Την ανάληψη πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό εποπτικό επίπεδο αλλά και σε νομικό για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς -κάνοντας λόγο για «αδιαφάνεια συγκεκριμένων συναλλαγών»- προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητά...
από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε κάνει λόγο για «ληστεία» η οποία στα νομικά στέκια, όπως είπε, λέγεται απιστία.
Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τη στιγμή που εντείνεται η φημολογία περί έντονων διαφωνιών από το ΤΧΣ και τεταμένων σχέσεων με το μέγαρο Μαξίμου καθώς οι όροι της αύξησης βάσει των «προκαταρκτικών σχεδιασμών» της τράπεζας, αν δεν αλλάξουν, μπορεί να οδηγήσουν σε ζημιά του ελληνικού Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρω.
Και ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει μια πειστική απάντηση για τον χρόνο που επελέγη για την επανιδιωτικοποίηση και κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας, ούτε για την κατάργηση δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων («Eφ.Συν.» 20/3), η κυβέρνηση, μέσω διαρροών, έρχεται να πετάξει την «μπάλα στην εξέδρα» με έωλα επιχειρήματα, καθώς κατά πάγια τακτική όλα τα δεινά της χώρας -εντός και εκτός τραπεζικού χώρου- ξεκινούν από τον Ιανουάριο του 2015.
Ωστόσο είναι σαφές ότι η επιχειρηματολογία υπέρ της αύξησης (βάσει όσων έχουν ανακοινωθεί) θα πρέπει πρώτα να πείσει τον βασικό μέτοχο της τράπεζας -με 61,3%-, δηλαδή το ΤΧΣ.
Στο αίτημα συνάντησης που απέστειλε χθες στο ΤΧΣ ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιχ. Καλογήρου υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 7 Απριλίου (που θα γίνει η γενική συνέλευση της Πειραιώς), «ώστε να μας ενημερώσετε για την υπό εξέλιξη διαδικασία λήψης απόφασης του Γενικού Συμβουλίου αναφορικά με τους όρους συμμετοχής του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς».
Την ίδια στιγμή με ερώτησή τους 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., με αφορμή και τις μεγάλες απώλειες της μετοχής της τράπεζας, καλούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες της διοίκησης της Πειραιώς και κυρίως ρωτούν με ποια μέθοδο θα γίνει η ΑΜΚ και αν προασπίζονται τα συμφέροντα του ΤΧΣ και των ιδιωτών μετόχων και «αν προτίθεται το ΤΧΣ να ασκήσει το ειδικό δικαίωμα αρνησικυρίας στην περίπτωση που η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς διενεργηθεί με περιορισμό ή αποκλεισμό των δικαιωμάτων προτιμήσεώς του». Αλλά και αν θα ασκήσει το ίδιο δικαίωμα σε περίπτωση που προτεινόμενη τιμή διάθεσης της μετοχής της Πειραιώς βρίσκεται εκτός του εύρους των αποτιμήσεών της σύμφωνα με τον νόμο.
Χθες, πάντως, η Τράπεζα Πειραιώς, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαίωσε τους… προκαταρκτικούς σχεδιασμούς της για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, σε συνέχεια των αποφάσεων της 16ης Μαρτίου. Ξεκαθαρίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει με αποκλεισμό των δικαιωμάτων προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, σημειώνοντας ωστόσο ότι για εκείνους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ «σχεδιάζεται να προβλεφθεί προνομιακή κατανομή όπως περιγράφεται στη συνέχεια», χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται πώς θα αντιμετωπιστεί το ΤΧΣ που κατέχει το 61,3% των μετοχών ώστε να περιοριστεί η ζημιά που θα υποστεί.
Στην ανακοίνωση-απάντηση της τράπεζας υπογραμμίζεται ότι «οι επενδυτές δεν πρέπει να εκλαμβάνουν αυτόν τον σχεδιασμό ως οριστικό και δεσμευτικό» καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση οποιουδήποτε αρμόδιου εταιρικού οργάνου σχετικά με την αύξηση κεφαλαίου, δεδομένου ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει ακόμη εξουσιοδοτηθεί από τη γενική συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου, όταν θα πρέπει να τοποθετηθεί και ο εκπρόσωπος του ΤΧΣ. Και βάσει του χρονοδιαγράμματος –εφόσον η Γ.Σ. δώσει τη σχετική εξουσιοδότηση στο Δ.Σ. της Πειραιώς-, στα μέσα Απριλίου θα οριστικοποιηθούν οι όροι διενέργειας της ΑΜΚ, ώστε η συνδυασμένη προσφορά να ξεκινήσει στο τρίτο δεκαήμερο του ίδιου μήνα. Η απόφαση για την κατανομή των νέων μετοχών και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αναμένεται εντός του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου.
Η ΟΤΟΕ
Πλήρη διαφάνεια, διασφάλιση συμμετοχής παλαιών και νέων μετόχων με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης, προστασία καταθέσεων και συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου αλλά και της ίδιας της τράπεζας -εργαζομένων, μετόχων και πελατείας– αλλά και διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, η όποια απόφαση για την επιτυχή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς θα πρέπει να συμπεριλάβει όλα τα παραπάνω ώστε να είναι επιτυχής.
Αρτεμις Σπηλιώτη
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου