρμακ κάλεσε ΗΠΑ, Γαλλία και Γερμανία, να «εντείνουν» τις προσπάθειές τους για να ηρεμήσει η κατάσταση.


Ο εμφύλιος πόλεμος στο ουκρανικό Ντονμπάς, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο 13.000 και πλέον ανθρώπων από τότε που ξέσπασε, άρχισε μετά τη φυγή στη Ρωσία ενός φιλορώσου Ουκρανού προέδρου και την άφιξη φιλοδυτικών στην εξουσία του Κιέβου. Στον απόηχο της αλλαγής αυτής του καθεστώτος, η Μόσχα προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών, οι εχθροπραξίες αποκλιμακώθηκαν σε μεγάλο βαθμό με την υπογραφή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2015.

Το 2019, ο πρώην ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας με την υπόσχεση να τερματίσει τον πόλεμο, ωστόσο παρά την προσπάθεια για επίλυση της κρίσης, μέσω διάσκεψης κορυφής, ανταλλαγών κρατουμένων και απόσυρσης στρατευμάτων από αρκετές μικρές περιοχές της πρώτης γραμμής, η ειρηνευτική διαδικασία βρέθηκε και πάλι στο αδιέξοδο.

Το 2020, οι εμπόλεμες πλευρές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια νέα εκεχειρία, η οποία ήταν λίγο πολύ σεβαστή για μήνες, κάτι που άφηνε ελπίδες για μια πιο διαρκή διευθέτηση. Άλλωστε μέσα στο 2020 έχασαν τη ζωή τους 50 στρατιώτες, σημαντική μείωση απωλειών σε σύγκριση με τους 100 του 2019. Ωστόσο από τις αρχές του 2021 η ένταση άρχισε σταδιακά να αυξάνεται ξανά.

Σύμφωνα με τη Φλοράνς Ζιλέτ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ερυθρού Σταυρού στην Ουκρανία, «έχουμε ό,τι δεν μας έχει συμβεί εδώ και μήνες. Μερικά από τα ταξίδια μας στην περιοχή της σύγκρουσης έπρεπε να μετατεθούν γι' αργότερα γιατί ακούστηκαν πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας».

Το Κίεβο έχει εμπλέξει τη Μόσχα και τους αυτονομιστές κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν όπλα που απαγορεύονται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη γραμμή του μετώπου. Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα και τους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν όπλα που απαγορεύονται από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ. Από την πλευρά τους οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τον θάνατο τριών μαχητών σήμερα.

Η Μόσχα ρίχνει ευθύνες στο Κίεβο

Το Κρεμλίνο εκφράζει «βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις», υποστηρίζοντας ότι την ευθύνη έχει το Κίεβο.

«Παρατηρούμε όλο και πιο συχνά βομβαρδισμούς που προέρχονται από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου».

Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι αρνείται κάθε εμπλοκή η Μόσχα, το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του πιστεύουν ότι η Ρωσία στηρίζει τους αυτονομιστές με στρατεύματα, όπλα και χρηματοδότηση.

«Η Ρωσία είναι συμβαλλόμενο μέρος σε αυτήν τη σύγκρουση και όχι μεσολαβητής», δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την επίσκεψή του στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία, ενώ ο Ολεκσάντρ Λιτβινένκο, διευθυντής του Ινστιτούτου στρατηγικών μελετών στο Κίεβο, υποστήριξε ότι «η Μόσχα προσπαθεί να ασκήσει πίεση επί του Κιέβου, να το εκφοβίσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: