...από την Τράπεζα Πειραιώς...
Εξηγήσεις για τις μεθοδεύσεις με τις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και οι μικροεπενδυτές πετιόνται βίαια εκτός τραπέζης στην υπόθεση της Τράπεζας Πειραιώς θα κληθεί να δώσει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, λίγους μήνες μετά τις... απώλειες δισεκατομμυρίων με τα Coco's και ημέρες πριν την αύξηση μετοχική κεφαλαίου που θα φέρει τα πάνω κάτω.
«Σχέδιο εξυγίανσης» της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, με αποτέλεσμα έπειτα από μία επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να πάει από το 61,3% κοντά στο 33%, ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που κατείχε το Ταμείο πριν την μετατροπή του μετατρέψιμου ομολόγου των 2 δισ. ευρώ του περασμένου Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η είσοδος νέων ιδιωτών επενδυτών, καταφέρνοντας να βάλουν στο χέρι την τράπεζα, σε βάρος των συμφερόντων του δημοσίου και των μικρών επενδυτών, παρότι ακόμα και η «ειδική» Morgan Stanley έχει διαμηνύσει την αντίθεσή της, σημειώνοντας πως τα σχέδια είναι σε βάρος του δημοσίου.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σχεδιάζει μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, αλλά πριν από αυτήν, αναμένεται τον Απρίλιο να γίνει μετατροπή των μετοχών, από ονομαστική αξία έξι ευρώ σε μία νέα μετοχή με ονομαστική τιμή των 99 ευρώ.
Έτσι, αρχικά οι μετοχές της Τράπεζας στο χρηματιστήριο θα μειωθούν από 831 εκατ. σε 50,36 εκατ. Στη συνέχεια, θα δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό των 4,9 δισ. ευρώ για χρήση του στο μέλλον, και ταυτόχρονα οι αξία των 50,36 εκατ. μετοχών θα μειωθεί από τα 99 ευρώ σε 1 ευρώ.
Στη συνέχεια θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, χωρίς δικαίωμα προτίμησης για τους παλιούς μετόχους, διαδικασία από την οποία θα βγει η νέα τιμή της μετοχής. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας, τα α 675 εκατ. ευρώ που εισέφερε το δημόσιο διά του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς το 2015 και τα 2,04 δισ. ευρώ -που φτάνουν τα 2,4 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους- των κεφαλαίων που εισέφερε το δημόσιο στην Τρ. Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2020 με τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές θα εξαφανιστούν.
Ίδια πορεία θα ακολουθήσουν και τα χρήματα των μικρομετόχων, καθώς έτσι θα καλυφθούν οι ζημιές από τα κόκκινα και τα επισφαλή δάνεια της τράπεζας.
Την ίδια ώρα, σε συνέχεια των αναφορών του στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα για «ληστεία», ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει την προσεχή Τετάρτη τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέα Βερύκιο. «Η παραπάνω συνάντηση επιθυμούμε να προγραμματιστεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν τις 7 Απριλίου 2021, ώστε να μας ενημερώσετε για την υπό εξέλιξη διαδικασία λήψης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου, αναφορικά με τους όρους συμμετοχής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς» ανέφερε στη σχετική επιστολή του προς το ΤΧΣ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ μία ημέρα αργότερα, την Πέμπτη, αναμένεται να βρεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Χρήστος Σταϊκούρας για να δώσει εξηγήσεις.
Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέγαρο Μαξίμου απαντάει με «διαρροές» πως «η ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς το Νοέμβριο του 2015 κόστισε 5,4 δισ. στο Δημόσιο και στους φορολογούμενους. Με την απόφαση δε για τα περίφημα CoCos “μπήκε μια θηλιά στην τράπεζα που δεν μπορούσε χρόνια τώρα να αναπνεύσει”». Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να υποστηρίζει πως «το 2015 το ΤΧΣ έβαλε στην Τράπεζα Πειραιώς 2,7 δισ. εκ των οποίων 2 δισ. τα περίφημα CoCos που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τιμή των 6 ευρώ! Κεφάλαια ύψους 2,7 δισ. ευρώ! Και αφού δεν υπήρχε αρκετό ενδιαφέρον από επενδυτές για την αύξηση κεφαλαίου τότε της Πειραιώς (2015), επιτράπηκε στην προηγούμενη διοίκηση να δώσει δάνεια σε μετόχους που συμμετείχαν στην αύξηση. Δηλαδή, μετοχοδάνεια, για τα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο στην Πειραιώς από τον SSM».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέρασε ρύθμιση με την οποία προστατεύονται από κάθε ποινική δίωξη τα στελέχη της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όχι μόνο για μετοχές τραπεζών που ενδέχεται να πουληθούν στο μέλλον σε τιμή πολύ χαμηλή, αλλά ακόμα και όταν το δημόσιο ζημιώνεται από τη μη άσκηση όλων των δικαιωμάτων του σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως και στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς.
Σύμφωνα με πληροφορίες το παραπάνω αποτελεί μια διαδικασία «εξυγίανσης» της τράπεζας, μέσα στην οποίο το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ κινδυνεύει να χάσει δισ. ευρώ, και την τράπεζα εν τέλει να παραδοθεί στο επενδυτικό κοινό, με το βάρος των κόκκινων δανείων να παραμένει...
Πηγή:thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου