«Η κυβέρνηση παραδόθηκε. Σήκωσε τα χέρια ψηλά. Οι ιδεοληψίες δεν την αφήνουν να επιτάξει τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Οι ελλείψεις προσωπικού δεν επιτρέπουν το άνοιγμα άλλων αυτοσχέδιων ΜΕΘ»: η ΠΟΕΔΗΝ έδειξε με σαφήνεια χθες την κυβέρνηση ως αποκλειστικό ένοχο για... τη εν εξελίξει τραγωδία στην Αττική.
Με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας να χειροτερεύει (πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας εντοπίστηκαν σε ένα 24ωρο πάνω από 4.000 μολύνσεις), με δεκάδες ασθενείς να χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και τους συγγενείς τους να αναζητούν τα κριτήρια επιλογής διασωληνωμένων για νοσηλεία σε ΜΕΘ και με το Λεκανοπέδιο, όπως λένε οι επιστήμονες, να «είναι ένα ηφαίστειο που βράζει κι ακόμα δεν έχει εκραγεί» (Καπραβέλος, 30.3.2021), η κυβέρνηση επιμένει να αφήνει στην τύχη του το ΕΣΥ και να συζητά -να πιέζει για- πρόχειρες χαλαρώσεις μέτρων και άνοιγμα δραστηριοτήτων.
«Χάσαμε τη μάχη»
«Το σύστημα έχασε την πιο σπουδαία μάχη του υγειονομικού πολέμου, που είναι αυτή της εντατικής θεραπείας, λόγω ελλιπούς προετοιμασίας. Για 6 εκατομμύρια πληθυσμό αναφοράς στην Αττική προετοίμασε 388 κλίνες ΜΕΘ Covid, προσωρινές και κανονικές μαζί, μετρημένες μία - μία» τόνιζε χθες το απόγευμα η ΠΟΕΔΗΝ, περιγράφοντας ξανά εικόνες με τις ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ το έχουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ Covid, όπως αυτό της Νίκαιας, το οποίο χθες αριθμούσε 14 ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, κάποιοι εξ αυτών επί πολλές ημέρες.
Ο υπουργός Υγείας, μετά τη χθεσινή συνάντηση με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι έχει αφήσει Covid free τον ιδιωτικό τομέα, «διαρρέοντας» ότι «ο τελευταίος έχει διαθέσει στο ΕΣΥ τις 174 από τις 233 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει στην Αττική». Όπως ισχυρίζεται το υπουργείο, από τις 59 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική που έχει κρατήσει ο ιδιωτικός τομέας, οι 56 ήταν χθες κατειλημμένες.
Covid free παραμένουν όμως και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αν εξαιρέσουμε περίπου 100 περιστατικά που έχει δεχτεί το Γ.Ν. Αεροπορίας. Είναι απορίας άξιον πώς, την ώρα που το ΕΣΥ καταρρέει, δεν αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις.
Εφιάλτης χωρίς τέλος
Με βάση το ημερήσιο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, η θετικότητα έχει σχεδόν διπλασιαστεί πανελλαδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα. Το στοιχείο αυτό δείχνει αυξημένο ιικό φορτίο στο σύνολο της χώρας, το οποίο διαμορφώνει δυσμενείς συνθήκες για το επόμενο διάστημα.
Όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο θα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι νοσηλείες, ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση στους διασωληνωμένους, κάτι που θα φέρει το σύστημα Υγείας εκτός ορίων για άγνωστο διάστημα.
Οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 έχουν σχεδόν διπλασιαστεί (αύξηση 95,5%). Σταθερά περισσότεροι είναι και οι διασωληνωμένοι, με το μόνο «ενθαρρυντικό» στοιχείο να είναι ότι μικραίνει ο ρυθμός αύξησής τους.
Το πόσο πιεστικό για το ΕΣΥ ήταν το τελευταίο διάστημα προκύπτει και από το ότι στις 15 Φεβρουαρίου η πληρότητα των απλών κλινών Covid στην επικράτεια ήταν στο 32,5% και των ΜΕΘ Covid στο 51,2%, για να φτάσει τώρα σε 56,25% και 83,98% αντίστοιχα.
Από τις 220 νέες εισαγωγές που έγιναν μέχρι χθες το μεσημέρι στα νοσοκομεία της Αττικής, οι 75 σημειώθηκαν στο νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν» και οι 55 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της εφημερίας επιπλέον 10 ασθενείς, οι οποίοι τελικά διακομίστηκαν αλλού.
Όπως δήλωσε στο iatronet.gr ο Στέλιος Λουκίδης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «η πίεση στις Εντατικές μάς φοβίζει γιατί δεν θα αποκλιμακωθεί γρήγορα. Αν επιπεδωθεί η καμπύλη των εισαγωγών αυτή την εβδομάδα όμως, και να έχουμε μια αύξηση στις ΜΕΘ, δεν θα φτάσει στο σημείο που φοβόμαστε. Αν όμως δεν επιπεδωθεί η καμπύλη αυτή την εβδομάδα..., χαθήκαμε!» είπε χαρακτηριστικά...
Τάσος Γιαννόπουλος
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.