193 περιστατικά Covid μέσα σε 24 ώρες...
Τραγικές στιγμές - αντίστοιχες με τον μεγάλο σεισμό που χτύπησε την Αθήνα το 1999 - ξαναζεί ο Ευαγγελισμός 22 χρόνια μετά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Ηλία Σιώρα, πρόεδρο επί δεκαετίες του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Λίγα λεπτά μετά το «χτύπημα» του...
Εγκέλαδου στην Πάρνηθα τον Σεπτέμβριο του 1999 και την κατάρρευση τριών εργοστασίων μεταξύ των οποίων και εκείνο της Ρικομέξ, εκατοντάδες περιστατικά έφταναν στον Ευαγγελισμό, φρακάροντας το νοσοκομείο από τις ουρές των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που μετέφεραν τραυματίες.Ίδια ακριβώς εικόνα εκτυλίχθηκε και το βράδυ της περασμένης Κυριακής στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. Η φωτογραφία που ανέβασε η Κωνσταντίνα Ρωμανά - αναισθησιολόγος στον «Ευαγγελισμό»- η οποία δείχνει την ουρά και το μποτιλιάρισμα με τα ασθενοφόρα που μόλις έχουν ολοκληρώσει διακομιδές ασθενών κάνει το γύρο του διαδικτύου. Αυτήν την φορά, όμως, τα ασθενοφόρα δεν μετέφεραν τραυματίες από το σεισμό αλλά ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού.
Από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το πρωί της Δευτέρας εξετάστηκαν 193 περιστατικά covid στον Ευαγγελισμό (υπήρξαν 128 εισαγωγές non covid και 65 covid) σπάζοντας κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ (75 εισαγωγές το προηγούμενο ρεκόρ). «Η διαφορά είναι ότι τότε με τον σεισμό κράτησε λίγες μέρες ο συναγερμός ενώ τώρα η πίεση είναι μια διαρκής κατάσταση.
Τόσο οι ασθενείς όσο και οι νοσηλευτές και οι γιατροί βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι ασθενείς έρχονται με τόσο μεγάλη ταχύτητα που οι υγειονομικοί δεν προλαβαίνουν τόσο πολλά περιστατικά μαζί. Πραγματικά υπάρχει ένα πανικός για το πώς θα γίνει η διαχείριση των περιστατικών», δήλωσε ο κ. Σιώρας.
«Δεν υπάρχει κενή ΜΕΘ - Διασωληνώνουμε από το τμήμα των επειγόντων»
Εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης οι γιατροί και η ομάδα υποδοχής στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» καλούνται να λύσουν δύσκολα ζητήματα πολύ γρήγορα. «Υπάρχουν περιστατικά κορονοϊού τα οποία είναι βαριά και πρέπει να διασωληνωθούν από το τμήμα των επειγόντων και εκεί αρχίζει ένα μαρτύριο γιατί οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.
Θα τον κρατήσουν στα επείγοντα διασωληνωμένο, θα τον πάνε διασωληνωμένο σε κοινό θάλαμο, αν βρεθεί μία μονάδα σε άλλο νοσοκομείο θα τον κατεβάσουν στους ορόφους, είναι μερικά από τα ερωτήματα που αντιμετωπίζουν».
Ζητήματα προκύπτουν και με ασθενείς με άλλα νοσήματα που φτάνουν από δομές υπερηλίκων. «Πρέπει να διαπιστωθεί αν είναι covid ή μη covid περιστατικό. Γιατί αν κάποιος έχει καρδιακή ανεπάρκεια και πάει κατευθείαν σε ιατρείο covid ενδέχεται να κολλήσει». Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων έχει πέσει αισθητά ενώ ο νεότερος που νοσηλεύεται είναι ένας 39χρονος.
«Μπαίνουν σε καραντίνα 50 - 70 υγειονομικοί στον Ευαγγελισμό κάθε βδομάδα»
Οι δύσκολες στιγμές που ζει ο Ευαγγελισμός έχει εξαντλήσει γιατρούς και νοσηλευτές. «Υπάρχει εργασιακή εξουθένωση και οι υγειονομικοί είναι εξοργισμένοι. Δουλεύουν μέρα-νύχτα. Υπάρχουν γιατροί που δουλεύουν 16 ώρες. Ξεκίνησαν την εφημερία το πρωί της Κυριακής και θα φύγουν το μεσημέρι της Δευτέρας. Είναι πάρα πολλοί αυτοί οι υγειονομικοί». Εκτός από την έλλειψη προσωπικού και την εξουθένωση, η κατάσταση επιβαρύνεται και από όσους βγαίνουν εκτός μάχης.
Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα κάθε βδομάδα βγαίνουν εκτός μάχης και μπαίνουν σε καραντίνα 50-70 υγειονομικοί του Ευαγγελισμού είτε γιατί βρέθηκαν θετικοί στον ιό, είτε γιατί ήρθαν σε επαφή με ύποπτο κρούσμα. «Το 90% των υγειονομικών στον «Ευαγγελισμό» έχουν κάνει το εμβόλιο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν προσβάλλονται από τον ιό ή δεν μπορούν να το μεταδώσουν. Το περνούν πιο ελαφριά και πρέπει να μείνουν σε καραντίνα τουλάχιστον επτά μέρες».
To σύστημα ξεπέρασε τα όριά του αλλά δεν κατέρρευσε
Συνολικά το 1/3 των κλινών του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» έχει μετατραπεί σε covid, διαθέτοντας 260 κλίνες για κορονοϊό μαζί με τις ΜΕΘ και συνεχώς επιστρατεύονται νέες κλίνες από άλλες κλινικές, ακολουθώντας το παράδειγμα των νοσοκομείων Νίκαιας και Γεννηματάς. «Τα μη covid περιστατικά έρχονται όλα στον Ευαγγελισμό. Τι να πρωτοκάνει ο Ευαγγελισμός;», αναρωτιέται ο κ. Σιώρας.
Αν και το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του, ακόμη δεν έχει καταρρεύσει όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». «Όταν θα πάμε σε καταστάσεις να ανοίξουν τα γήπεδα του μπάσκετ και να τα κάνουν μονάδες εντατικής θεραπείας θα έχουμε ξεπεράσει το Μπέργκαμο. Θα έχουμε ξεπεράσει τις ΗΠΑ» πρόσθεσε ο κ. Σιώρας...
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου