22.3.21

Οι δασικοί χάρτες βγάζουν δάσος...


...το 60% των εκτάσεων της χώρας...

Την αύξηση κατά 60% των δασικών εκτάσεων σε σχέση με τους χάρτες του 1945 και τον πολλαπλασιασμό των χορτολιβαδικών εκτάσεων,
φέρνει στο φως η ανάρτηση των δασικών χαρτών, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και τις περιφέρειες της χώρας.

Σύμφωνα με τα... στοιχεία που προκύπτουν από το 50% των αναθεωρημένων δασικών χαρτών, σε σύνολο πάνω από 60 εκατομμυρίων στρεμμάτων της χώρας αποδεικνύεται ότι οι δασικές εκτάσεις αυξήθηκαν κατά 2.774.456 στρέμματα. Σε ότι αφορά τις χορτολιβαδικές, σε σχέση με το 1945 έχουν προστεθεί στους χάρτες 944.000 στρέμματα.

Πού οφείλεται η αύξηση της δασικής κάλυψης

Στελέχη των δασικών υπηρεσιών, σχολιάζοντας την εικόνα των δασικών χαρτών μετά την απόφαση αναμόρφωσης των χαρτών το προηγούμενο καλοκαίρι από τον πρώην υπουργό Κωστή Χατζηδάκη, υποστηρίζουν ότι η αύξηση της δασικής κάλυψης οφείλεται σε τρεις κυρίως παραμέτρους: την απομάκρυνση του κόσμου από τον αγροτικό τομέα και την γεωργία, γεγονός που περιόρισε τις καλλιέργειες, την μετακίνηση των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα και το εξωτερικό ιδίως την δεκαετία του ’60 αλλά και στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες που ευνοούν τις αλλαγές στην σύσταση της βλάστησης.

Από τα στοιχεία των χαρτών διαπιστώνεται για παράδειγμα ότι στο νομό Λασιθίου από το σύνολο των 1,7 εκατ. στρεμμάτων, τα δάση καταλαμβάνουν σήμερα το 50% (από 44% το 1945) και οι χορτολιβαδικές το 12% (από 2%).

Μεγάλη αύξηση δασικής κάλυψης εμφανίζουν επίσης περιοχές όπως η Φωκίδα (80%), η Δράμα (78%), τα Γρεβενά (73%), η Εύβοια και η Καστοριά (70%).

Το στοιχείο αυτό εξηγεί και την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες.

Στόχος είναι να αναζητηθούν λύσεις με τους δασωμένους αγρούς, με τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και τα ιδιοκτησιακά ζήτημα των χορτολιβαδικών, τα οποία προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους στα νησιά.

Σε τεντωμένο σχοινί καλείται να ισορροπήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος καλείται όμως να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, με τις οποίες απορρίπτεται κάθε νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί συγχωροχάρτι σε παράνομες εκχερσώσεις που φωτογραφίζουν καταπατήσεις ιδιοκτησίας.

Οι προσπάθειες του ΥΠΕΝ παραπέμπουν σε νομικές ακροβασίες, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι εκκρεμεί η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν υποβληθεί κατά της αναθεώρησης των δασικών χαρτών στο 100% της επικράτειας. Αν οι αποφάσεις είναι αρνητικές το οικοδόμημα των δασικών χαρτών θα τιναχθεί στον αέρα. Με την πορεία της κύρωσης των δασικών χαρτών και την εξέταση των αντιρρήσεων είναι συνδεδεμένες και οι οικιστικές πυκνώσεις που αποτελούν το άλλο μεγάλο αγκάθι του υπουργείου.

Με την αναμόρφωση των χαρτών για να «ξεφρακάρει» ο μηχανισμός των 180.000 αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ενσωματώνονται για πρώτη φορά σε αυτούς και οι οικισμοί που βρίσκονται μέσα σε δάση (οικιστικές πυκνώσεις).

Οι περιοχές αυτές είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη ανάρτηση, με πράξη που κηρύχθηκε αντισυνταγματική, αλλά προηγουμένως είχαν οριοθετηθεί από τους δήμους. Το ΥΠΕΝ, αναρτά τους χάρτες με τις οικιστικές πυκνώσεις, τις οποίες όμως και πάλι θα εξαιρέσει με ένα ιδιότυπο καθεστώς.

Προβλέπεται η δημιουργία μιας ειδικής πλατφόρμας, στην οποία οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα καταχωρούν τα στοιχεία του ακινήτου τους μέσα σε δάση. Η βάση αυτή δεδομένων θα καταγράψει το σύνολο των πυκνώσεων, οι οποίες στην συνέχεια θα απομονωθούν με ένα καθεστώς προστασίας, προκειμένου να αποτελέσουν την επόμενη δύσκολη εξίσωση του ΥΠΕΝ για τον τρόπο με τον οποίο θα τις διαχειριστεί. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείο είναι η πλατφόρμα να λειτουργήσει στο β΄ εξάμηνο του έτους και αφού εκδικαστούν οι αντιρρήσεις, αφού κάποιοι πολίτες ενδέχεται να δικαιωθούν σε αυτό το στάδιο...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: