8.2.21

Στο τραπέζι ο «κόφτης» στα SMS...


Προβληματίζει ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ...

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 το Σαββατοκύριακο έφερε μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, όπου παρατηρήθηκαν ουρές χιλιομέτρων, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. «Πρέπει να δούμε το... πρόβλημα, το οποίο θα ενταθεί σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν και οι λαϊκές αγορές το Σάββατο», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση να σκέφτεται να βάλει «κόφτη» στις μετακινήσεις μέσω sms, ιδίως στους κωδικούς 2 και 6, που αφορούν τις αγορές και την άθληση, σημείωσε ότι όντως αυτό το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι, αλλά ο ίδιος είναι αντίθετος και το θεωρεί πρακτικά ανεφάρμοστο.

Για τη λειτουργία του take away, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόφασης λέγοντας πως αυτή ελήφθη μετά από εισήγηση της επιτροπής των ειδικών, της οποίας η συνεδρίαση τελείωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά θα έπρεπε να υλοποιηθεί από το πρωί του Σαββάτου. Όπως είπε, «όμως, όταν κληθήκαμε να την εφαρμόσουμε, είδαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και μέσα σε λίγες ώρες αποφασίσαμε να την ακυρώσουμε αντιδρώντας άμεσα».

Ερωτηθείς για τα αυστηρά μέτρα που ίσχυσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 18:00, ο υπουργός απάντησε ότι τα μέτρα θα ισχύσουν και το επόμενο Σαββατοκύριακο και από εκεί και πέρα θα συνεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής της εβδομάδας και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη συνέχεια.

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το θέμα δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και το πώς θα μείνει ζωντανή η οικονομία. Πρέπει λοιπόν να βρεθεί, όπως είπε, μία ισορροπία κι αυτό αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ανθοπωλεία που ζητούν να λειτουργήσουν ενόψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου και παραδοσιακά κάνουν τον μεγαλύτερο τζίρο της χρονιάς, ανέφερε ότι είναι ένα λογικό αίτημα και σήμερα θα έχει τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του κλάδου, αλλά, όπως συμπλήρωσε, τα πάντα θα εξελιχθούν από την πορεία της πανδημίας.

Αρκουμανέας: Πάντα στο τραπέζι το ολικό lockdown - Πιθανό να επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη

Συνολικά, έξι είναι τα κρούσματα από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα είπε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, ενώ τόνισε ότι οι εμβολιασμοί πρόκειται να γίνουν εντατικότεροι στο προσεχές διάστημα.

Στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί 403 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά, όπως εξήγησε ο κ. Αρκουμανέας.

«Αυτό το στέλεχος, επειδή είναι πιο μεταδοτικό, πιθανόν να επικρατήσει τους επόμενους μήνες».
Στην Αμερική υπολογίζεται ότι θα έχει επικρατήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι κάθε 10 μέρες διπλασιάζεται ο ρυθμός του στελέχους, επεσήμανε.

«Το στέλεχος αυτό φαίνεται πως είναι έως 40% πιο μεταδοτικό, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες ότι είναι και πιο θανατηφόρο».

Όσον αφορά τα εμβόλια και το κατά πόσο είναι αποτελεσματικά και με τις μεταλλάξεις, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι «ειδικά για τη βρετανική μετάλλαξη, τα εμβόλια έχουν καλή αποτελεσματικότητα. Για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχουμε δεδομένα της AstraZeneca που δείχνουν μειωμένη αποτελεσματικότητα, αλλά ακόμα αρκετά σημαντική για να αποφευχθεί ο θάνατος ή η βαριά νόσηση. Και αυτό το στέλεχος, όμως, είναι πιο μεταδοτικό».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι στους επόμενους μήνες θα γίνουν πιο εντατικοί και θα έχουμε λιγότερη πίεση στο σύστημα.

«Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική».  Ειδικά για την Αττική, o καθηγητής αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης σημείωσε μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική ξεπερνά το 200% συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα. Ο καθηγητής παρατήρησε «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία «ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά».

Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

Όσον αφορά το θέμα την ανίχνευσης των κρουσμάτων, τόνισε ότι τα τεστ και οι ιχνηλατήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% και για το αρχικό στέλεχος και για τα μεταλλαγμένα.

Για το ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τις επόμενες μεταλλάξεις, είπε ότι αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε προσφέρουν πάρα πολύ καλή αποτελεσματικότητα.

«Όταν θα έρθουν τα εμβόλια και θα έχουμε την ποσότητα, θα φτάσουμε και τον στόχο των 2 εκατ. εμβολιασμών το μήνα».

Μιλώντας νωρίτερα στον ΑΝΤ1  ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλος δήλωσε για τα μεταλλαγμένα στελέχη, πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε σχετικά ο καθηγητής.

Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια «κρίσιμη καμπή της επιδημίας» απαντώντας στο ερώτημα αν προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, εξηγώντας ότι «υπάρχουν δεδομένα που επηρεάζουν τη μεταδοτικότητα»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: