Η ατζέντα σήμερα περιλαμβάνει τα ανοιχτά μέτωπα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Αχαΐας και του Ρεθύμνου, περιοχές οι οποίες βρίσκονται έναν τόνο πριν το... κόκκινο, ας πούμε, στο βαθύ ροζ.
Σύμφωνα με τα πρώτα ασφαλή στοιχεία που προκύπτουν από τα μέλη της Επιτροπής, και ειδικότερα από τον καθηγητή Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, Βασίλειο Παντελεήμωνα Μποζίκα, η Θεσσαλονίκη παραμένει ως έχει, με αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση.
Όπως αναφέρει ακόμη ο καθηγητής Μποζίκας, η πίεση στο υγειονομικό σύστημα υφίσταται, ωστόσο δεν επηρεάζει τις κλίνες ΜΕΘ.
«Το πρόβλημα είναι περισσότερο πιεστικό στην Χαλκιδική», ανέφερε χαρακτηριστικά στο CNN Greece.
Εξάλλου, όπως ανέφερε την Πέμπτη στο CNN Greece το μέλος του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ο οποίος μάλιστα υπηρετεί στο νοσοκομείο Χαλκιδικής, Δημήτρης Βαρνάβας, ένα ακόμη lockdown στη Θεσσαλονίκη, θα είναι δραματικό για όλους και ενδεχομένως να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.
Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρνάβας:
«Αρχίζουν και ανεβαίνουν πράγματι τα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης και αυτό είναι ανησυχητικό, ωστόσο ελπίζουμε να μην επαναληφθεί η φουρτούνα που ζήσαμε όλοι τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, η λεγόμενη φουρτούνα του Αγίου Δημητρίου».
«Είναι σημαντικό στη φάση αυτή, να ακολουθηθούν δύο άξονες», τονίζει ο κ. Βαρνάβας:
Πρώτον, ένα διευρυμένο testing με επιστημονικά δεδομένα όπου θα καταγράφεται η διασπορά του ιού, ούτως ώστε να έχει συγκεκριμένη άποψη η Πολιτική Προστασία
Δεύτερον, οι πολίτες να εμπιστευτούν τα υγειονομικά μέτρα και να τα ακολουθήσουν πιστά. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει να εμπιστευτούν τους κυβερνώντες και να μην υπάρχουν διαφορετικές συμπεριφορές, οι οποίες στέλνουν το μήνυμα για εμπαιγμό των πολιτών και ακύρωση τελικά της τιτάνιας προσπάθειας όλων μας.
Δεν χρειάζονται επίσης τυφλά απαγορευτικά, συνεχίζει, προσθέτοντας, ότι «για παράδειγμα στο προηγούμενο πανδημικό κύμα, έβαλαν όλη την Χαλκιδική σε lockdown, ενώ το πρόβλημα υπήρξε μόνο στη νότια πλευρά της περιοχής».
Εν τω μεταξύ, η Αττική μετρά το δεύτερο 24ωρο της σε ένα τρίτο αυστηρό απαγορευτικό, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές και τις ψυχικές εφεδρείες των κατοίκων της μεγαλύτερης περιοχής της χώρας.
Βεβαίως, τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι ΜΕΘ σταδιακά ξεχειλίζουν, οι μεταλλάξεις του ιού είναι εδώ, την ώρα που βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Και μπορεί οι εμβολιασμοί κατά της COVID 19 να έχουν ξεκινήσει, ωστόσο φαίνεται ότι θα πάρουν πολύ δρόμο ακόμη, έως ότου δημιουργηθεί το ικανοποιητικό εκείνο πλατό ανοσίας, το οποίο θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.
Να σημειώσουμε, ότι από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας επιπλέον 238 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να φτάνει τους 1.405.
Από αυτούς, 315 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid, εκ των οποίων οι 272 είναι διασωληνωμένοι.
Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια βρίσκεται στο 48,53%, ενώ στις απλές κλίνες κορονοϊού στο 28,31%...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου