Εξελίξεις στην υπόθεση θρίλερ του θανάτου του 23χρονου φαντάρου Κυριάκου Ε., που φέρονται να ενισχύουν την εκδοχή η αυτοκτονία του να είχε πιθανότατα κίνητρα τον εκφοβισμό που δεχόταν κατά τη διάρκεια της θητείας του, σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.
Αν... και η Ενορκη Διοικητή Εξέταση (ΕΔΕ) που διατάχθηκε από το ΓΕΣ βρίσκεται σε εξέλιξη, οι αξιωματικοί που υπηρετούσαν στον Λόχο Διοίκησης του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) στην Πάτρα (όπου υπηρετούσε και ο 23χρονος φαντάρος), όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.», απομακρύνθηκαν από την υπηρεσία τους και μεταφέρθηκαν σε άλλες θέσεις ώστε να μην έχουν πλέον επαφή με τους οπλίτες θητείας.
Η μετακίνηση έγινε από τον νέο ταξίαρχο που τοποθετήθηκε στις 13 Μαρτίου κατά τη διάρκεια των κρίσεων και εκτιμάται ότι δεν είναι άσχετη με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για την ύπαρξη αμετάθετης «κλίκας» αξιωματικών που συμπεριφερόταν «κατά το δοκούν» στους φαντάρους. Η ενέργεια θεωρείται ως θετική εξέλιξη για τη διαλεύκανση της υπόθεσης που, σύμφωνα με το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος, αλλά και πηγές της «Εφ.Συν.», έχει προκαλέσει και την παρέμβαση στρατιωτικού εισαγγελέα, ο οποίος θα εκδώσει πόρισμα για την ύπαρξη τυχόν ευθυνών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση πρόσφατα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με την οποία ζητούσαν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να χυθεί άπλετο φως.
«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ζήτησε να διερευνηθούν όλες οι πλευρές, οι οποίες οδήγησαν τον στρατευμένο στο δυστύχημα που έβαλε τέλος στη ζωή του» ανέφεραν συγκεκριμένα στην ερώτησή τους, στην οποία γνωστοποίησαν ότι στην επίσκεψή τους στον νέο διοικητή του ΚΕΤΧ του έθεσαν το θέμα και ζήτησαν «να παρθούν αυστηρά μέτρα για κάθε υπεύθυνο που σχετίζεται με την αυτοκτονία, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό συμβάν».
Είχε προηγηθεί ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Τσίπρα, που ζητούσε να μάθει εάν στο πλαίσιο της έρευνας «έχουν ερευνηθεί καταγγελίες για το αμερόληπτο της μαρτυρικής διαδικασίας της ΕΔΕ» όπως και να «αναζητηθούν τυχόν ευθύνες και παραλείψεις για την καταγγελλόμενη ψυχολογική βία η οποία του ασκήθηκε από συναδέλφους και ανωτέρους του» τόσο στο ΚΕΤΧ όσο και «στην προηγούμενη μετάθεσή του σε μονάδα του Εβρου».
Ομόφωνο ψήφισμα για τη λεπτομερή διερεύνηση της υπόθεσης είχε εκδώσει την 1η Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου, ενώ ο πραγματογνώμονας της οικογένειας γνωμοδότησε ότι πρόκειται σίγουρα για αυτοκτονία, αφού ο 23χρονος σταμάτησε το αυτοκίνητό του στον γκρεμό και έπεσε σε αυτόν από θέση στάσεως με ταχύτητα περίπου 7 χλμ/ώρα, χωρίς ίχνη φρεναρίσματος.
Η κακή συμπεριφορά απέναντι στον 23χρονο ξεκίνησε όταν υπηρετούσε σε μονάδα Πυροβολικού στον Εβρο μετά το ανέβασμα στο Instagram φωτογραφίας του με όπλο σε άρμα, με συνέπεια να τιμωρηθεί με 10ήμερη φυλάκιση.
Στον Εβρο ο Κυριάκος κρίθηκε από γιατρούς ακατάλληλος για χρήση όπλου και δεν επιτρεπόταν να κάνει σκοπιές ή περιπόλους κι αυτός ήταν ο λόγος που, σύμφωνα με τους οικείους του, δεχόταν bullying και στο ΚΕΤΧ Πάτρας, με τους αξιωματικούς να τον εκφοβίζουν ότι θα στείλουν τη Στρατονομία να τον συλλάβει ακόμη και κατά τη διάρκεια της άδειας που πήρε και βρισκόταν στην Κεφαλονιά.
Μάνος Τσαλδάρης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.