1.3.21

«Πυρκαγιά» κορονοϊού στην Αττική...


...πολλές οι εστίες σε όλη τη χώρα...

Στα αποθέματα υπομονής και ψυχικής αντοχής των πολιτών ώστε να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού και στα καλά αποτελέσματα από το εμβολιαστικό μέτωπο
επενδύουν οι επιστήμονες και η κυβέρνηση για να διανυθούν – με τις λιγότερες δυνατές απώλειες- οι επόμενοι δύο μήνες, μέχρι και το Πάσχα.

Παρά τις ελπίδες όλων περί του αντιθέτου, η χώρα υποδέχεται τον Μάρτιο παραμένοντας σε κλοιό μέτρων με τη... "βεντάλια" των περιορισμών να ανοιγοκλείνει, για να περιοριστεί η ένταση και η ταχύτητα του επιδημικού κύματος και παράλληλα να κερδηθεί έδαφος στο πεδίο των εμβολιασμών.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, που καταγράφηκαν χθες, προοιωνίζεται δυνατό κύμα περιστατικών κορωνοϊού αυτήν την εβδομάδα, αφού παρότι Κυριακή, ημέρα που συνήθως τα τεστ είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τις καθημερινές, σημειώθηκε “ρεκόρ” με 1.269 νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα, τα χθεσινά θετικά κρούσματα προέκυψαν από 26.330 τεστ – κατά 20.000 λιγότερα συγκριτικά με το Σάββατο, που είχαν επιβεβαιωθεί 1.630 περιστατικά κορονοϊού – οπότε αύριο που “καθαρίζει” η επιδημιολογική εικόνα λόγω μεγαλύτερου αριθμού ελέγχων, αναμένεται η ημερήσια καταγραφή να εκτιναχθεί. Ταυτόχρονα με την αύξηση των κρουσμάτων διαρκώς ανοδικός είναι ο ρυθμός των εισαγωγών σε ΜΕΘ. Εως χθες οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν σε 391.

"Βραδεία επιβράδυνση της επιδημίας με πολλές τοπικές εστίες σε όλη τη χώρα" είναι η τελευταία "διάγνωση" των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, έπειτα από τρεις εβδομάδες αυστηρού και κατά τόπους ηπιότερου lockdown. Οι πολίτες με ενεργή λοίμωξη covid-19 (ενεργά κρούσματα) ανέρχονται σε 12.000 πανελλαδικά, με τους 2.220 να συγκεντρώνονται στον Πειραιά και τον Δυτικό τομέα Αττικής. Στις συγκεκριμένες περιοχές του λεκανοπεδίου το επιδημικό κύμα ανεβαίνει συνεχώς, ενώ στην υπόλοιπη Αττική τείνει να σταθεροποιηθεί.

Καθημερινά το λεκανοπέδιο δέχεται τις μισές και περισσότερες από το σύνολο των νέων εισαγωγών στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Στο “Σωτηρία” δεν υπάρχει πια διαθέσιμο κρεβάτι. Στο "Αττικόν" η εφημερία ξεκινά σήμερα χωρίς γενικές ΜΕΘ και με το 1/3 των κλινών κατειλημμένες από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν ότι είναι επισφαλής η εφημερία.

Την Παρασκευή καταγράφηκε “ρεκόρ” εισαγωγών με 374 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19, εκ των οποίων οι 227 στην Αττική. Το Σάββατο οι νέες εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας ανήλθαν σε 319, με τις 180 στο λεκανοπέδιο. Χθες έγιναν 273 εισαγωγές σε ολα τα νοσοκομεία της επικράτειας, με τις 152 σε εκείνα της Αττικής. Συνολικά, δηλαδή στο ΕΣΎ του λεκανοπεδίου εισήχθησαν 559 ασθενείς λόγω κορωνοϊου.

"Βλέπουμε πολλές, μικρές, ζωηρές πυρκαγιές στη χώρα, εκτός από αυτήν της Αττικής. Τις προκαλούν οι συρροές κρουσμάτων από τους εργασιακούς χώρους, από κλειστές δομές αλλά και από οικογενειακά περιβάλλοντα. Με τόσες πολλές εστίες, όμως, δεν είναι είναι εύκολο να σβήσει η φωτιά" είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περασμένη Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί το lockdown δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα ως προς την κατάσβεση ή τον έλεγχο της «πυρκαγιάς» του κορωνοϊού, η καθηγήτρια παρέθεσε τρεις βασικούς παράγοντες: α) το μεγάλο βάρος του ιικού φορτίου, β) τη διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών, γ) την εύλογη ψυχολογική κόπωση των πολιτών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην κακοκαιρία της προπερασμένης εβδομάδας που «θόλωσε» τον έλεγχο και τα αποτελέσματά του.

Η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για τον... πόλεμο στο ΕΣΥ

Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα για να εξασφαλίζει νέα κρεβάτια είτε μετατρέποντας τις υπάρχουσες κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε κλινικές και ΜΕΘ covid είτε αξιοποιώντας τις κλίνες που παραχωρούν οι ιδιωτικές κλινικές - στις τελευταίες διακομίζονται και νοσηλεύονται τα non covid περιστατικά. Ωστόσο, το τελευταίο 48ωρο οι αρμόδιοι έχοντας σαφή εικόνα για την επέλαση του αοράτου "εχθρού" μέσα από έκτακτες συσκέψεις προετοιμάστηκαν για πόλεμο στο ΕΣΥ.

Ο αριθμός των 1.500 νέων κρουσμάτων κατά μέσο όρο ημερησίως, την περασμένη εβδομάδα, έχει δημιουργήσει ήδη ένα νέο κύμα ασθενών που θα πιέσει το σύστημα υγείας τις επόμενες δύο εβδομάδες. Κατά τους ειδικούς ποσοστό 10%-15% των μολυσμένων ατόμων χρειάζεται νοσηλεία. Συνεπώς, πέρα από τους 2.638 νοσηλευόμενους που βρίσκονται ήδη στα νοσοκομεία δίνοντας τη μάχη τους κατά του κορωνοϊού, αναμένεται ότι τουλάχιστον άλλοι 1.050 άνθρωποι από τη «δεξαμενή» των 10.500 νέων κρουσμάτων της εβδομάδας θα νοσήσουν σοβαρά με λοίμωξη covid-19 και θα εισαχθούν σε νοσοκομείο το επόμενο διάστημα.

Αυτό που βλέπουν ήδη λοιπόν οι ειδικοί είναι ότι ακόμη κι αν σταθεροποιηθούν ή και μειωθούν τα κρούσματα κορωνοϊού την ερχόμενη εβδομάδα, το ΕΣΥ θα συνεχίζει να κλυδωνίζεται από τις νέες εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες αλλά και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μέχρι τις 15-20 Μαρτίου.

Στην Αττική όπου νοσηλεύονται ήδη τουλάχιστον 1.420 άνθρωποι, οι αρμόδιοι στο υπουργείο Υγείας έχουν αυξήσει σε 340 τις κλίνες ΜΕΘ covid, παραχωρώντας τις διαθέσιμες ΜΕΘ για τις ανάγκες της επιδημίας. Τα περιστατικά που δεν έχουν κορωνοιό αλλά χρειάζονται Εντατική μεταφέρονται είτε σε άλλα νοσοκομεία με επάρκεια κλινών είτε στον ιδιωτικό τομέα που έχει ήδη διαθέσει για τις ανάγκες του ΕΣΥ και για νοσηλεία non covid περιστατικών 130 κρεβάτια ΜΕΘ.

Εκτός από την παραχώρηση επιπλέον κρεβατιών, οι υγειονομικές αρχές, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, αποφάσισαν τη διακοπή διακομιδών για απλές κλίνες από κοντινές στην Αττική περιοχές και ειδικότερα την Κόρινθο, τη Χαλκίδα, τη Λειβαδειά και τη Θήβα. Το μέτρο αυτό θα αφορά μόνο σε απλή νοσηλεία και όχι σε εντατικές για τις οποίες εάν απαιτηθεί θα διακομίζονται ασθενείς στο Λεκανοπέδιο.

Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μετατροπή του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ) εξ ολοκλήρου σε non-covid νοσοκομείο ώστε να διακομίζονται εκεί τα περιστατικά πλην κορωνοιού και να απελευθερώνονται κλίνες για ασθενείς με Covid-19 στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου.

Ελπίδα από το μέτωπο των εμβολιασμών

Παράθυρο αισιοδοξίας ανοίγει η ολοένα και μικρότερη επίπτωση του κορωνοϊού και της λοίμωξης covid-19 στους ηλικιωμένους άνω των 80 χρόνων – που ήταν και τα εύκολα θύματα του ιού- χάρη στη θωράκισή τους με το εμβόλιο.

Συνολικά σχεδόν 900.000 πολίτες, υγειονομικοί, ηλικιωμένοι άνω των 75 χρόνων και άτομα ηλικίας 60-64 χρόνων έχουν εμβολιαστεί, με τον ρυθμό των εμβολιασμών να είναι ταχύς δίνοντας στη χώρα την 3η θέση ανάμεσα σε 27 ευρωπαϊκές χώρες σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των περισσότερων εμβολιασμών ημερησίως και στο σύνολο του πληθυσμού.

Επιπλέον, η εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) στις 11 Μαρτίου της αίτησης της φαρμακευτικής εταιρίας Johnson &Johnson για την κυκλοφορία του μονοδοσικού της εμβολίου δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία για την κυκλοφορία -όπως όλα δείχνουν- ενός ακόμη εμβολίου και συνεπώς για το...ύψος του τείχους ανοσίας που μπορεί να επιτευχθεί στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα αναμένει από τη συγκεκριμένη εταιρία, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την αρμόδια ρυθμιστική αρχή, 1,2 εκατομμύρια εμβόλια από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα παραλαβών εμβολίων μέσω του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος Μαρτίου η χώρα μας θα έχει παραλάβει συνολικά 2.560.000 δόσεις εμβολίου...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: