28.2.21

Τι κρύβεται πίσω από την παραίτηση Ταραντίλη...



Ποιο πρόσωπο αναζητά το Μαξίμου για αντικαταστάτη...

Δύο μήνες άντεξε στην καρέκλα του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Χρήστος Ταραντίλης καθώς λίγο μετά το μεσημέρι (Κυριακή 28 Φεβρουαρίου) με επιστολή προς τον πρωθυπουργό ανακοίνωσε την παραίτηση του. «Οικογενειακοί λόγοι που... προέκυψαν δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να ασκώ αυτά τα καθήκοντα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Η αποχώρηση του όμως δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία καθώς στο Μαξίμου ήταν γνωστό που η συνεργασία έφτανε στο τέλος της από την προηγούμενη εβδομάδα. 

Πράγματι ο Χρήστος Ταραντίλης αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα ένα σοβαρό οικογενειακό πρόβλημα που έχει να κάνει με ζήτημα υγείας, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί καθώς η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Αυτός όμως είναι ο ένας λόγος. Ο δεύτερος λόγος είναι πως η επιλογή του πρωθυπουργού να ορίσει τον Χρήστο Ταραντίλη στην νευραλγική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν του βγήκε. Ήταν ένα πρόσωπο που προέρχονταν από τον Ακαδημαϊκό χώρο και δεν ήταν «επαγγελματίας» πολιτικός με αποτέλεσμα ήδη από τις πρώτες μέρες να αρχίσει να τον στενεύει το υπουργικό κοστούμι κάτι που φάνηκε και στις ενημερώσεις των πολιτικών συντακτών. Παράλληλα η απειρία που είχε στην διαχείριση κρίσεων βγήκε στην επιφάνεια με την υπόθεση Λιγνάδη. Η αμηχανία που υπήρξε στις απαντήσεις που έδινε ήταν εμφανέστατη όπως και η δικαιολογία περί παραίτησης του σκηνοθέτη για προσωπικούς λόγους που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό πως την προηγούμενη Δευτέρα, η ημέρα κατά την οποία η κυβέρνηση στήριξε την Λίνα Μενδώνη αλλά χαρακτήρισε λάθος τους χειρισμούς της, είχε ανακοινωθεί πως την ενημέρωση στο μπρίφινγκ θα την κάνει ο Χρήστος Ταραντίλης την τελευταία στιγμή όμως άλλαξε και την πραγματοποίησε τελικά η Αριστοτελία Πελώνη. 

Επισήμως από το Μαξίμου τόνιζαν πως η αλλαγή έγινε λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος που είχε ο Χρήστος Ταραντίλης. Σύμφωνα με πληροφορίες του libre την τελευταία εβδομάδα υπήρχε έντονη δυσφορία για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο γιατί έβλεπαν πως αυτή η επιλογή δεν τους βγήκε, ενώ δεν συμμετείχε στις περισσότερες συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες. Παρά το γεγονός πως του είχαν αφαιρεθεί αρκετές αρμοδιότητες φέρνοντας στο Μαξίμου τον Θόδωρο Λιβάνιο για να αναλάβει τα μέσα ενημέρωσης εντούτοις ο Χρήστος Ταραντίλης δεν μπόρεσε να βρει τα πατήματα του, ενώ οι σχέσεις του με τους δημοσιογράφους ήταν τυπικές. Επίσης δεν επιθυμούσε να βγαίνει συχνά στα τηλεοπτικά παράθυρα, αλλά ούτε και το Μαξίμου το ήθελε λόγω της απειρίας του με αποτέλεσμα τον ρόλο αυτό να τον αναλαμβάνει είτε η Αριστοτελία Πελώνη, είτε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Η επιλογή της Αριστοτελείας Πελώνη φαντάζει προσωρινή καθώς αν είχε την απόλυτη εμπιστοσύνη του Μαξίμου τότε δεν θα χρειαζόταν στον πρόσφατο ανασχηματισμό και με την απομάκρυνση του Στέλιου Πέτσα να φέρουν στην θέση του τον Χρήστο Ταραντίλη, αλλά θα αναβάθμιζαν την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο. Στο Μαξίμου αρχίζουν να ξαναβλέπουν τον κατάλογο με τα υποψήφια ονόματα και αυτή την φορά θα προσεγγίσουν πρόσωπα από τον χώρο της δημοσιογραφίας ή της πολιτικής. Άλλωστε το πολιτικό κλίμα που επικρατεί δεν επιτρέπει άλλους πειραματισμούς, τύπου Ταραντίλη, ωστόσο αν δεν βρεθεί πρόσωπο που να τους ικανοποιεί τότε θα παραμείνει στην θέση αυτή η Αριστοτελία Πελώνη. 

Η πορεία του κ. Ταραντίλη 

Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), ο κ. Ταραντίλης εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2019 και είναι γραμματέας της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων καθώς και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας στη Βουλή, ενώ συμμετείχε και ως μέλος στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος της Βουλής το φθινόπωρο του 2019. Ορίστηκε επίσης Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2017 και συμμετείχε έκτοτε στο στενό επιτελείο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν καθηγητής στην “ακαδημία στελεχών ΝΔ”, δηλαδή δίδασκε στελέχη της ΝΔ για την αξία της στρατηγικής λήψης αποφάσεων από πρόσωπα σε ηγετικούς ρόλους ή ρόλους management, ενώ ήταν και αυτός που έφτιαχνε το “πρόγραμμα σπουδών” δηλαδή καθόριζε το αντικείμενο των σεμιναρίων...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.