Σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας εξαπέλυσε ο γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Γεώργιος Ελευθερίου ο οποίος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο του 98,4 και το Γιώργο Σαχίνη, υποστήριξε πως το... υπουργείο Υγείας επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους θεράποντες νοσοκομειακούς γιατρούς τονίζοντας παράλληλα πως προκύπτει ζήτημα αστικής ευθύνης.
Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα του συνωστισμού των διασωληνωμένων σε απλούς θαλάμους ή σε διαδρόμους των δημόσιων νοσοκομείων, που περιμένουν για μέρες να βρουν ένα κρεβάτι σε πολυδύναμη ΜΕΘ, υποστήριξε πως τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα γίνεται ολοένα και οξύτερο, όσο αυξάνει απειλητικά ο αριθμός των διασωληνωμένων, που ας σημειωθεί ότι ανήκουν σε νέες ηλικίες.
Πέρα όμως το ζήτημα της ζωής και θανάτου που ο τελευταίος επικρέμαται πάνω από την κεφαλή των ασθενών, προκύπτει παράλληλα μείζον ζήτημα αστικής ευθύνης.
Το υπουργείο επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους θεράποντες νοσοκομειακούς γιατρούς, δημιουργώντας μάλιστα την εντύπωση ότι η αναπόφευκτη επιλογή – τρόπον τινά – του ποιος από τους διασωληνωμένους θα καταφέρει να βρει θέση σε μια κλίνη – από τις μη προς το παρόν υπάρχουσες – σε πολυδύναμη ΜΕΘ, γίνεται από τους γιατρούς.
Ωστόσο, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός και είναι πλέον πασίγνωστο, ο θεράπων ιατρός είναι υπεύθυνος μόνο για την διασωλήνωση των ασθενών, η οποία γίνεται πάντοτε με αυστηρά ιατρικά κριτήρια και βάσει πρωτοκόλλου. Από κει και πέρα, τα στοιχεία του ασθενούς καταχωρούνται σε πραγματικό χρόνο σε ειδική πλατφόρμα, που έχει δημιουργηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό, και είναι ανοικτή σε δημόσια πρόσβαση.
Επομένως η διακίνηση των διασωληνωμένων παύει πλέον να είναι υπό τον έλεγχο και την ευθύνη του θεράποντος ιατρού, που έχει διενεργήσει τη διασωλήνωση. Υπενθυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), έχει προσφύγει με έγγραφό της στον Άρειο Πάγο και όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας, ο Ελευθερίου, ο ΠΙΣ, θα στηρίξει τις σχετικές ενέργειες της ΟΕΝΓΕ.
Η OEΝΓΕ προσέφυγε στον Άρειο Πάγο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ
Παράλληλα αποκάλυψε ότι ο ΠΙΣ είχε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό, να καλυφθούν από άποψη νομικής ευθύνης και οι γιατροί που θα εντάσσονταν στο ΕΣΥ, ως εθελοντές, καθώς και εκείνοι που επιστρατεύθηκαν πρόσφατα, όπως είναι άλλωστε αυτονόητο.
Υπενθυμίζεται ότι μία χυδαία και βαθιά προσβλητική «κατηγορία» προς το υγειονομικό προσωπικό που επί δέκα και πλέον μήνες υπερβάλει εαυτόν, την ώρα που η ενίσχυση του συστήματος υγείας από την κυβέρνηση αποδεικνύεται συνεχώς ισχνή, απέδωσε ο υφυπουργός Υγείας τον Ιανουάριο.
Κληθείς να απαντήσει για το γεγονός πως η συντριπτική πλειονότητα, περίπου οκτώ στους δέκα, ασθενείς που έχουν χάσει τη ζωή τους δεν καταγράφηκαν ποτέ σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε πως αυτό οφείλεται στις αποφάσεις των ιατρών, ενώ ακόμα ηχεί η ρήση του υπουργού Επικρατείας Γεραπετρίτη που είχε δηλώσει ανερυθρίαστα πως «προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ» αλλά «αν είχαμε 5.000 ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς»....
Πηγή: thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου