11.3.21

Ο πρώτος εργαζόμενος που απολύθηκε...



...επειδή αρνήθηκε να κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού...
Την περασμένη εβδομάδα, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός απέλυσε δύο εργαζόμενους στο Άσυλο Αναπήρων-Γηροκομείον «Παναγία η Καθολική» της Γαστούνης, υπαγόμενο στην Ιερά Μητρόπολης Ηλείας, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν.

Ένας εξ αυτών, ο... Αλέξιος Κοροβέσης, εργαζόταν στο Γηροκομείο τα τελευταία δύο χρόνια ως φυσικοθεραπευτής, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου. Ως εργαζόμενος που παρέχει υπηρεσίες έναντι ευπαθών ομάδων θα έπρεπε, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας, να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα για τη νόσο Covid-19.

Στις αρχές του χρόνου, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφθηκε το ίδρυμα για να εμβολιάσει το προσωπικό και όσους φιλοξενούνται εκεί. Ο κ. Κοροβέσης αρνήθηκε να εμβολιαστεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ενάμιση μήνα μετά, στην επαναληπτική δόση, δήλωσε και πάλι ότι δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί και εξαναγκάστηκε στη λήψη δεκαπενθήμερης άδειας από την εργασία του. Ταυτόχρονα, ενώ βρισκόταν στην εν λόγω άδεια, του ανακοινώθηκε η απόλυσή του, η οποία του κοινοποιήθηκε όταν επέστρεψε στην εργασία του.

Όπως αναφέρει στο VICE ο κ. Κοροβέσης, «το εμβόλιο ξέρουμε ότι δεν είναι υποχρεωτικό. Σίγουρα όσο περισσότεροι το κάνουν, τόσο μεγαλύτερη προστασία θα έχουμε σε έναν χώρο. Επίσης, το εμβόλιο προστατεύει εμάς και δεν προστατεύει τον απέναντί μας, δεν σημαίνει ότι δεν θα μεταδώσω εγώ το νόσημα. Για αυτόν τον λόγο, πέρα από τον προσωπικό μου φόβο καθότι δεν το εμπιστεύομαι, δεν ήθελα να το κάνω. Δεν είμαι αρνητής του εμβολίου, πιστεύω ότι υπάρχει ο ιός αλλά δεν ήθελα να το κάνω τη δεδομένη χρονική στιγμή. Από εκεί και πέρα, όταν έγινε η πρώτη δόση στα τέλη Ιανουαρίου, έγινε προφορική ενημέρωση ότι όποιος δεν κάνει το εμβόλιο θα απολυθεί. Μας είχαν προειδοποιήσει. Δεν μας έδωσαν άλλη επιλογή. Στη δεύτερη δόση του εμβολιασμού, εγώ δεν άλλαξα τη θέση μου και στα μέσα Φεβρουαρίου μου ανακοινώθηκε γραπτώς ότι παίρνω 15 ημέρες άδεια για να εμβολιαστώ και αν δεν εμβολιαστώ θα με απολύσουνε. Δεν εμβολιάστηκα και πριν δύο ημέρες, μου ανακοινώθηκε η απόλυσή μου. Από τη δουλειά μου αυτά τα δυο χρόνια ήταν όλοι πολύ ευχαριστημένοι και προσπαθούσα να δώσω τα μέγιστα στους ανθρώπους, επομένως δεν θεωρώ ότι υπήρχε λόγος να απομακρυνθώ. Η απόφαση ελήφθη από τη Μητρόπολη».


Ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. κ. Γερμανός, αναφερόμενος στις απομακρύνσεις των εργαζομένων από το Άσυλο Αναπήρων–Γηροκομείο, με στόχο να προστατεύσει την υγεία των ηλικιωμένων δήλωσε σε τοπικά Μέσα πως «ο εμβολιασμός είναι αναγκαίος. Ήδη πρέπει να πω ότι απολύσαμε δύο εργαζόμενους από ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως, από το Γηροκομείο “Παναγία η Καθολική” στη Γαστούνη. Τους απολύσαμε γιατί, ενώ πήγε το κλιμάκιο να κάνει το εμβόλιο, αυτοί οι δύο εργαζόμενοι είπαν, ¨”εμείς δεν κάνουμ娔. Τους δώσαμε και 15 μέρες άδεια να πάνε για εμβολιασμό ή σε γιατρό να τους δώσει χαρτί ότι δεν ενδείκνυται εμβολιασμός, αλλά οι εργαζόμενοι ήταν ανένδοτοι. Δυστυχώς τους απολύσαμε για να μην κινδυνεύσει η υγεία των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των εργαζομένων. Ο κορονοϊός δεν είναι μια κατάσταση μυθώδης. Δεν είναι ένα τέχνασμα κάποιων για να υποδουλώσουν τους λαούς. Ο κορονοϊός είναι μια πραγματικότητα και γύρω μας πεθαίνουν άνθρωποι κάθε μέρα, άλλοι υποφέρουν και υποφέρει και η οικονομία μας».

Ο κ. Κοροβέσης απευθύνθηκε για το θέμα στη Δικαιοσύνη, η οποία θα ασχοληθεί για πρώτη φορά με απόλυση εργαζομένου που αρνήθηκε να εμβολιαστεί. Ωστόσο, η υπόθεση παρά την ηθική της πλευρά φαίνεται πως έχει πολλές νομικές προεκτάσεις.


Ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος που ανέλαβε τον χειρισμό της υπόθεσης εξέδωσε δελτίο Τύπου όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «εφόσον δεν έχει νομοθετηθεί ο υποχρεωτικός χαρακτήρας του εμβολιασμού κατά της μετάδοσης του COVID-19, δεν μπορεί η άρνηση του εργαζόμενου, οποιασδήποτε ειδικότητας και κατηγορίας να καταλήγει αυτόματα στην απόλυσή του και μάλιστα, κατόπιν εκδικητικής, προειδοποιητικής, εξαναγκαστικής λήψης άδειας αναψυχής, χωρίς τη συναίνεση του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος που δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αρνείται τον εμβολιασμό, π.χ. επειδή ανήκει σε μία ευπαθή ομάδα ή για δικούς ψυχολογικούς, ή συνειδησιακούς λόγους, δεν μπορεί να τιμωρείται από τον εργοδότη του με την εσχάτη του μέτρων, δηλαδή την απόλυση. Αν με αυτό τον τρόπο ξεκινήσει η πρακτική των εργοδοτών, προφανώς θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις εργασιακής ζούγκλας».

Δεδομένου ότι ο εμβολιασμός κατά του COVID- 19 εξελίσσεται και αναμένεται η επέκταση του προγράμματος σε ηλικίες ενεργού εργασιακού πληθυσμού στη χώρα, η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να αποτελέσει σταθμό για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες.  

πηγη Vice

Δεν υπάρχουν σχόλια: