19.3.21

Ο Μητσοτάκης, η διαφωνία Τσιόδρα...


...και η δυσφορία επιστημόνων για το πρωθυπουργικό καπέλωμα...

Το χρονοδιάγραμμα που αφορά την επανεκκίνηση της οικονομικής και οικονομικής δραστηριότητας θα ανακοινώσει απόψε το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρακάμπτοντας τις σχετικές ενστάσεις μεγάλου τμήματος της επιστημονικής κοινότητας λόγω της εκτίναξης των... κρουσμάτων και των διασωληνομένων.


Ήδη στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών το κλίμα είναι «ηλεκτρισμένο». Η σπουδή του πρωθυπουργού -προχθές στο CNN- να... προαναγγείλει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προκάλεσε τη «διπλή» -όπως χαρακτηρίζεται- δυσφορία μεγάλου τμήματος των μελών τής επιτροπής. Η συγκεκριμένη ομάδα των επιδημιολόγων αφενός στηλιτεύει την παράκαμψη της αρμόδιας επιτροπής -που συνεδριάζει το πρωί- από τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς «προκαταλαμβάνει τις επιστημονικές εισηγήσεις», και αφετέρου εκφράζει την κάθετη διαφωνία της για τη «στρατηγική της ελαστικοποίησης των περιορισμών». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, την αντίθεσή του με τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown εκφράζει και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Το κεντρικό επιχείρημα είναι ότι «οι αριθμοί λένε ότι μπήκαμε σε lockdown στις 7 Νοεμβρίου με 2.555 ημερήσια κρούσματα και ετοιμαζόμαστε να βγούμε με 3.400 κρούσματα και τα δημόσια νοσοκομεία σε αδιέξοδο»...

Λεκτικές διορθώσεις Πελώνη

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πέρασαν απαρατήρητες οι ασκήσεις ισορροπίας που επιδίωξε η Αριστοτελία Πελώνη με συστάσεις στο πεδίο της... φρασεολογίας! «Δεν μιλάμε για ανοίγματα, δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη. Αυτό που περιγράφουμε και θα εξετάσει η επιτροπή είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, αποσκοπώντας στον κατευνασμό των διαφωνούντων! Συν τοις άλλοις, επέλεξε την τακτική του «κατενάτσιο» στα ερωτήματα που σχετίζονταν με τις ημερομηνίες επανέναρξης των δραστηριοτήτων που διακινεί η ίδια η κυβέρνηση! Αναφορικά με το αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου και η εστίαση στα μέσα Απριλίου, η ίδια επισήμανε ότι «δεν θα κάνω τον μάντη», αλλά και πως «δεν είναι σημερινή αυτή η συζήτηση. Θα το κρίνει η επιτροπή όταν έρθει η ώρα». Για τη μετακίνηση εκτός νομού και το αν η απαγόρευση θα αρθεί πριν από τις 15 Μαΐου, οπότε και έχει εξαγγελθεί ότι θα ανοίξει ο τουρισμός, η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν έδωσε απάντηση, λέγοντας ότι είναι «πολύ νωρίς».

Σχέδιο επανεκκίνησης και σπουδή Συρίγου

Πάντως, ειλημμένη θεωρείται η απόφαση να μετατεθεί για τις 9 το βράδυ η έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα -αρχής γενομένης από αύριο- στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο. Θα αρθεί επίσης η απαγόρευση μετακινήσεων από δήμο σε δήμο -με αυτοκίνητο ή μηχανή-, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο θεωρείται ότι απέτυχε παταγωδώς. Από τη Δευτέρα 22 του μηνός αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών με αυστηρά μέτρα προστασίας και μόνο με ραντεβού.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υφυπουργός Παιδείας  Άγγελος Συρίγος όρισε τον στόχο «να ανοίξουν τα σχολεία όλων των βαθμίδων μετά από τις 29 Μαρτίου» κόντρα στις κυβερνητικές διαρροές που εστίαζαν στην επιστροφή των μαθητών, αρχικά, της Γ’ Λυκείου. Για τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι «θα παραμένουν στην τηλεκπαίδευση μέχρι αρχές Ιουνίου, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο μετά τις 26 Μαρτίου να αρχίσουν οι πρακτικές ασκήσεις».

Πελώνη: Πρωταθλήτρια στα τεστ η Ελλάδα!

Θυμηδία προκάλεσε ο ισχυρισμός της Αρ. Πελώνη ότι «η Ελλάδα έχει από τα περισσότερα τεστ στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή» και ότι «είναι η πρώτη χώρα που εφάρμοσε τα rapid tests». Προανήγγειλε δε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί «μια στρατηγική για τα τεστ που θα λαμβάνει υπόψη και τα νέα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας». Τέλος, επένδυσε εκ νέου στο success story των εμβολιασμών, εκτιμώντας πως «τον Απρίλιο θα γίνουν 1.500.000 εμβολιασμοί (σ.σ.: περισσότεροι, δηλαδή, από όσους έχουν γίνει μέχρι σήμερα), χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτούς τα εμβόλια της Johnson & Johnson, τον αριθμό των οποίων θα γνωρίζουμε τις επόμενες ημέρες».

Επιστημονικές επιφυλάξεις  στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για χαλάρωση
Σαρήγιαννης: Αποκλιμάκωση στα μέσα Απριλίου. Παυλάκης: Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία

Τις πρωθυπουργικές εκτιμήσεις (CNN) ότι θα επέλθει «επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης» το επόμενο δεκαήμερο καταρρίπτουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις επιφυλάξεις τους για το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

«Δεν ξέρω αν στις 22 ή στις 29 του μήνα είναι η σωστή ημερομηνία να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η εξίσωση είναι δύσκολη και θα πω τη γνώμη μου αύριο (σ.σ.: σήμερα) στην επιτροπή. Βλέπουμε ότι η πανδημία δυστυχώς επεκτείνεται, δεν σταθεροποιείται» τόνισε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Αντίθετος «ακόμα και για την πιθανότητα συζήτησης χαλάρωσης των μέτρων στην παρούσα φάση» εμφανίστηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτιμώντας πως «ενδεχομένως να δούμε και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, ακόμη και 3.600 μέχρι το τέλος του μήνα».  Όπως υπογράμμισε, «θα είναι δυνατόν να συζητηθεί αποκλιμάκωση μέτρων στα μέσα Απριλίου», επικρίνοντας το γεγονός ότι «δεν στοχεύουμε εκεί όπου γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ». Υπό αυτό το πρίσμα, εστίασε «στην ανάγκη για περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας και νέα επέκταση της τηλεργασίας σε μεγαλύτερο ποσοστό εργαζόμενων».

Επιπλέον, ο γιατρός - ερευνητής από τις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης προειδοποίησε ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στη μέση του τελευταίου κύματος του κορωνοϊού, που μπορεί να είναι το χειρότερο». Εκτίμησε μάλιστα πως «τις επόμενες δύο εβδομάδες οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις θα αυξάνουν», προτείνοντας «τη συνέχιση της καραντίνας έως τον Απρίλιο». «Στην κορυφή του κύματος» κατέληξε, «το άνοιγμα είναι αυτοκτονία. Θα εκτιναχθούν τα κρούσματα».

Άρση, αλλά αποσυμφόρηση των συγκοινωνιών

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο καθηγητής Παθολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης δήλωσε πως «δεν μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο διάστημα το lockdown», προτάσσοντας μια διαφορετική συνταγή. «Να γίνει άρση των περιοριστικών μέτρων, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων, όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί, να περπατήσει». Εκτίμησε μάλιστα ότι «ο λόγος που υπήρχε συνωστισμός στα μαγαζιά ή στις πλατείες είναι ότι ο κόσμος ήταν πολύ συμπιεσμένος». Παράλληλα, υποστήριξε πως πλέον «θα πρέπει να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό», ενώ δηλώνει υπέρ και του ανοίγματος των σχολείων...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: