To ΜέΡΑ25 αναρωτιέται αν πρόκειται για άλμα στο κενό;...
Σε συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής (την εφημερίδα που ετοιμαζόταν να τον παρουσιάσει ως… νέο Μακρυγιάννη) ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει λόγο για «άλμα δεκαετίας μετά τον κάβο της πανδημίας».
Επιμένει να αρνείται τις... σοβαρές ευθύνες που φέρει η κυβέρνηση στην αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι η χώρα τα έχει πάει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και, ως συνήθως, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι βασικός στόχος παραμένει μέχρι τα τέλη Απριλίου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από κάποιο βαρύ νόσημα, και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και στο τέλος θα βγούμε νικητές». Εκτιμά ότι «παρά τις δυσκολίες η χώρα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες και προσθέτει ότι «εάν η Ελλάδα είχε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, σήμερα θα θρηνούσαμε τα διπλάσια θύματα».
Σχετικά με τις επιτάξει ισχυρίστηκε ότι η προτεραιότητα παραμένει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, όμως εάν χρειαστεί θα προχωρήσει σε επιτάξεις. Επανέλαβε, όμως, το ανεκδιήγητο επιχείρημα Πέτσα λέγοντας «εάν είχαμε σπεύσει να κάνουμε αυτό που ζητούσε η αντιπολίτευση από τον περασμένο Απρίλιο, θα είχαμε κάνει επιτάξεις χωρίς να τις χρειαζόμασταν τότε, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμύρια».
Ο πρωθυπουργός εξηγεί ότι η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες: Πρώτον, στην περαιτέρω ενίσχυση του Συστήματος Υγείας με την αντιμετώπισης της διασποράς και αυξημένα τεστ, και δεύτερον στη μερική αποσυμπίεση «με μέτρα που θα δίνουν στους πολίτες μια ανάσα ελευθερίας». Προαναγγέλλει επίσης ρυθμίσεις για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου ως πρώτο βήμα απελευθέρωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα ότι εργαλειοποίησε την πανδημία, αποφεύγοντας, πάντως, να μιλήσει για τα διαρκή λόγια αυτοαποθέωσης και του ίδιου και πολλών στελεχών της κυβέρνησής του.
Ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «προτιμά το δρόμο από το νόμο» ενώ για το θέμα του καταδικασθέντος τρομοκράτη τονίζει ότι «η δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του Κουφοντίνα».
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει κατηγορηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καθώς στόχος του είναι η κυβέρνηση να κριθεί για τη συνολική πολιτική της, και για τα συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν την ανάταξη της χώρας.
Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές, και τονίζει ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από ένα χρόνο.
ΜέΡΑ25: «Άλμα δεκαετίας» κ. Μητσοτάκη ή άλμα στο κενό;
Νέα σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη ασκεί το ΜέΡΑ25 με αφορμή τη σημερινή του συνέντευξη στο ΒΗΜΑ της Κυριακής.
«Όντως θα έχουμε μια αλλαγμένη χώρα, επί τα χείρω όμως για άλλη μια φορά», απαντά το κόμμα, καθώς «οι εκτιμήσεις της αγοράς "βλέπουν" να κλείνουν οριστικά πάνω από 200.000 επιχειρήσεις, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι στα ύψη, το έλλειμμα δυσθεώρητο και οι επενδύσεις στην ΕΕ καθηλωμένες».
«Αν ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως θα επιτύχει αυτό το «άλμα» με το Ταμείο δήθεν Ανάκαμψης και τα μνημονιακά μέτρα του 5ου μνημονίου που έρχεται, πολύ φοβόμαστε ότι αυτό θα είναι ένα ακόμα άλμα στο κενό» σχολιάζει το ΜέΡΑ25.
Και κατηγορεί τον πρωθυπουργός ότι για ακόμα μία φορά δεν ανέλαβε τις ευθύνες του για τη διαχείριση της κρίσης. «Για όλα φταίνε οι "άλλοι", οι πολίτες, η νεολαία, η αντιπολίτευση, όσοι διαμαρτύρονται κ.ο.κ.. Κι όλα αυτά τη στιγμή που χαλαρώνουν τα μέτρα ενώ έχουμε περισσότερα κρούσματα από αυτά που καταγράφονταν όταν επιβλήθηκαν, ενώ δεν έχει υπάρξει ούτε σοβαρή ενίσχυση στο ΕΣΥ, ούτε και προχωράει ο εμβολιασμός με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
»Υπάρχει τελικά η στοιχειώδης κυβερνητική ενσυναίσθηση για την κατάσταση την οποία βιώνει η κοινωνία, η οικονομία και η χώρα ή ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας πως «θέλει να παρουσιάσει μια αλλαγμένη χώρα στο τέλος της τετραετίας» έχει ως στόχο τον πλήρη αφανισμό της;».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου