23.3.21

«Ενίσχυση με μόνιμους...


Δεν μπορείς να λες “Ελάτε να κάνετε ένα μερεμέτι”»...

Την ώρα που η χώρα βιώνει τα πιο δύσκολα 24ωρα από την αρχή της πανδημίας, με το ΕΣΥ σε βέρτιγκο, ο υπουργός Υγείας δηλώνει (ΑΝΤ1) ότι «η χώρα δεν γίνεται Μπέργκαμο», γιατί επιστράτευσε για έναν μήνα 206 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, στους... οποίους μοιράζει φύλλα πορείας από χθες το πρωί. 

Ασταμάτητος ο ιός συνεχίζει να δίνει νέες διαγνώσεις -1.707 χθες σε ελάχιστα τεστ, 14.074, με τον δείκτη θετικότητας εκτιναγμένο στο 12,13%- σερί εξαημέρου αρνητικών ρεκόρ διασωληνωμένων (681 σε ΜΕΘ και 125 εκτός ΜΕΘ χθες) και θανάτους που αυξάνονται καθημερινά (69 χθες), σαρώνοντας χωριά, όπως την ορεινή κοινότητα της Μαλεσίνας που έχει καταγράψει ήδη 12 θανάτους.

«Δεν θα επιτρέψω να διασπαρεί πανικός», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με «μπαλώματα» σ’ ένα διάτρητο από την εγκατάλειψη ΕΣΥ. 

Ακόμα και οι 206 γιατροί που επιστρατεύονται στο «και πέντε» θα λείψουν από την πλήρως υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, την οποία συνεπικουρούσαν. Χωρίς στρατηγική για την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας, με τεστ στο σπίτι αμφίβολης αξιοπιστίας και καταγραφής, χωρίς στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας με χέρια και μηχανήματα, αλλά με την «ατομική ευθύνη» καραμέλα σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση μόνο περήφανη δεν μπορεί να είναι.

Μία φωτογραφία από την κυριακάτικη γενική εφημερία του «Ευαγγελισμού» έκανε τον γύρο της χώρας χθες. Μία εικόνα χίλιες λέξεις, που έλεγε την ιστορία των υγειονομικών που καθημερινά απ’ άκρη σε άκρη του Λεκανοπεδίου δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία με τον ιό της πανδημίας. Ενα κομβόι 10 ασθενοφόρων στριμωγμένων στην είσοδο του νοσοκομείου, περιμένοντας να πάρουν σειρά για ν’ αφήσουν τους ασθενείς που μετέφεραν στα Επείγοντα. 

Η «Εφ.Συν.», που δημοσίευσε τη φωτογραφία στο χθεσινό φύλλο, αναζήτησε, εντόπισε και μίλησε με τη γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του «Ευαγγελισμού» που τράβηξε τη φωτογραφία και που επιλέγει να κρατήσει την ανωνυμία της.

«Τράβηξα τη φωτογραφία γιατί ήθελα να δείξω στους συναδέλφους μου τι τραβάμε», μας λέει. Στο νοσοκομείο «με ξέρουν και οι πέτρες». Εκεί έχει κάνει την ειδικότητά της, εκεί εξειδίκευση σε άλλον τομέα, έφυγε, εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, επέστρεψε στο Δημόσιο σε εξειδικευμένο νοσοκομείο και ξανά στον «Ευαγγελισμό».

• Ποια είναι η εικόνα της πανδημίας από το ΤΕΠ του «Ευαγγελισμού»;

Είναι δύσκολα τα πράγματα. Στα ΤΕΠ κρατάμε 6 πόστα: εμβολιασμοί, ιατρείο Covid, ιατρείο μη Covid, ιατρείο ειδικότητας, διαλογή. Είπαμε ότι θα βάλουμε πλάτη από την αρχή. Ακούσαμε τα χειροκροτήματα. Τα εισπράξαμε ως χλεύη που στην πορεία πολλαπλασιάστηκε. Εχουμε μία ανακύκλωση γιατρών, δηλαδή δεν έχουμε καινούργιους γιατρούς. Αυτό που ακούμε συνέχεια, ότι διορίστηκε κόσμος, είναι αλλαγές τίτλων, ειδικευόμενοι που μετονομάστηκαν σε επικουρικούς, εξειδικευόμενοι που έγιναν ειδικευμένοι. Εγιναν λίγες προσλήψεις, κυρίως στις ΜΕΘ 25-30 άτομα.

Ημασταν 3 στο ιατρείο Covid και τώρα είμαστε 2, για παράδειγμα. Επιστρατεύουν τώρα γιατρούς, μάλλον στη λογική του «μπαλώματος». Εναν μήνα, σκέφτηκαν, θα τους χρειαστούμε. Θα πάνε με το κρεβάτι τους οι γιατροί στα νοσοκομεία; Διότι μέχρι να δουν πού είναι το μικροβιολογικό και πώς στέλνουμε αίματα, μέχρι να προσαρμοστούν δεν θέλουν έναν μήνα; Οσο δηλαδή διαρκεί η επιστράτευση. Το αντίστροφο έπρεπε να γίνει, να στηριχτεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

• Μία εφημερία στον «Ευαγγελισμό»

Τα δέκα ασθενοφόρα στον «Ευαγγελισμό», που φωτογράφισα, δεν μετέφεραν από έναν ασθενή, τα μισά ήταν Covid και έρχονται οικογένειες ολόκληρες, 2, 3 άτομα. Πάντα οι εφημερίες του «Ευαγγελισμού» είχαν μεγάλη κίνηση. Σε ένα ήδη επιβαρυμένο νοσοκομείο πώς θα τραβήξει και το «τρένο» των ασθενοφόρων του Covid με 70-80 εισαγωγές επιπλέον σε κάθε εφημερία; Εκτός από αυτές, την επόμενη μέρα ο «Ευαγγελισμός», στην πρωινή εφημερία, πήρε 22 ασθενείς Covid, δύο από τους οποίους διασωληνώθηκαν στα ΤΕΠ, επιδεινώθηκαν πριν φτάσουν στην κλινική. 

Μου έλεγε προχθές στην εφημερία μια κοπελίτσα ότι η μαμά της, 65 χρονώ, περιμένει 4 ώρες για μία αξονική. Πώς να φτάσουν 2 αξονικοί; Είχαμε τα περιστατικά Covid, ήρθε ένας πολυτραυματίας με πτώση μηχανής, πολλαπλά κατάγματα, που θα απασχολούσε το μηχάνημα για αρκετή ώρα ώστε να σκαναριστεί, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, από πάνω μέχρι κάτω. Κατέβαιναν παράλληλα και οι διασωληνωμένοι. Αν είχα τρεις ακτινολόγους θα κέρδιζα; Οχι! Αν είχα τρεις αξονικούς; Ναι! Αν είχα και τα δύο; Ακόμα καλύτερα.

• Ενα σύστημα υγείας -δημόσιο και ιδιωτικό- λέει ο υπουργός. Πώς σχολιάζετε;

Στον «Ευαγγελισμό» δεν το κάνει κανείς για τα χρήματα. Δεν έχει φύγει κανένας. Δεν έχει παραιτηθεί κανένας. Δεν έχει πει κανένας «Δεν το κάνω αυτό». Διαβάζουμε συνέχεια να είμαστε ενημερωμένοι. Βλέπω νέους 20άρηδες, που έχουν τα μισά μου χρόνια, να βάζουν high flow [σ.σ. συσκευή παροχής υψηλής ροής οξυγόνου]. Το διάβασαν, το έμαθαν, το κάνουν σε μια προσπάθεια να μη διασωληνώσουν γρήγορα, να δώσουν στον ασθενή μία ακόμα ευκαιρία. Είναι πολύ πιεστική η κατάσταση. Ακούω «πόλεμος», αφού είμαστε όλοι σε πόλεμο πρέπει όλοι να πολεμήσουμε. Για μένα δεν έχει νόημα να χτυπάει η μία κοινωνική ομάδα την άλλη.

Πολλοί που θα επιταχθούν είναι άνθρωποι που είχαν κάνει αιτήσεις να μπουν στο ΕΣΥ -που ήταν ένα όνειρο όλων- και έμειναν απ’ έξω, δεν είναι παιδιά που αποφάσισαν αλλά αναγκάστηκαν να δρομολογηθούν σε μια καριέρα ιδιώτη. Δεν αντιτίθεμαι στον συνάδελφο ιδιώτη, θα μπορούσε κάλλιστα να με βοηθήσει αύριο. Χρειαζόμαστε όμως και κρεβάτια. Να συνδράμει ο ιδιωτικός τομέας. 

Εχω δουλέψει πλάτη πλάτη με εξαιρετικούς συναδέλφους στον ιδιωτικό τομέα. Να γίνουν προσλήψεις και να στηριχτεί και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Οχι συγκεντρωτικά όλα στον «Ευαγγελισμό». Μη γίνουμε νοσοκομείο μίας νόσου. Ο κεντρικός σχεδιασμός όμως αυτός είναι, οι πυκνές εφημερίες.

• Επόμενη εφημερία 25η Μαρτίου. Τι περιμένετε;

24ωρη εφημερία. Αναμένουμε πάλι πάνω από 60 εισαγωγές. Σε καθημερινή βάση ο «Ευαγγελισμός» εφημερεύει από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι το επόμενο πρωί στις 8. Αν λοιπόν δεν έχει καταφέρει να έχει ξεμπουκώσει, θα ξεκινήσουμε με πολύ λίγα διαθέσιμα κρεβάτια και πάλι θα γίνεται αυτό το πήγαιν’ έλα των ασθενών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Σε ένα βράδυ ο άρρωστος που φτάνει στην εφημερία μπορεί να μεταφερθεί και δύο φορές σε διαφορετικό νοσοκομείο ή να περιμένει μέχρι το επόμενο πρωί για να τον μεταφέρουν.

Ενα 17χρονο κορίτσι ήρθε προχθές στην εφημερία με ήπια συμπτώματα από ιδιωτικό νοσοκομείο, στο οποίο οι δικοί της πλήρωσαν τριψήφιο αριθμό για αξονική και Covid τεστ, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο «Αμαλία Φλέμινγκ». Δεν θα μπορούσαν να το κρατήσουν για 1-2 μέρες, χορηγώντας του οξυγόνο; Αυτό χρειαζόταν, αντί να κάνει τον γύρο της Αττικής για να βρει κρεβάτι.

• Αντέχετε;

Είναι δύσκολο. Μερικές φορές ξεσπάμε ο ένας στον άλλο. Φοβόμαστε για την υγεία των ασθενών μας. Ποτέ κανείς δεν φοβήθηκε για τη δική του υγεία. Δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ να αποφύγουμε, να ακουμπήσουμε, να γράψουμε, να μιλήσουμε από το ίδιο τηλέφωνο. Στο τέλος της μέρας, όταν κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, λέμε τι κάναμε σήμερα; 60 εισαγωγές! Τότε το συνειδητοποιείς.

• Αντέχει το σύστημα;

Μπουκώνει το σύστημα. Δεν θέλει βαλβίδα εκτόνωσης ο κόσμος. Θέλει το σύστημα. Δείχνει ότι κρατιόμαστε, αλλά μάλλον φαίνεται να ξεφεύγει. 60-70 εισαγωγές στη γενική εφημερία και 20 την επομένη. Αν γίνουν ακόμα άλλες 2 τέτοιες εφημερίες θα είναι χειρότερα τα πράγματα και η διακίνηση των αρρώστων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν είναι καλό. Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες. Κρεβάτια δεν έχουμε. Θα ήθελα να υπάρχει και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο. Ελπίζω να μη μας ξεφύγει. Θέλω 2 εφημερίες σταθερές, να ισορροπήσει το σύστημα. Ελπίζω στα καλύτερα.

• Εμβολιασμός;

Εμβολιάστηκα τον Δεκέμβριο. Σαφέστατα δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός, αλλά ηθικά καλούμαστε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας, θα μου ήταν δύσκολο να μην το κάνω. Εχουν ευθύνες μεγάλες οι φαρμακευτικές με τον πόλεμο για το κέρδος, που δεν παραχωρούν τα εμβόλια, που δημιουργούν αμφιβολίες με τις κόντρες τους.

Αιτήματα

Απλήρωτες εφημερίες από τα Χριστούγεννα, τις οποίες θα πληρωθούμε το Πάσχα. Πάντα αργούσαν οι πληρωμές, εδώ όμως έχεις μία ιδιαίτερη κατάσταση γιατί έχεις κόψει κάθετα όλες τις άδειες, τις έχεις αναστείλει 1 χρόνο τώρα, όλοι οι γιατροί έχουμε πιεστεί. Είμαστε κουρασμένοι όχι μόνο σωματικά και ψυχικά: Ντύσου, πλύσου, γδύσου, προσπάθησε, προσπάθησε να μην κάνεις λάθος και έχεις διασπορά στους ασθενείς σου. Το μέγεθος της ευθύνης έχει πολλαπλασιαστεί. 

Ναι, είμαστε όλοι μαζί, από την άλλη δεν βλέπω να υπάρχει ανταπόκριση από τους αρμόδιους. Μιας και μιλάμε για αιτήματα: ενίσχυση με ανθρώπους μόνιμους. Δεν μπορείς να τους λες «Ελάτε να κάνετε ένα μερεμέτι». Κρεβάτια, πολλά κρεβάτια. Ιδιώτες, κοιτάξτε λίγο τι γίνεται. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Τις εφημερίες μας και τα Βαρέα και Ανθυγιεινά...

Ντάνι Βέργου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: