Ημέρα κρίσιμων αποφάσεων είναι η σημερινή καθώς όπως όλα δείχνουν η επιτροπή των λοιμωξιολόγων πρόκειται να εισηγηθεί την παράταση του lockdown στην Αττική σε μία προσπάθεια να μειωθούν τα ημερήσια κρούσματα αλλά και να... αποσυμπιεστούν τα νοσοκομεία.
Το τελευταίο 24ωρο, επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 880 στην Αττική και 183 στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά στην επικράτεια διενεργήθηκαν 50.247 τεστ, με τον δείκτη θετικότητας να κινείται στο 3,55%. Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 50% των ασθενών με κορωνοϊό, εντοπίστηκαν χθες 880 νέα κρούσματα, ελαφρώς αυξημένα από τα 896 προχθές και την ανοδική τάση στο Κέντρο (241 από 235), τη Δυτική Αττική (41 από 31), τον Δυτικό Τομέα Αθηνών (156 από 134), τον Πειραιά (152 από 143) και τις Νήσους (23 από 17).
Παρά την αρχική αισιοδοξία που επικρατούσε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, προς τα μέσα αυτής που διανύουμε έγινε κατανοητό με τον πιο σαφή τρόπο πως οι φωνές που μιλούσαν για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα αρχής γενομένης από την η Μαρτίου θα έπρεπε να περιμένουν. Η «αδράνεια» της Μήδειας λειτούργησε σαν μία ψευδεπίγραφη εικόνα βάσει της οποίας εφαρμόστηκε λόγω της κακοκαιρίας ένας αυστηρότερος εγκλεισμός των πολιτών, με την πραγματικότητα ωστόσο να αποδεικνύει τελικά πως απλώς οι πολίτες καθυστέρησαν να κάνουν τελικά τεστ.
Τελικά την Τετάρτη ανακοινώθηκαν περισσότερα από 2.000 κρούσματα ενώ η πίεση στο ΕΣΥ ολοένα και αυξανόταν. Έτσι, παρά τις ετοιμασίες της κυβέρνησης για την πραγματικότητα μετά το lockdown όπως για παράδειγμα η πλατφόρμα του SMS στο 13032 που θα ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο, τελικά έγινε αντιληπτό πως η Αττική χρειάζεται περισσότερο χρόνο.
Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων η οποία θα συνεδριάσει σήμερα θα λάβει υπόψιν της τρία πράγματα. Την εικόνα των συνολικών κρουσμάτων τόσο στην κοινότητα ευρύτερα αλλά και στην Αττική, την γεωγραφική κατανομή των μεταλλάξεων του κορωνοϊού που λίγο πολύ διαμορφώνουν ένα αχαρτογράφητο τοπίο και φυσικά την κατάσταση στα νοσοκομεία στην περιοχή της πρωτεύουσας.
Ιδιαίτερο προβληματισμό λοιπόν προκαλεί το βρετανικό στέλεχος με τη μεγάλη διασπορά που μεταφράζεται σε 990 κρούσματα σε 35 περιφερειακές ενότητες, κυρίως στην Αττική (563 και κυρίως στον Βόρειο και Κεντρικό Τομέα) και τη Θεσσαλονίκη (171). Τα πρόσφατα εγχώρια κρούσματα μοιράζονται σε γειτονικές περιοχές: Αττική, Εύβοια, Λέσβο, Χαλκιδική, Λάρισα, Ιωάννινα, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Ημαθία. Οι διαγνώσεις με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη περιορίζονται στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
Κατά τα φαινόμενα η εισήγηση και τελικώς οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν παράταση του lockdown στην Αττική έως τις 15 Μαρτίου. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο protothema.gr αρνούνταν κατηγορηματικά να κάνουν κάποια πρόβλεψη παραπέμποντας στις αποφάσεις της επιτροπής. «Γνωρίζουμε πως η κατάσταση δεν είναι εύκολη και περιμένουμε την εισήγησή τους έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις» σημείωναν.
Την ίδια ώρα, αν και πλέον συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες, στο τραπέζι είναι ακόμα το σενάριο για παράταση μίας μόνο εβδομάδας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανασίου Εξαδάκτυλου ο οποίος μιλώντας στο Kontra το βράδυ της Πέμπτης, διαφώνησε με την άποψη ορισμένων συναδέλφων του οι οποίοι σημείωναν πως μία εβδομάδα δεν φτάνει, λέγοντας πως είναι από αυτούς που πιστεύουν στην αποδοτικότητα του lockdown και πως μία εβδομάδα ακόμη θα ήταν αρκετή για να σχηματιστεί μία εικόνα σταθεροποίησης έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε την αγορά συντομότερα.
Σε κάθε περίπτωση σε λίγες ώρες όλοι θα γνωρίζουμε την πραγματικότητα που θα ζούμε και από την ερχόμενη εβδομάδα σε μία συνολική προσπάθεια αυτό το lockdown να είναι και το τελευταίο, όπως έχουν εκφράζει ως ελπίδα αρκετοί από τους ειδικούς...
protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.