Το όνομα GameStop δεν λέει τίποτα στους περισσότερους Ελληνες. Λέει ενδεχομένως κάποια πράγματα στους μυημένους στις χρηματιστηριακές αγορές και σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Αυτή η άγνωστη, «εξωτική» για μας επωνυμία ενδέχεται να αποτελέσει την αφορμή μιας νέας χρηματιστηριακής αναταραχής με... εφαλτήριο τις ΗΠΑ και με παρενέργειες στις διεθνείς αγορές.
Αυτό μπορεί να συμβεί τη χειρότερη περίοδο αναμέτρησης της ανθρωπότητας με την πανδημία, με τις μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού και με την απορύθμιση του παγκόσμιου εμβολιαστικού προγράμματος.
Από το πρώτο ξέσπασμα της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, βρίσκεται σε εξέλιξη το απόλυτο παράδοξο για τον κοινό νου, αν και απόλυτα σύνηθες για τον καπιταλισμό-καζίνο: όσο πιο επικίνδυνα και ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται η νόσος και όσο βαθύτερα στην ύφεση βυθίζονται οι οικονομίες τόσο ψηλότερα ανεβαίνουν οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Ιδιαίτερα στην Wall Street το φαινόμενο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ στην άνοδο των μετοχών.
Αν στην αγορά της απληστίας θεωρείται αναμενόμενο να επιβραβεύονται οι μετοχές των φαρμακευτικών που ανέλαβαν να αναπτύξουν τα εμβόλια ή των τεχνολογικών κολοσσών που οι δουλειές τους απογειώνονται λόγω των λοκντάουν, είναι πέραν πάσης λογικής η εκτόξευση μιας ασήμαντης μετοχής αλυσίδας ηλεκτρονικών παιχνιδιών κατά 1.600% σε έναν μήνα. Μιας εταιρείας που βρίσκεται σε συνεχή συρρίκνωση και για πολλούς στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Το «φούσκωμα» της μετοχής της GameStop προβλήθηκε περίπου ως μια ιστορία «εξέγερσης» μικροεπενδυτών -για την ακρίβεια μικροτζογαδόρων- εναντίον των δεινοσαύρων της κερδοσκοπίας, των επενδυτικών κεφαλαίων.
Προβλήθηκε επίσης ως μια ιστορία «εκδίκησης» των μικρών προς τους μεγάλους «σορτάκηδες», όπως ονομάζονται στη χρηματιστηριακή αργκό οι παίκτες της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Ο,τι και αν ισχύει, η ιστορία αυτής της μετοχικής φούσκας αποτελεί μια άκρως ανησυχητική απόδειξη ότι οι κυβερνήσεις, οι επόπτες των χρηματιστηριακών αγορών και φυσικά οι κυνηγοί του πλούτου δεν έχουν διδαχθεί τίποτε από τη χρηματιστηριακή κρίση του 2008 και τη χαμένη δεκαετία που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία το «μεγάλο σορτάρισμα».
Αποδεικνύεται, επίσης, ότι όλα όσα υποσχέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις για μέτρα περιορισμού της κερδοσκοπίας και της «νόμιμης» χρηματιστηριακής απάτης έμειναν κενό γράμμα. Το θηρίο των αγορών έχει μείνει ανήμερο και ανεξέλεγκτο...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου