Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος μίλησε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι... οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων. Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα» δήλωσε αρχικά από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι μεταρρυθμίσεις κινούνται σε τέσσερις κατευθύνσεις:
Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα.
Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο».
Δύο μείζονες μεταρρυθμίσεις
Το νέο νομοσχέδιο έχει να κάνει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, με δύο ανάγκες της παιδείας και δύο ώριμα αιτήματα ολόκληρης της κοινωνίας:
Η πρώτη δέσμη αφορά στην εισαγωγή και στη φοίτηση
Η δεύτερη τολμά να ασχοληθεί με την πραγματική προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως στο εξής ευθύνη για ασφαλή και ανοιχτή ζωή θα έχει η μονάδα ασφάλειας υπό τον πρύτανη.
Η μονάδα ασφάλειας θα εποπτεύει τη φύλαξη και θα πλαισιώνεται από ένα ειδικό σώμα της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς όπλα με ειδική εκπαίδευση.
«Γιατί αν και τώρα η ΕΛΑΣ μπορεί να επεμβαίνει, η δράση μέσα στα πανεπιστήμια παραμένει ευαίσθητη. Αυτό το σώμα θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και ένα ειδικό συμβουλευτικό σώμα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε, μάλιστα, πως προβλέπεται η ελεγχόμενη είσοδος στα ανώτατα ιδρύματα.
Έπειτα τόνισε πως «στις σχολές δεν μπαίνει αστυνομία, μπαίνει η δημοκρατία».
Στο τέλος, ο πρωθυπουργός έκλεισε με πρόταση προς τα κόμματα «θα ήθελα να συνυπογράψουμε ένα κείμενο για υποτροφίες φοιτητών και υποψήφιων φοιτητών»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου