29.3.21

Θέμα κοινής λογικής...


Ρένα Δούρου

“Πρέπει να ανακάμψουμε από την πανδημία με τρόπο που να εναρμονίζεται με τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η δεκαετία είναι κρίσιμη. Και, ξέρετε, οι ανισότητες είναι εδώ και οι άνθρωποι υποφέρουν από αυτές”. 

Τα λόγια ανήκουν στη... Μαίρη Ρόμπινσον, πρώην ύπατη αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και πρώην πρόεδρο της Ιρλανδίας, σήμερα εν ενεργεία πρόεδρο της διεθνούς οργάνωσης “The Elders”, που ίδρυσε το 2007 ο Νέλσον Μαντέλα - μιας ομάδας πρώην ηγετών, κατόχων βραβείων Νόμπελ, πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, που εργάζεται για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προστασία του περιβάλλοντος.

Μιλώντας στο Euronews, η Ρόμπινσον αναφέρθηκε στη διαδικασία ανάκαμψης χωρίς εξωραϊσμούς: “Θέλουμε να κτίσουμε έναν νέο κόσμο που λαμβάνει υπόψη του την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη διάρκεια σε σύνδεση με τη φύση και την ανάγκη μας να έχουμε ένα περιβάλλον βιώσιμο για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας”. 

Οι “Elders” στηρίζουν ενεργά τη συμφωνία Escazú, την περιβαλλοντική συμφωνία που εγγυάται περιβαλλοντικά δικαιώματα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, την “πρώτη νομικά δεσμευτική περιφερειακή περιβαλλοντική συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα με στόχο τη διασφάλιση δικαιωμάτων στην περιβαλλοντική ενημέρωση, τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων και την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά ζητήματα”. 

Η Συμφωνία, που υπογράφηκε το 2019, “τοποθετεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης”, είχε παρατηρήσει η Ρόμπινσον. “Είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε την κλιματική κρίση είναι μέσα από μια προσέγγιση στη βάση των δικαιωμάτων που αναγνωρίζει τη διαδραστικότητα της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας και της ανισότητας”, τόνισε η ίδια στις 12 Δεκεμβρίου του 2019, ζητώντας την άμεση κύρωση της συμφωνίας. 

Πράγματι, ένα από τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης είναι η μεγάλη έμφαση που δίνει στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, ως θεμελιακό παράγοντα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μια τάση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος.

Δεν είναι, έτσι, τυχαίο το γεγονός ότι στις νέες προτεραιότητες που έθεσε για την περίοδο 2021 - 2026 το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης περιέλαβε μεταξύ των πέντε θεματικών πεδίων δράσης του τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματικής δράσης, παρατηρώντας χαρακτηριστικά ότι η καλή διακυβέρνηση, η προστασία του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής δικαιοσύνης και ασφάλειας, και τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνδέονται στο πλαίσιο μιας διαδραστικής σχέσης: 

“ένα ασφαλές, καθαρό και υγιές περιβάλλον είναι ουσιαστικό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και η άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία του περιβάλλοντος”. “Αυτό είναι θέμα δημοκρατίας, ανθρώπινων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου, της ουσιαστικής αποστολής του Κογκρέσου και του Συμβουλίου της Ευρώπης”. 

Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές καλούνται να παίξουν σήμερα τον σημαντικό ρόλο που τους αναλογεί για την υλοποίηση των στόχων της νέας Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε., των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Είναι θέμα κοινής λογικής για το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: