Από τον George Floyd ως τη Νέα Σμύρνη...
Το τελευταίο διάστημα είδαμε στην Ελλάδα να ασκείται ξανά και σε μεγάλη έκταση αυτό που προσδιορίζεται ως «δημοσιογραφία των πολιτών», δηλαδή μετάδοση ειδήσεων από τον κόσμο, με τους πολίτες τα τελευταία χρόνια να γίνονται πομποί ειδήσεων, αντί για... αποδέκτες της εκάστοτε είδησης. Μέσω αυτής της πρακτικής, καταφέρνουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και να προσδώσουν μια πιο διευρυμένη σκοπιά στα γεγονότα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποτραπεί με τον ίδιο τρόπο η διάδοση και η συνεχιζόμενη αναπαραγωγή fake news.
Ένα κινητό πολίτη μπορεί να βρεθεί παντού, σχεδόν ανά πάσα στιγμή. Ένας δημοσιογράφος, όμως, όχι. Οι δημοσιογράφοι, σε ορισμένα περιστατικά, δεν προλαβαίνουν να αναζητήσουν αυτόπτες μάρτυρες, διότι οι ίδιοι οι αυτόπτες έχουν αναλάβει ρόλο δημοσιογράφου. Άθελά τους μεν, πολύ αποτελεσματικά δε. Το χρονικό αυτό κενό της μετάβασης στον τόπο όπου εξελίσσεται ένα απρόσμενο γεγονός είναι που ευνοεί τη δημοσιογραφία των πολιτών, με τη μετάδοση εικόνων, μαρτυριών και βίντεο. Ταυτόχρονα, το ίδιο κενό που την καθιστά απαραίτητη, δημιουργεί την ανάγκη για την απόδειξη μιας σφαιρικής οπτικής. Το είδαμε με τα γεγονότα αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Νέα Σμύρνη, όπου τα βίντεο πολιτών διέψευσαν τις διαρροές της αστυνομίας, αλλά και στο δυστύχημα που στέρησε τη ζωή του 23χρονου Ιάσονα, έξω από τη Βουλή. Το είδαμε παλαιότερα σε ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και σε επιθέσεις ακροδεξιών σε κοινωνικούς χώρους. Το είδαμε στα 8:46 λεπτά βίντεο που κατέγραψε τη δολοφονία του George Floyd. Το βλέπουμε διαρκώς, εντός και εκτός Ελλάδας. Η πρακτική αυτή, αν και συχνά αμφιλεγόμενη σε σχέση με την εγκυρότητά και την αξιοπιστία της, καταφέρνει να ρίξει φως εκεί όπου παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πρακτικά, η δημοσιογραφία των πολιτών δεν σταματά ποτέ να ασκείται, ειδικότερα όμως σε περιόδους ιδιαίτερα τεταμένες και με καταιγιστικά γεγονότα, όπως αυτή που διανύουμε, αναδεικνύεται περισσότερο η συνδρομή και η αξία της. Ο όρος «δημοσιογραφία των πολιτών» ξεκινάει από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας με μία από τις πρώτες καταγραφές να εμφανίζεται στο βιβλίο “We the Media” του Dan Gillmor. Η έκδοση συμπίπτει χρονικά με την ίδρυση του Facebook, γεγονός που άλλαξε σταδιακά πολλά περισσότερα από τον τρόπο άσκησης της δημοσιογραφίας.
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
πηγη VICE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου