...που στοχεύουν στις παραλλαγές του Covid-19...
Ακόμη πιο γρήγορες διαδικασίες και κλινικές δοκιμές με λιγότερους συμμετέχοντες ζητάει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος πατάει «γκάζι» για την αξιολόγηση των εμβολίων που θα είναι πιο αποτελεσματικά απέναντι στις παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν.
Όπως... μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Μάρκο Καβαλιέρι, πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού του EMA δήλωσε πως δεν υπάρχει, πλέον, ανάγκη για δοκιμές μεγάλης κλίμακας, όπως εκείνες που απαιτούνταν για την πρώτη παρτίδα εμβολίων, καθώς οι παραλλαγές του ιού μπορούν να μελετηθούν σε μικρότερες ομάδες.
«Εργαζόμαστε για αναθεωρημένες οδηγίες, υποθέτοντας ότι δεν μπορούμε να ζητήσουμε για μεγάλες δοκιμές Φάσης 3. Αυτό θα μας επιτρέψει να κινηθούμε πιο γρήγορα. Θα ζητήσουμε πολύ μικρότερες κλινικές δοκιμές με μερικές εκατοντάδες συμμετέχοντες και όχι 30-40 χιλιάδες» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο, προσθέτοντας ότι ο EMA θα επικεντρωθεί κυρίως σε δεδομένα που σχετίζονται με την ανοσία.
Υπενθυμίζεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η μεγάλη εξάπλωση της βρετανικής παραλλαγής του κορονοϊού, έχει προκαλέσει σημαντική επάνοδο του ιού και επιβολή νέων αυστηρών περιορισμών.
Η ανησυχία, ωστόσο, δείχνει να μεγαλώνει και για τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, καθώς, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μολύνει ανθρώπους που έχουν ήδη νοσήσει από κορονοϊό.
Για το σενάριο αυτό προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η επικεφαλής επιστήμονας, Σούμια Σουμινάθαν.
«Λαμβάνουμε τώρα αναφορές για ανθρώπους που επαναμολύνονται από μια νέα παραλλαγή του ιού. Υπήρξαν κάποιες πρώτες αναφορές από τη Νότια Αφρική που αφήνουν να εννοηθεί ότι άνθρωποι οι οποίοι είχαν μολυνθεί προηγουμένως, μπορεί να προσβληθούν και πάλι» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Χθες έγινε γνωστό ότι πολίτες που έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει ισχυρή απόκριση T-λεμφοκυττάρων ενάντια τόσο της βρετανικής όσο και της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του νέου κορονοϊού, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα θα συνεχίσει να παρέχει προστασία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί προς δημοσίευση.
Νωρίτερα, όμως, αυτήν την εβδομάδα, μια μικρή μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική έδειξε ότι το εμβόλιο της εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης μπορεί να μην προστατεύει επαρκώς από την παραλλαγή του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα αυτή, την αποκαλούμενη B1351 ή 501YV2. Η Σουαμινάθαν τόνισε ωστόσο ότι «παρέχεται σαφώς προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης που οδηγεί στη νοσηλεία και τον θάνατο», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν τώρα αναφορές ότι αν έχετε κάνει ένα εμβόλιο και προσβληθείτε, το ιικό φορτίο είναι πολύ μικρότερο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου