2.3.21

Στην «εντατική» το ΕΣΥ...


Με δύο κλίνες κενές εφημερεύουν τα νοσοκομεία της Αττικής...

Σαφή επιδείνωση της επιδημίας του κορωνοϊού και της κατάστασης στο ΕΣΥ, ιδίως στις Εντατικές, αποτυπώνουν οι αριθμοί, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επιστημονικές εισηγήσεις και τις κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, σε δύο εβδομάδες.

Χθες, Δευτέρα, διατηρήθηκαν σε τετραψήφιο αριθμό τα νέα κρούσματα κορωνοϊού – ήταν 1.176- όπως είχε γίνει και την προχθές, Κυριακή, ημέρα η... οποία με τα 1.269 κρούσματα παρέπεμψε κατευθείαν στην τελευταία Κυριακή του περασμένου Νοεμβρίου. Τα περίπου 18.000 τεστ που αναφέρθηκαν στη χθεσινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εντείνουν την αγωνία για το σημερινό επιδημιολογικό αποτύπωμα – τις Τρίτες ανακοινώνονται αποτελέσματα κρουσμάτων από τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό τεστ, κάτι που σημαίνει ότι τα κρούσματα θα κυμανθούν σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα και συνεπώς θα συνεχιστεί η άνοδος της επιδημιολογικής καμπύλης.

Την ίδια στιγμή, και ο αριθμός των 406 διασωληνωμένων με επιπλοκές της λοίμωξης covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) παρέπεμψε χθες στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, όταν στο ΕΣΥ βρίσκονταν και πάλι 407 διασωληνωμένοι και η χώρα έμπαινε σε σύντομο, αυστηρό lockdown για να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές (όπως και έγινε στις 11 Ιανουαρίου). Δύο εβδομάδες χρειάστηκαν μέσα στον Φεβρουάριο αφότου οι διασωληνώσεις ασθενών με κορωνοϊό έσπασαν το φράγμα των 300, για να σκαρφαλώσουν και να ξεπεράσουν και τις 400. Ο γρήγορος ρυθμός αύξησης είναι δηλωτικός της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας, όπως και η απόκλιση εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία: 273 ασθενείς με κορωνοϊό εισήχθησαν προχθες στα νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία του protothema.gr, με τα εξιτήρια μόλις 73.

Οι δύσκολες ημέρες της επιδημίας

Ωστόσο, στη θέση που καταλάμβανε στην αρχή του έτους μέσα στην πολύ επιβαρυμένη εικόνα του ΕΣΥ και των ΜΕΘ η Θεσσαλονίκη, βιώνοντας την αποδρομή του δεύτερου, σαρωτικού για την περιοχή της βόρειας Ελλάδας επιδημικού κύματος, σήμερα είναι η Αττική. Προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο στο σύστημα υγείας, το υπουργείο Υγείας δίνει μάχη για εξασφάλιση περισσότερων κλινών με την μετατροπή απλών κλινών και ΜΕΘ σε COVID, τη χρήση των κλινικών που παραχώρησε ο ιδιωτικός τομέας για τους non-covid ασθενείς καθώς και μέτρα όπως τη διακοπή διακομιδών για απλή νοσηλεία από περιοχές κοντά στην Αττική, ιδίως Κόρινθο, Χαλκίδα, Λειβαδιά και Θήβα.

Το λεκανοπέδιο φιλοξενεί σταθερά τα μισά ή και περισσότερα κρούσματα, «οδηγώντας» την επιδημία και πιέζοντας ασφυκτικά τα νοσοκομεία. Χθες στην Αττική καταγράφηκαν 553 νέα κρούσματα, τα οποία μοιράζονται στις περιφερειακές της ενότητες -μοναδικός τριψήφιος αριθμός στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (159), σημαντική μείωση στον Βόρειο Τομέα Αθηνών (56 από 85 που ήταν προχθές) αλλά μεγάλα διψήφια νούμερα σε Δυτικό Τομέα Αθηνών (89) και Πειραιά (92), περιοχές που προβληματίζουν τις αρχές καθώς τα ενεργά κρούσματά τους υπερβαίνουν τα 2.100.

Στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται, όπως είναι αναμενόμενο με τόση μεγάλη κυκλοφορία κορωνοϊού, και οι περισσότεροι από όσους έχουν μολυνθεί – αγγίζουν τους 1.500. Από τους 2.153 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 που βρίσκονται στο ΕΣΥ, οι 1.190 είναι στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται σε 2.914, φλερτάροντας επικίνδυνα με το «φράγμα» των 3.000 ασθενών στο ΕΣΥ εντός του επόμενου 24ωρου.

Το 60% των διασωληνωμένων είναι στις ΜΕΘ της Αττικής -οι 251 από τους 406 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Μάλιστα, τουλάχιστον τρία νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), «Σωτηρία», «Ευαγγελισμός» και «Σισμανόγλειο» έχουν πληρότητα στο 100% των ΜΕΘ τους, ενώ άλλα βασικά νοσοκομεία εφημέρευαν χθες με μία ή δύο κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες, όπως το «Αττικόν» και το «Γεννηματάς».

Στη Θεσσαλονίκη οι νέες διαγνώσεις κατέγραψαν ελαφρά μείωση χθες σε σχέση με προχθες, 111 από 136, κάτι που αποτυπώνεται και στον οριακά μειωμένο αριθμό νοσηλευομένων – ήταν χθες 482 έναντι 488 προχθές.

Η «κατακόκκινη» Αχαΐα έδωσε διπλάσιο αριθμό χθες με 81 νέα κρούσματα από 44 προχθές, και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας οι νοσηλευόμενοι ήταν 67. Δεκάδες ασθενείς σε απλές κλίνες βρίσκονται σε όλα τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου – ενδεικτικά στον Πύργο 28 ασθενείς, στην Τρίπολη 32, στο Ναύπλιο και το Άργος35, στην Κόρινθο 25, στην Καλαμάτα 17 ασθενείς.

Μεγάλη ιική διασπορά σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρείται στην Εύβοια (30 κρούσματα χθες και 40 ασθενείς στο νοσοκομείο Χαλκίδας), τη Λάρισα (45 κρούσματα χθες και 56 ασθενείς) για την οποία έκρουσε καμπανάκι την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και τη Φθιώτιδα (23 κρούσματα χθες, με το επιδημιολογικό φορτίο στα ύψη κατόπιν περιστατικών ανυπακοής στα μέτρα και 50 νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο Λαμίας.

Οι φωτεινές ημέρες της άνοιξης και των εμβολιασμών

Κι ενώ εκατοντάδες διασωληνωμένοι δίνουν μάχη για τη ζωή τους στις ΜΕΘ, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συρρέουν καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα για να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού αποτυπώνοντας την τεράστια επιχείρηση «Ελευθερία» που εξελίσσεται για να ελεγχθεί η επιδημία κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εμβολιασμών αναμένεται να έχει υψωθεί ικανοποιητικό τείχος ανοσίας περίπου τον Ιούνιο, εφόσον όλα εξελιχθούν ικανοποιητικά, διεμήνυσαν χθες κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους. Ανάλογα με τις παραλαβές εμβολίων που αναμένονται αλλά και τη συμμετοχή στην εμβολιαστική εκστρατεία για τις ομάδες των ηλικιωμένων και των ευάλωτων, θα «ανοίξει» η πλατφόρμα και για τον πληθυσμό κάτω των 50 ετών.

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, οι εξελίξεις στην επιστημονική έρευνα ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και στο εμβολιαστικό σχέδιο για τα mRNA εμβόλια και το χρονικό παράθυρο ανάμεσα στις δύο δόσεις, καθώς νέα δεδομένα αποδεικνύουν υψηλό ποσοστό ανοσίας από την πρώτη κιόλας δόση. «Μελέτες και στη χώρα μας από το Πανεπιστήμιο, από τη θεραπευτική Κλινική, από την ομάδα του κυρίου Δημόπουλου, δείχνουν ότι με το mRNA εμβόλιο επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. 

Η πιθανή επομένως επιμήκυνση του μεσοδιαστήματος μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσεως αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στη βιβλιογραφία. Είναι μία από τις προοπτικές να μεγαλώσει το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις. Υπάρχει η σκέψη σε πολλές χώρες για αυτή την τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος, χωρίς όμως ακόμη κάποια χώρα να το έχει εφαρμόσει. Ίσως περιμένουμε περισσότερα στοιχεία» ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί από τον Δεκέμβριο έως και σήμερα 915.000 εμβολιασμοί, αριθμός που σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες του Μαρτίου, θα έχει υπερβεί το 1.000.000. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 1.266 συμβάντα, «κίτρινες κάρτες» στο Τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, τα οποία όπως διευκρίνισε ο γενικός, έχει αναλύσει ειδική ομάδα και πολύ λίγα περιστατικά συνδέονται με το εμβόλιο. «Μόνον έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης συνδέονται με το εμβόλιο, οι οποίες έχουν αντιμετωπιστεί όλες επιτυχώς και οι πολίτες είναι καλά στην υγεία τους» είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας διενεργεί παράλληλα δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως και επιτόπιους ελέγχους ώστε να διερευνήσει περιστατικά που καταγγέλλονται, είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, με αφορμή τις παρατυπίες στη σειρά προτεραιότητας στους εμβολιασμούς που έχουν δημοσιοποιηθεί. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τρέχει σε καθημερινή βάση τις λίστες, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστώσει αν υπάρχουν παρατυπίες ή συμβάντα τα οποία αξίζουν να διερευνηθούν.

«Ο Μάρτιος είναι η αρχή της Άνοιξης. Με τις πιο φωτεινές μέρες νομίζω ότι θα έχουμε έναν καλό σύμμαχο στην αισιοδοξία. Τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας έναν χρόνο μετά την πανδημία είναι εξαιρετικό γεγονός» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου, με αφορμή την επέτειο της πανδημίας αλλά και το άλμα που έχει επιτευχθεί στην ανάπτυξη και τη χορήγηση εμβολίων στους πολίτες...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: