23.3.21

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ...



Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νοσηλευόμενοι ασθενείς...
 Η πανδημία του κορωνοϊού επελαύνει στη χώρα καταρρίπτοντας ένα προς ένα τα αρνητικά ρεκόρ που έχουν λυγίσει το σύστημα υγείας. Τα 3.586 νέα κρούσματα από ρεκόρ 64.421 ελέγχων και οι 699 διασωληνωμένοι που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο από την αρχή της πανδημίας. Το τρίτο επιδημικό κύμα «φουσκώνει»... ανεξέλεγκτα.

Η πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας έχει υπερβεί ακόμη και αυτή του περασμένου Νοεμβρίου, οπότε η δεύτερη φάση της πανδημίας βρέθηκε στην κορύφωσή της. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 έφτασαν χθες του 5.057, όταν ο αριθμός τότε δεν είχε ξεπεράσει τους 4.800.

Στις 576 ανήλθαν οι εισαγωγές το περασμένο 24ωρο, με τις 240 στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που έφτασε να απαριθμεί 2.576 ασθενείς. Η πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών είναι στην Αττική, κάποιοι εκ των οποίων εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)
, γεγονός που έχει καταγγελθεί από την ΠΟΕΔΗΝ.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) εντάσσει από αύριο το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» στα νοσοκομεία αναφοράς για κορωνοϊό και το 251 της αεροπορίας στις εφημερίες του ΕΣΥ για non-COVID-19 περιστατικά.

Επιπλέον από σήμερα το πρωί, ιδιώτες γιατροί –παθολόγοι, γενικοί γιατροί, πνευμονολόγοι– συστρατεύονται στην τιτάνια μάχη που δίνει το ΕΣΥ κατόπιν επίταξής τους. Η προσέλευση ξεπέρασε το 90%, ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, για το ποσοστό των γιατρών που παρουσιάστηκαν σήμερα επί το πλείστον στα νοσοκομεία «Σισμανόγλειο» και «Ερυθρός Σταυρός». Άλλα νοσοκομεία που αναμένεται να ενισχυθούν από τους 206 ιδιώτες γιατρούς στους οποίους επιδόθηκαν τα φύλλα πορείας είναι τα: Ιπποκράτειο, Θριάσιο, Αττικόν, Τζάνειο και Αγία Όλγα.

Σχετικά με τους νέους θανάτους, άλλοι 51 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό. Συνολικά, 1.078 θάνατοι έχουν καταγραφεί τις 23 ημέρες του Μαρτίου.

Ανεξέλεγκτη η διασπορά στην Αττική – Φουντώνει η πανδημία στη Μακεδονία

Την περασμένη Παρασκευή, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, είχε επισημάνει την πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Αττικής και της Αχαΐας, με αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη. Ειδικότερα, στην Πάτρα μόνο νοσηλεύονταν ως χθες 216 ασθενείς, 801 στα νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης και 141 στην Κρήτη.

Ο σημερινός αριθμός-ρεκόρ νέων κρουσμάτων αντανακλά το τεράστιο βάρος που έρχεται να προστεθεί στο σύστημα υγείας της επικράτειας, δεδομένου του 10-15% των θετικών κρουσμάτων που θα χρειαστούν νοσηλεία και του 5-7% εξ αυτών που θα οδηγηθεί σε ΜΕΘ.

Η Αττική, το μεγάλο αγκάθι στη διαχείριση της πανδημίας λόγω του ασύμμετρα μεγάλου επιδημιολογικού της βάρους, καταγράφει τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές της ενότητες πλην των Νήσων. Από τα σημερινά 1.779 κρούσματα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.

Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία με ένα μεγάλο τριψήφιο για τη Θεσσαλονίκη (398) και έπειτα 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια.

Η Αχαΐα, πυρήνας της πανδημίας για την Πελοπόννησο, καταγράφει σήμερα 161 νέες διαγνώσεις με Κορινθία (39), Αργολίδα (27), Ηλεία (32) και Μεσσηνία (15) να ακολουθούν με διψήφιους αριθμούς.

Αναφορικά με την Κρήτη, η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου πρωτοστατεί στην πανδημία με 60 νέες διαγνώσεις, με τα Χανιά να έπονται με 36 και πολύ λιγότερα νέα κρούσματα σε Ρέθυμνο (14) και Λασίθι (8).

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αρνητικό επιδημιολογικό αποτύπωμα για σήμερα εμφανίζουν οι περιφερειακές ενότητες Ιωαννίνων (49) και Εύβοιας (52), όπως και τριών νήσων με ανησυχητική αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού: Μυκόνου (49,34), Καλύμνου (47,53) και Ζακύνθου (56,43).

Τι έδειξαν τα αστικά λύματα για το ιικό φορτίο

Σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα για το διάστημα 15 έως 21 Μαρτίου 2021, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, μείωση παρατηρείται στο Ρέθυμνο (-87%) και στο Ηράκλειο (-53% αν και το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό), οριακά πτωτικές τάσεις στην Πάτρα (-25%) και την Αττική (-27%). Αντιθέτως, αύξηση κατέγραψαν τα Χανιά (+25%), όπου οι μεταβολές εμπίπτουν κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας, όπως επισημαίνεται στην αναφορά.

Τέλος σε Λάρισα, Βόλο και Άγιο Νικόλαο δεν παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μεταβολή στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου στα λύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: