Κι εκεί που εμείς οι της κατηγορίας των 60-65 ετών νιώθαμε εμβολιαστικώς τυχεροί και ευνοημένοι σε σύγκριση με τους μεγαλύτερούς μας, που περιμένουν τη σειρά τους, από τη μια μέρα στην άλλη βρεθήκαμε να αισθανόμαστε κάπως σαν πειραματόζωα. Ζωσμένοι από... απορίες, αμφιβολίες, ανησυχίες.
Γιατί όσο περισσότερα διαβάζουμε κι ακούμε, τόσο περισσότερο μπερδευόμαστε. Οι γνώσεις μας δεν επαρκούν ώστε να καταλάβουμε πολλά από τον επιστημονικό διάλογο για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της βρετανοσουηδικής AstraZeneca.
Δυστυχώς, όμως, δεν έχουμε να κάνουμε με διάλογο αλλά με τους παράλληλους μονολόγους των επιστημονικών επιτροπών των διαφόρων χωρών, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του ΠΟΥ. Είναι κρίμα που οι εμπλεκόμενοι δυσκολεύονται να συνομιλήσουν ακόμα και τώρα, όταν εκατομμύρια εμβολιασμένοι πολεμούν να μην παραδοθούν στη σύγχυση που προκαλεί η υπερκατανάλωση ειδήσεων και «ειδήσεων» ή στην ευκολία της συνωμοσιολογίας. Ούτε όμως και στη μοιρολατρία. Το «ό,τι είναι να γίνει θα γίνει» δεν μαρτυρεί πάντα καρτερία. Ενίοτε υποδηλώνει βούλιαγμα και παραίτηση.
Επί έναν χρόνο, οι κυβερνήτες όλων των χωρών μιλούν για τον πόλεμο εναντίον ενός αόρατου εχθρού. Εμείς οι κυβερνώμενοι, εντούτοις, βλέπουμε μήνες τώρα ότι διεξάγεται και ένας άλλος πόλεμος. Είναι ένας σκληρός πολιτικός και οικονομικός πόλεμος, που όμως υποδύεται τον επιστημονικό: «Το τάδε εμβόλιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις διότι οι κλινικές δοκιμές κτλ.».
Διαβάζουμε τις σχετικές ανακοινώσεις με τις βαριές επιστημονικές ή/και πολιτικές υπογραφές και οι περισσότεροι τις πιστεύουμε. Οταν όμως έπειτα από λίγες εβδομάδες βλέπουμε τους αμφισβητίες να μετατρέπονται σε υπερασπιστές της ποιότητας του απορριφθέντος εμβολίου, ξαναμετράμε το βάρος των υπογραφών τους και το βρίσκουμε πολύ πιο μικρό απ’ όσο φανταζόμασταν.
Μόνο που αυτό δεν λειτουργεί καθησυχαστικά. Το αντίθετο. Είναι πλέον προφανές πως όσα έχουν συμβεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnic πολύ μικρή σχέση έχουν με την επιστήμη. Αν είχαν, η εξαρχής επιθετικά αρνητική Ε.Ε. δεν θα αποδεχόταν τώρα την εισαγωγή του από χώρες-μέλη της. Αυτό ακριβώς το προηγούμενο, ωστόσο, επιτείνει την ανησυχία όσων εμβολιάστηκαν ήδη με AstraZeneca ή πρόκειται να εμβολιαστούν.
Το μισό μυαλό ακούει ευχαριστημένο τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις, το άλλο μισό όμως, φοβισμένο, πολεμάει την υποψία ότι και με το AstraZeneca πρυτανεύουν πολιτικοοικονομικά κριτήρια και όχι αμιγώς επιστημονικά...
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου