το προσφυγικό επανέλαβε ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του (AKP) στα μέσα της εβδομάδας. Μόνο που αυτή τη φορά στη μονταζιέρα δεν μπήκαν μαρτυρίες προσφύγων και... μεταναστών ούτε βίντεο της τουρκικής ακτοφυλακής.
Με το βίντεο που παρουσίασε στην ίδια αίθουσα, στην ίδια γιγαντοοθόνη -και μέσω αυτής σε σχεδόν όλα τα τουρκικά κανάλια-, ο Ερντογάν στοχοποίησε τώρα το «δίδυμο» CHP και HDP, δηλαδή το δεύτερο και το τρίτο σε δύναμη κόμματα της Βουλής, ότι πάνε «χέρι - χέρι με το PKK».
Πρωταγωνιστές του βίντεο ήταν ηγετικά στελέχη των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης (από τον αρχηγό του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κιλιτσντάρογλου και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου, μέχρι τον φυλακισμένο πρώην επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Ντεμιρτάς), που εμφανίστηκαν σαν συνοδοιπόροι «τρομοκρατών» και «αποσχιστών», σαν εχθροί του λαού κ.λπ.
Στην Τουρκία αυτή είναι πλέον η μοίρα εκείνων που, αντί να κάνουν «πατριωτικές» δηλώσεις -όπως ο Γκριζόλυκος κυβερνητικός συνεταίρος Μπαχτσελί-, αμφισβητούν το Ακ Σαράι (Λευκό Προεδρικό Μέγαρο).
Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατήγγειλε τα «βρόμικα μυαλά» των αντιπάλων του, που διανοήθηκαν να του επιρρίψουν ευθύνες για τον θάνατο 13 Τούρκων στρατιωτικών, αστυνομικών και πρακτόρων στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με την Άγκυρα οι 13 εκτελέστηκαν από αντάρτες του PKK που τους κρατούσαν ομήρους επί χρόνια. Σύμφωνα με τους Κούρδους, οι όμηροι σκοτώθηκαν από... φίλια πυρά στη διάρκεια επιδρομής του τουρκικού στρατού.
Χωρίς να αμφισβητήσει δημοσίως την επίσημη εκδοχή, η αντιπολίτευση τόνισε ότι ο θάνατος των ομήρων ήταν αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει φέρει τη χώρα ο Ερντογάν στο Κουρδικό, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, στην καθημερινότητα.
Για τον Τούρκο Πρόεδρο η κυβερνητική συνεργασία με την εθνικιστική Ακροδεξιά του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποτελεί μονόδρομο. Είτε κατέβουν χωριστά στις κάλπες είτε ως Λαϊκή Συμμαχία, υπέρ της οποίας τάχθηκε εξάλλου ο Ερντογάν στην ίδια ομιλία του λέγοντας ότι η συνεργασία τους «σφυρηλατήθηκε στις πλατείες τη νύχτα της 15ης Ιουλίου» του 2016 απέναντι στους πραξικοπηματίες.
Ο Ερντογάν τόνισε και κάτι άλλο. Προχωρούν, είπε απειλητικά, οι διαδικασίες για την άρση της ασυλίας 33 βουλευτών του HDP, που κινδυνεύουν να καταλήξουν στα μπουντρούμια όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (και χιλιάδες άλλα στελέχη του κόμματος), με κατηγορίες για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Και θα κληθούν όλοι να σηκώσουν το χέρι τους στην Εθνοσυνέλευση, πρόσθεσε. Έτσι όπως το πάει ο Ταγίπ, δεν θα μείνει ούτε ένα έδρανο του HDP. Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος για να ξεφορτωθεί ο Πρόεδρος την ενοχλητική Αριστερά...
Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές προγραμματίζονται μαζί με τις προεδρικές, το 2023. Όμως δεν αποκλείεται να επισπευστούν οι βουλευτικές, όπου όλα θα κριθούν από το εκλογικό μέτρο του 10% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Το AKP αιμορραγεί δημοσκοπικά και βρίσκεται λίγο κάτω από το 40%, οι εθνικιστές σύμμαχοί του είναι λίγο πάνω από το όριο του 10%, το CHP δεν λέει να σηκώσει κεφάλι και είναι γύρω στο 22% - 23%, το Καλό Κόμμα της πρώην «λύκαινας» Ακσενέρ στο 13%, το κόμμα του Μπαμπατζάν στο 2% - 3%, ενώ το αριστερό HDP εμφανίζεται οριακά πάνω από το 10% και θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για να παραμείνει στη Βουλή.
Με την ομιλία (και το βίντεο) ο Ερντογάν σχεδόν επισημοποίησε την πρόθεσή του να ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες, να βγάλει εκτός νόμου και εκτός Βουλής το ενοχλητικό HDP, για να ξαναμοιράσει την τράπουλα των εδρών και να κρατήσει όλα τα γερά χαρτιά στα χέρια του. Παράλληλα, βάζοντας στο ίδιο κάδρο τον Οτσαλάν και τον Ντεμιρτάς με τον Κιλιτσντάρογλου και τον Ιμάμογλου, προειδοποίησε τους κεμαλιστές να μην επαναλάβουν στις βουλευτικές κάλπες την άτυπη συμμαχία με το φιλοκουρδικό αριστερό κόμμα που τους χάρισε τη νίκη στον Δήμο της Κωνσταντινούπολης.
Θεωρητικά μια συμμαχία όλων (ή σχεδόν όλων) κατά των Ερντογάν και Μπαχτσελί θα μπορούσε να τους στερήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό το σενάριο επιχειρεί να αποτρέψει ο Ταγίπ βαφτίζοντας συλλήβδην τους αντιπάλους του τρομοκράτες. Και τους κεμαλιστές δυνάμει... εθνοπροδότες.
Η απαξίωση των πολιτικών αντιπάλων με κατηγορίες για προδοσία, οι «προληπτικές επεμβάσεις» και εισβολές, το λελογισμένο νταηλίκι με την Ουάσιγκτον, το αλισβερίσι με τη Μόσχα, η απαξίωση των Βρυξελλών, η ένταση στο Αιγαίο, η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, ακόμα και οι νέες κορώνες περί «γενοκτονίας του Μοριά», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υπηρετούν το ίδιο σουλτανικό αφήγημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου